«Χριστουγεννιάτικο» πακέτο Τσίπρα: 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους - «Πάγωμα» ΦΠΑ σε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό

«Χριστουγεννιάτικο» πακέτο Τσίπρα: 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους - «Πάγωμα» ΦΠΑ σε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό

Μήνυμα προς τους δανειστές ότι η Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις έστειλε μέσω του διαγγέλματος του το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην εμμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ, αν παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη μετά το 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει, κάνοντας παράλληλα λόγο για έναν μαραθώνιο, ο οποίος πλησιάζει στο τέλος του, όπως ανέφερε .

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ρίχνουν το χρέος κατά 45 δισ. "Είναι ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα και συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις", σημείωσε.

Όπως είπε η συμφωνία εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάμβανε επανακαθορισμό των υψηλών πλεονασμάτων που είχαμε δεσμευτεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. "Ο στόχος για το 2016 μειώθηκε από 4,5% του ΑΕΠ σε 0,5% του ΑΕΠ. Με την υπεραπόδοση των εσόδων ο στόχος του 0,5% υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας αυτό θα επιστρέψει στους ευάλωτους συμπολίτες μας", τόνισε. 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων, θα διανεμηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι πρόκειται να δοθεί "13η σύνταξη" σε 1.600.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαίως κάτω  850 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 617 εκατ. ευρώ.  Το ύψος του επιδόματος αυτού θα ξεκινά από τα 300 ευρώ (θα το λάβουν οι συνταξιούχοι με αποδοχές 850 ευρώ) και θα αυξάνεται αντισυμμετρικά όσο χαμηλότερη είναι η σύνταξη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής που δέχονται προσφυγικές ροές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.


Προέλευση: usay.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper