Όλγα Γεροβασίλη: «Ξεκινάμε τη χαρτογράφηση των συμβασιούχων»

Όλγα Γεροβασίλη: «Ξεκινάμε τη χαρτογράφηση των συμβασιούχων»

Για «χαρτογράφηση» των συμβασιούχων, της εργασίας τους και των αναγκών που καλύπτουν, κάνει λόγο σε συνέντευξή της η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Η Υπουργός, μιλώντας στη Realnews, επισημαίνει πως, το Δημόσιο «στοχοποιήθηκε», πως δεν είναι «υπερτροφικό», αλλά «γερνάει».

«Το σχέδιό μας για τη διοικητική μεταρρύθμιση έρχεται να λύσει αυτού του τύπου τις παθογένειες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη», συμπληρώνει.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις της Υπουργού για τους συμβασιούχους και το Δημόσιο,

  • Εξετάζετε μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο κυρία υπουργέ; Πώς ακριβώς έχει το θέμα;

«Το θέμα των συμβασιούχων έχει ταλανίσει για πολλά χρόνια τη δημόσια διοίκηση και την ελληνική κοινωνία. Είναι γνωστό ότι πολλές θέσεις συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου και όχι μόνο έκτακτες. Επίσης, στους συμβασιούχους υπάρχει πολυδιάσπαση και κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων (δωδεκάμηνες, οκτάμηνες, δίμηνες συμβάσεις κ.ο.κ.), που δημιουργεί ένα χαοτικό τοπίο.

Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει, όπως θα έπρεπε να προβληματίζει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση που προωθεί βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στο κράτος.

Αυτό που ξεκινάμε είναι η χαρτογράφηση αυτού του τοπίου, προκειμένου να αποκτήσουμε σαφή εικόνα, τόσο ως προς το είδος των συμβάσεων, όσο και ως προς το τι ανάγκες έρχονται αυτές να καλύψουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε αυτήν την κατάσταση, με απόλυτο σεβασμό στο νομικό πλαίσιο της χώρας και τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία.»

  • Εκτιμάτε ότι το Δημόσιο είναι σήμερα υπερτροφικό, λιγότερο απ’ ότι πρέπει, γερασμένο, τι ακριβώς; Ποιο είναι το βασικό του πρόβλημα;

«Το Δημόσιο έχει σοβαρά και μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι, όμως, σωστό να το δαιμονοποιήσουμε. Ο δημόσιος τομέας στοχοποιήθηκε, προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές που οδηγούσαν σε απολύσεις και υποβάθμιση των υπηρεσιών του. Συκοφαντήθηκε και μάλιστα ως αντίπαλος του ιδιωτικού τομέα. Ας δούμε, ωστόσο, την αριθμητική του αλήθεια.

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2009. Το δε τακτικό προσωπικό του Δημοσίου στο τέλος του 2009 ανερχόταν σε 692.900 υπαλλήλους και σήμερα βρίσκεται στους 565.000, από τους οποίους οι 344.000 είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ένστολοι και κληρικοί. Επομένως, το Δημόσιο δεν είναι υπερτροφικό.

Ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων έχει ανέβει κατά πολύ, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη που έχουμε εκπονήσει. Το Δημόσιο "γερνάει" μετά το πάγωμα των προσλήψεων που έγινε ουσιαστικά από το 2009. Έτσι, δεν έχει μπει νέο αίμα που, σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων να επιτρέπει στο κράτος, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Το σχέδιό μας για τη διοικητική μεταρρύθμιση έρχεται να λύσει αυτού του τύπου τις παθογένειες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.»


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper