«Το σχέδιο μας για το Δημόσιο και τους Δημοσίους Υπαλλήλους»

«Το σχέδιο μας για το Δημόσιο και τους Δημοσίους Υπαλλήλους»

Εκτενή αναφορά στο Δημόσιο, έκανε σε συνέντευξή του, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα κυριότερα σημεία αυτής ανέφερε τα παρακάτω:

  • «Η αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων για να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση.»
  • «Όταν σήμερα μονιμοποιούμε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου τι κάνουμε στην ουσία; Προσθέτουμε στο Δημόσιο ένα βάρος το οποίο είναι περιττό. Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε αλλά κάποιους…»
  • «Θα επανεξετάσουμε όλες τις μονιμοποιήσεις που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε. Αν υπάρχουν παράνομες μονιμοποιήσεις, προφανώς αυτές οι μονιμοποιήσεις δεν θα συνεχίσουν.»
  • «Θα αλλάξουμε αυτόν τον απαράδεκτο Νόμο ο οποίος στην ουσία επιτρέπει στους Δήμους να μην ασκούν ένδικα μέσα όταν μία πρωτόδικη απόφαση βγαίνει εις βάρος τους.»

 

Αναλυτικά ο διάλογος

Δημοσιογράφος: Βλέποντας το σχέδιό σας όπως το παρουσιάσετε στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, έχει τρεις άξονες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος: Επενδύσεις, μείωση φόρων, συμμάζεμα του Δημόσιου τομέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και κάτι ακόμα που είναι σημαντικό, πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Διότι πολλές φορές στη συνείδηση του κόσμου η μεταρρύθμιση είναι ταυτισμένη είτε με αυξήσεις φόρων, είτε με μειώσεις συντάξεων. Δεν είναι αυτό η μεταρρύθμιση. Η αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων για να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Εχθές είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, το έκανα χωρίς κάμερες πιο πολύ για δική μου ενημέρωση, τα επείγοντα στον Ευαγγελισμό. Το να εξορθολογήσεις τη διαδικασία, τον τρόπο με τον οποίο τα επείγοντα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας εφημερίας είναι μια μικρή μεταρρύθμιση. Το να φτιάξεις ένα Πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας ώστε να μην καταλήγουν περιττά περιστατικά σε κάθε εφημερία είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Άρα, ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν ότι οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε εμείς συνιστούν ένα συνεκτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, πηγαίνουν πέρα από το Μνημόνιο και πρέπει αυτές τις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο να τις υποστηρίξουμε αλλά να πείσουμε και την κοινωνία να τις αγκαλιάσει.

Δημοσιογράφος: Να αποσαφηνίσουμε και κάτι άλλο, κ. Πρόεδρε; Λέτε συμμάζεμα του δημοσίου και είπατε και πριν από ένα μήνα περίπου εδώ σε μία συνέντευξη στον Alpha 9.89 ότι το Κράτος έχει ακόμη πολύ λίπος για να κόψουμε. Το πήρε αυτό η Κυβέρνηση και είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει απολύσεις και δεν μας το λέει».

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε γίνει συγκεκριμένος ως προς το ποιο είναι το σχέδιό σας για το συμμάζεμα που λέτε, του Δημοσίου, ένα το κρατούμενο και δεύτερον τι σημαίνει υπάρχει λίπος και πρέπει να το κόψουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τους φορείς του Υπουργείου Μεταφορών, τους μεγάλους φορείς των αστικών συγκοινωνιών έχουν ξεφύγει κατά 500.000.000 ευρώ. Γιατί; Διότι κανείς δεν ασχολείται να ελέγξει τα εισιτήρια και διότι πιθανώς να έχουν γίνει και μία σειρά από προσλήψεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητες. Η Κυβέρνηση σήμερα εξακολουθεί και προσλαμβάνει σωρηδόν κόσμο, εξακολουθεί και εφαρμόζει μία ρουσφετολογική πολιτική την οποία η ίδια καταδίκασε και την εφαρμόζει στον υπερθετικό βαθμό.

Όταν σήμερα μονιμοποιούμε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου τι κάνουμε στην ουσία; Προσθέτουμε στο Δημόσιο ένα βάρος το οποίο είναι περιττό. Θέλω να το αποσαφηνίσω αυτό. Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε αλλά κάποιους…

Δημοσιογράφος: Ούτε αυτούς τους ανθρώπους, κ. Πρόεδρε, που προσλαμβάνονται αυτή την ώρα, όπως λέτε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά κάποιος, θέλω να το ξεκαθαρίσω, εάν κάποιος συμβασιούχος μονιμοποιείται με τρόπο παράνομο, και έχουμε περιπτώσεις σήμερα και θα τις αναδείξουμε τις επόμενες μέρες όπου η Κυβέρνηση έρχεται και μονιμοποιεί συμβασιούχους κόντρα σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου εκεί, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ πιο προσεχτικός στις διατυπώσεις μου. Παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε.

Όπως, κ. Σρόιτερ, δεν δέχθηκα και όταν ήμουν στο Υπουργείο. Εγώ ξεκίνησα μία μεγάλη μάχη όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέναντι στις παθογένειες…

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι, κ. Πρόεδρε, και διορθώστε με, ότι εάν γίνετε Κυβέρνηση θα επανεξετάσετε όλες τις μονιμοποιήσεις που κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αν κριθούν παράνομες αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν από το Δημόσιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ναι. Αν υπάρχουν παράνομες μονιμοποιήσεις, προφανώς αυτές οι μονιμοποιήσεις δεν θα συνεχίσουν.

Δημοσιογράφος: Αυτό ισχύει και για τις προσλήψεις; Τις προσλήψεις στην Υγεία, για παράδειγμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, σε καμία περίπτωση. Καταρχάς για ποιες προσλήψεις στην Υγεία μιλάμε;

Δημοσιογράφος: Για αυτές οι οποίες λέει η Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί εγώ δεν τις έχω δει. Επισκέφτηκα χθες μία γενική εφημερία, βρήκα μία τραγική κατάσταση, αλλά βρήκα ανθρώπους, γιατρούς και νοσηλευτές, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με περίσσευμα καρδιάς και με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Για ποιες προσλήψεις ακριβώς, λοιπόν, μιλάμε; Θυμάμαι, κ. Σρόιτερ, ότι είχαμε παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση προγραμματισμένες και εγκεκριμένες προσλήψεις για 2.000 άτομα, πρωτίστως νοσηλευτές, στην Υγεία.

Έχετε δει την τελευταία προκήρυξη η οποία βγήκε για την Υγεία; Εξακολουθούμε να προσλαμβάνουμε απίθανες ειδικότητες ανθρώπων με υποχρεωτική εκπαίδευση, παντελώς περιττών σήμερα για τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αντί να προσλαμβάνουμε γιατρούς και νοσηλευτές εκεί που πραγματικά πονάμε. Λοιπόν, αυτή είναι η ρουσφετολογική Κυβέρνηση, αυτό είναι το λίπος για το οποίο μιλάμε και ναι, αυτά θα τα διορθώσουμε. Να μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό.

Δημοσιογράφος: Άρα κρατάω, κύριε Πρόεδρε, για να είμαστε ακριβείς, ότι οι μόνοι που υπάρχει περίπτωση να απολυθούν είναι αυτοί οι οποίοι προσλαμβάνονται, μονιμοποιούνται παράνομα από ένα σημείο και μετά. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Και να σας πω και κάτι; Και το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα αλλάξουμε αυτόν τον απαράδεκτο Νόμο ο οποίος στην ουσία επιτρέπει στους Δήμους να μην ασκούν ένδικα μέσα όταν μία πρωτόδικη απόφαση βγαίνει εις βάρος τους. Για να το πω πολύ απλά, δικαιώνεται κάποιος συμβασιούχος σε πρώτο βαθμό, ο Δήμαρχος έχει την υποχρέωση από το νόμο να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό. Σήμερα η Κυβέρνηση του επιτρέπει να μην το κάνει. Όλα αυτά για να δημιουργηθεί μία καινούρια φάμπρικα μονιμοποιήσεων από την πίσω πόρτα.

Αυτά κάνει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, να τα ακούσουν οι πολίτες, να τα καταλάβουν, ώστε να μπορούμε και εμείς να δικαιολογούμε γιατί λέμε ότι χτίζεται σήμερα με πολύ μεθοδικό τρόπο ένα νέο μεγάλο κομματικό Κράτος. Είναι το μόνο το οποίο αυτή η Κυβέρνηση κάνει πολύ καλά. 


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper