Δημόσιο: Νέοι οργανισμοί και περίγραμμα εργασίας για τους υπαλλήλους

Δημόσιο: Νέοι οργανισμοί και περίγραμμα εργασίας για τους υπαλλήλους

Για ένα «διαφορετικό Δημόσιο», τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και τους συναλλασσόμενους μ' αυτό, κάνει λόγο σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Kontranews η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην,

- απλούστευση των διαδικασιών στις συναλλαγές με το Δημόσιο,

- αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης,

- κατάρτιση των οργανισμών του Δημοσίου και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων και 

- "κινητικότητα" στο Δημόσιο, με το προωθούμενο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Αναλυτικά, 

ΕΡ.: Κυρία Υπουργέ, έχετε πει ότι το 2017 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο. Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζετε να γίνουν στον κρατικό μηχανισμό;

ΑΠ.: «Με σταθερά και στοχευμένα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του Δημοσίου, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να πάψουν να είναι ο "μεγάλος ασθενής".

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς δρομολογούμε απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να μην χρειάζονται δεκάδες δικαιολογητικά και υπογραφές για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Υλοποιούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και τη ψηφιακή υπογραφή, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το δημοσιονομικό κόστος που έχει, αλλά και οι χαμένες ώρες εργασίας.

Αποκομματικοποιούμε τη Δημόσια Διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το μητρώο επιτελικών στελεχών, προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς, όπως γινόταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.

Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και που, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις.

Επιπλέον, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης συμβάλλει μια πολύ σημαντική καινοτομία που νομοθετήσαμε: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας διασφαλίζει ότι η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι έρμαια του πελατειακών εξαρτήσεων και της ευνοιοκρατίας που γνωρίζαμε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των προκατόχων του.

Πολύ σύντομα θα δείτε ένα διαφορετικό Δημόσιο. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper