ΝΑΜΑ: Μυστικά και αλήθειες για το καλύτερο εστιατόριο Ασιατικής Κουζίνας στην Αθήνα.

ΝΑΜΑ: Μυστικά και αλήθειες για το καλύτερο εστιατόριο Ασιατικής Κουζίνας στην Αθήνα.

- Γιατί ο κόσμος να έρθει να γευτεί Ασιατικό φαγητο;
 
Η γεύση είναι πολιτισμός και αυτό δε μπορούμε να μη το παραδεχτούμε. Ταξιδεύουμε μέσα απο την γεύση χωρίς να μπορούμε να πάμε στην χώρα. Το "ΝΑΜΑ" έχει ζωή στα κινέζικα εστιατόρια  από την δεκαετία του '80 τότε που ήταν στα αρχικά βήματα και ξεκινήσαμε απο το ΚΟΝΑ ΚΑΙ . Εγώ απο εκεί ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι και μάλιστα δίπλα σε μεγάλους σεφ. Αυτά τα χρόνια μάθησης και εμπειρίας ξεδιπλώνω τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου στο μαγαζί μας που κλείνει 20 χρόνια εδώ στην Αγία Παρασκευή. Η κουζίνα μας ανανεώθηκε και αφαιρέσαμε τα μπαχαρικά που υπήρχαν. Στην θέση τους βάλαμε τζίντζερ και άλλα συστατικά με ελαιόλαδο που είναι μυστικά που σαφώς μένουν μέσα στην κουζίνα μας.
 
 
- Πόσο υγιεινή είναι η κουζίνα αυτη;
 
Είναι μύθος οτι παχαίνει η Κινεζική- Ασιατική κουζίνα. Απλά νομίζει ο κόσμος οτι επειδή υπάρχουν πολλά τηγανιτά είναι και βλαβερά. Απλά η διαφοροποίησή μας είναι, ότι έχουμε δυνατές φωτιές που δημιουργούν ένα σοκ στο προιόν και μέσα σε ένα-δυο λεπτα το κάθε πιάτο είναι έτοιμο. Άρα σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για μια γεύση που παχαίνει και είναι βλαβερή.
 
- 'Εχεις γνωρίσει πολύ κόσμο και έχει γίνει το "NAMA" στέκι των επωνύμων. Αυτό σε ευχαριστεί;
 
Είναι μεγάλη μου χαρά που όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε και κάναμε αυτό το μικρό μαγαζάκι στέκι των καλοφαγάδων.Δε μου αρέσει να δίνω ταμπέλα με επωνύμους και ανωνυμους. Απλά έχουμε κόσμο απο την showbiz και απο την πολιτική σκηνή που είναι φίλοι μου και οχι πρόσωπα που θέλω να εκμεταλλευτώ για να διαφημίσω το μαγαζί μου. Και για να σε προλάβω απλά μη με ρωτήσεις να σου πω ονόματα που έρχονται εδώ.
 
 
- Τί θα πληρώσει ο κόσμος αν έρθει στο μαγαζί; Νομίζω είναι μια ερώτηση άκρως σημαντική
 
Ασφαλώς τον κόσμο τον καίει το τι θα πληρώσει. Έχουμε ένα όνομα στην Αθήνα οτι είμαστε ακριβό μαγαζί. Κάθε άτομο κοστίζει περίπου 30-35 ευρώ και σ' αυτό υπολογίζεται οτι ο πελάτης θα γευτεί σούπες-ορεκτικά- κυρίως πιάτο- γλυκό- κρασί. Άρα δεν είναι τόσο ακριβό γιατί το food coast που έχω είναι πολύ υψηλό και φτάνει στο 45% που σημαίνει ποιότητα , κορυφαία πρώτη ύλη, σούσι που έρχεται κάθε δεύτερη μέρα απο Ολλανδία. Αυτά κοστίζουν και γι αυτό η τιμή κατά άτομο φτάνει μάξιμουμ στα 35 ευρώ.
 
 
- Τι γεύσεις μπορεί να φάει στο NAMA όποιος έρθει;
 
Καταρχήν φημιζόμαστε για την πάπια. Είναι ένα πτηνό που έχει λίπος και μυρίζει βάλτο. Αυτό λοιπόν με ένα μεγάλο κόστος που ρίσκαρα προσωπικά κατάφερα και το έκανα αγάπη για το κοινό. Έφερα απο την Αμερική πάπια χωρίς λίπος και δε μυρίζει καθόλου. Σε ειδικούς φούρνους που μένει για τρεις ημέρες το κρέας καταφέραμε και το σερβίρουμε στον κόσμο που μας τιμά καθημερινά και είναι πολύ ευχαριστημένος για την σπεσιαλιτέ μας.
 
 
- Η οικονομική κρίση σε έβαλε σε ένα "τρυπάκι" να αλλάξεις τις τιμές σου ;
 
Σαφώς και με προβλημάτισε και άλλαξα πράγματα. Με την ευκαιρία των 20 ετών που γιορτάζουμε , αποφασίσαμε καθημερινά να κάνουμε μπουφέδες με μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή και οχι στην ποιότητα. Τρίτη βράδυ κάνουμε Susi night με 20 ευρώ το άτομο, Τετάρτη βράδυ έχουμε Ασιατική βραδιά με κινέζικο μπουφέ με 15 ευρώ άτομο και Κυριακή που είναι ο μεγάλος μπουφές με κινέζικο και σούσι με 23 ετρώ το άτομο. Ο κόσμος μας τιμάει και το χρειαζόταν.
 
 
 
- Δε σου αρέσει να λένε οτι είσαι επιχειρηματίας.
 
Όχι και καλά κάνεις και μου το θύμησες. Εμένα όπως με ξέρεις καλά μ αρέσει να είμαι δίπλα στον κόσμο, να τον υποδέχομαι, να κάνουμε πλάκα, να ξέρω οτι ευχαριστιέται το φαγητό του. Πολλές φορές νομίζει κάποιος που έρχεται οτι είμαι σερβιτόρος. Μου δίνει χαρά αυτή η απλότητα και είμαι υπεύθυνος για το πάθος μου στην δουλειά. Είμαι εστιάτορας και οχι επιχειρηματίας φίλε Χάρη.
 
- Έχεις σκεφτεί να επεκταθείς επιχειρηματικά και να ανοίξεις νέο μαγαζί;
 
Είχα προτάσεις πολλές να αναπτυχθώ αλλά πάντα κάτι με κράταγε. Δε νομίζω οτι στην γαστρονομία μπορούν να ελεγχθούν δυο πράγματα ταυτόχρονα. Άρα δυο NAMA δεν υπήρχε περίπτωση να έσκιζαν οπως σκίζει το σημερινό. Σχεδόν το έχω απορρίψει. Εκτός και αν αλλάξουν οι καιροί και χτίσω μια ομάδα με τα στάνταρ τα δικά μου που εκεί θα το σκεφτόμουν να έκανα κάτι σε ένα νησι.
 
 
- Πιστεύεις οτι η Ελληνική κουζίνα είναι η πρώτη στην καρδιά των Ελλήνων;
 
Αν με ρωτήσεις ως εστιάτορα θα σου πω οτι η κουζίνα που μεγαλώσαμε είναι η Ελληνική και είναι η κορυφαία. Αρκεί να είναι σωστά μαγειρεμένη. Είναι λυπηρό αλλά πραγματικότητα οτι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια δε ξέρουν πότε και πως πρέπει να μαγειρεύουν. Αυτό δε σημαίνει οτι οι υπόλοιπες κουζίνες είναι β κατηγορίας. Στην Ελλάδα πχ δεν μπορείς να έχει μια κουζινα καυτερή. Ινδική, Ταυλανδέζικη δεν έχουν πέραση.
 
- Υπάρχει κορεσμός μιας και είσαι μέσα σε ένα μαγαζί με Ασιατικές γεύσεις;
 
Υπάρχει κορεσμός και πληθώρα εστιατορίων. Αλλά είναι λίγοι σεφ που κάνουν την διαφορά. Σίγουρα θέλω και εγώ να πάω στην γυναίκα μου να να μου σερβίρει ένα ωραία μαγειρεμένο φαγητό . Αυτό με εξιτάρει.
 
 
- Κάποιος που έρχεται εδώ και έτσι θέλω να κλείσουμε, θα βλέπει αυτό το μικρό χώρο και σίγουρα δε θα του γεμίζει στο μάτι οτι είναι εστιατόριο είκοσι ετών με ιστορία και πολύ κόσμο.
 
Αυτό είναι το μυστικό μας. Είναι ένα μαγαζί στο πουθενά. Εδώ στην Οδό Κύπρου στην Αγία Παρασκευή το 1982 κατέβηκα με το λεοφωρείο που έψαχνα έναν χώρο και με το που είδαι αυτή τη γωνία είπα το ναι αμέσως. Ηξερα το μεράκι μου και την γνώση μου. Μου έδιναν οι φίλοι μου έξι και οχτώ μήνες ζωή αλλά με σκληρή δουλειά πέτυχα. Δεν είναι τα πάντα τα πλούτη αλλά η γνώση όπως σου είπα πολλές φορές στην κουβέντα που κάναμε.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper