Μέτρα «σοκ» ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία - Κυβέρνηση:Οι παράλογες απαιτήσεις δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις

Μέτρα «σοκ» ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία - Κυβέρνηση:Οι παράλογες απαιτήσεις δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις

Παρατείνεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με το χθεσινό τετ – α – τετ δανειστών και Ελλάδας να μην οδήγησε σε λύση παρόλο όλοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξε πρόοδος. Οι δανειστές, όπως , ζήτησαν τη λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων (2% του ΑΕΠ), απαίτηση που απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά συνέπεια, δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Η συνάντηση των Βρυξελλών ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ. Στόχος ήταν να προδιαγραφεί το πλαίσιο της συμφωνίας για τη Β Αξιολόγηση. Γι’ αυτό και η συνάντηση έγινε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μέτρα 3,5 δισ. ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές (κατ’ επιταγή του ΔΝΤ) απαίτησαν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας ύψους 3, 5 δις (2% του ΑΕΠ). Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την απαίτηση αυτή. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε επικαιροποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ, στη βάση των πραγματικών επιδόσεις του 2016 και του πρώτου μήνα του 2017. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπουν έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της κυβέρνησης η περσινή χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Αν επικαιροποιηθούν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ, μειώνεται κατά πολύ ο λογαριασμός των μέτρων γιατί συρρικνώνεται το δημοσιονομικό κενό.

Κυβέρνηση: Παράλογες οι απαιτήσεις

Για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών «υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση»

Ωστόσο εκτιμούν ότι παρά την πρόοδο, «όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».


Προέλευση: usay.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper