Συνάντηση Σκουρλέτη - ΕΝ.Π.Ε. με... "καρφί" για την ΚΕΔΕ

Συνάντηση Σκουρλέτη - ΕΝ.Π.Ε. με... καρφί για την ΚΕΔΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μαζί με τον Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστα Πουλάκη, συναντήθηκε, σήμερα, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκαν θέματα ενδιαφέροντος των Περιφερειών.

Αμέσως μετά από τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε:

«Με την Ένωση Περιφερειών είχαμε μια ειλικρινή και γόνιμη συζήτηση, αναδείχθηκαν ζητήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να συστηματοποιήσουμε την επικοινωνία με τρόπο πιο αποτελεσματικό, διαμορφώνοντας και επιμέρους ομάδες Περιφερειών που έχουν μια κοινότητα στα προβλήματα και έτσι θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί.

Η συζήτηση, όπως αντιλαμβάνεστε, άγγιξε και τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, των σχέσεών της με τον Α’ βαθμό αλλά και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ως γνωστόν, το Υπουργείο βρίσκεται σε μία φάση διαμόρφωσης, πάντοτε σε διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, κάποιων μεγάλων αλλαγών στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Φιλοδοξούμε αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πια αποτελέσματα μέχρι τα μέσα της χρονιάς, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει συμπεριλάβει αρκετές και βασικές τροπολογίες που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, αλλά σημαντικά ζητήματα, και των Δήμων και των Περιφερειών. Κορυφαίο ζήτημα είναι πάντοτε το θέμα της στελέχωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι το αντιμετωπίζουμε με βάση το συγκεκριμένο ισχύον πλαίσιο. Προτεραιοποιούμε τις ανάγκες μας και κοιτάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουμε και το υπάρχον προσωπικό αλλά και να δούμε που χρειάζεται ενίσχυση. Όλα αυτά απαιτούν και προϋποθέτουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, τον οποίο είχαμε σήμερα και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω το εξής: Ειλικρινά εκτιμώ την στάση της Ένωσης Περιφερειών, η οποία εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν σχετικά με την αλλαγή στον "Καλλικράτη", σε αντίθεση με την στάση της ΚΕΔΕ, η οποία στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας, όπως γνωρίζετε πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι. Νομίζω όμως σε κάθε περίπτωση ότι η σημερινή συζήτηση ήταν παραγωγική και ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο».

 

Τα αιτήματα των Περιφερειαρχών

Στη συνάντηση το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

- Να στελεχωθούν οι Περιφέρειες κατά προτεραιότητα με τις ειδικότητες που είναι απόλυτα αναγκαίες καθώς και να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό των Περιφερειών έχει απομειωθεί σε ποσοστό άνω του 37% κατά μέσο όρο, ενώ σε Περιφέρειες και συγκεκριμένες υπηρεσίες οι ελλείψεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν στα όρια της αδυναμίας λειτουργίας.

- Να αποδοθούν στις Περιφέρειες οι πόροι που έχουν θεσμοθετηθεί από τον «Καλλικράτη» καθώς και πόροι για αναπτυξιακές δράσεις ώστε το έργο των Περιφερειών να μην περιορίζεται μόνο στις συντηρήσεις.

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί για λειτουργικές δαπάνες σε ποσοστό 60% και για επενδυτικές κατά 100% με αποτέλεσμα να προκαλούνται στρεβλώσεις στο έργο των Περιφερειών.

- Να σταματήσει η «βιομηχανία» εκχώρησης στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων  ατάκτως ερριμμένων και μάλιστα χωρίς διάλογο, συνεννόηση, συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά τους ανάλογους πόρους.

Τελευταίο παράδειγμα είναι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι με διάταξη σε Νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, περιέρχονται - χωρίς να ζητηθεί - στις Περιφέρειες από τους Δήμους  έχοντας σημαντικότατα χρέη από το παρελθόν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έλαβε από τις Περιφέρειες την αρμοδιότητα για την έγκριση των σχολικών εκδρομών. Ωστόσο, πρέπει να αναλάβει και την αυτονόητη υποχρέωσή του να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα και τα μισθώματα για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης), τα οποία σήμερα καλύπτουν οι Περιφέρειες από τους πόρους τους».

- Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ξαναρχίσουν να προκηρύσσονται δημόσια έργα προκειμένου οι Περιφέρειες να πετύχουν και το στόχο της απορροφητικότητας που έχουν στο ΕΣΠΑ. Για περισσότερο από ένα χρόνο δεν μπορεί να προκηρυχτεί κανένα δημόσιο έργο λόγω αφ’ ενός των απεργιακών κινητοποιήσεων και αφ’ ετέρου ότι ψηφίστηκε καινούργιος νόμος το 2016 χωρίς όμως να ακολουθήσουν οι συνοδές αποφάσεις ώστε να εφαρμοστεί. Ακόμη, όμως, και σήμερα δεν μπορούν να προκηρυχτούν έργα γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι νέες τιμές για τα τιμολόγια των έργων.

- Να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς μαθητών για κολύμβηση, συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχετικό πρόγραμμα αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αυθαίρετα ζητά από τις Περιφέρειες τη μεταφορά των μαθητών χωρίς καμία πρόβλεψη ούτε για την κάλυψη του κόστους ούτε για τις απαιτούμενες διαδικασίες.

- Να συσταθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια.

- Να χρηματοδοτηθούν οι Περιφέρειες για να καλύψουν το κόστος από τον αποχιονισμό καθώς και τις ζημιές στις υποδομές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

- Να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες στο οδικό δίκτυο ώστε να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών από όλους κατά όλων.


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper