ΥΠ.ΕΣ.: «Ξέρουμε τι περιμένει τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση με Ν.Δ.»

ΥΠ.ΕΣ.: «Ξέρουμε τι περιμένει τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση με Ν.Δ.»

Για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας στην υπ' αριθ. 578/10-3-2017 επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας, κυριότερα τα εξής:

  • «Το πόρισμα (σ.σ. Επιτροπής ΥΠ.ΕΣ. για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α.) δεν αποτελεί τις τελικές θέσεις της Κυβέρνησης. Μ’ αυτήν την έννοια, ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί στην πρώτη φάση, αλλά μπαίνει στην πιο ουσιαστική που είναι η δεύτερη φάση. Περιμένουμε, λοιπόν, από όλους αναλυτικές πια προτάσεις οι οποίες τροφοδοτούνται, αν θέλετε, με τα πορίσματα της Επιτροπής πάνω στην πολύ μεγάλη θεματολογία που περιλαμβάνεται μέσα σ’ αυτό το πόρισμα, διότι όπως γνωρίζετε, τα θέματα των θεσμικών αλλαγών δεν επιδέχονται προσεγγίσεων “fast track”».
  • «Είναι εντελώς ακατανόητη η στάση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ο οποίος ενώ συμμετείχε στο 95% αυτής της διαδικασίας, στο “παρά πέντε”, για λόγους που ίσως εσείς γνωρίζετε καλύτερα –μια και αυτές τις δηλώσεις τις έκανε μαζί σας σε σχέση με τον διάλογο- αποχώρησε. Εμείς είμαστε φανατικά υπέρ του διαλόγου και θα συζητήσουμε αυτά τα πράγματα και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΝΠΕ και απευθείας με κάθε δήμο ξεχωριστά».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε απευθυνόμενος προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση:

«Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα. Πείτε μου, ειλικρινά, εσείς ως Νέα Δημοκρατία με ποιες από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση συνδέσατε το όνομά σας; Με την αιρετή νομαρχία; Ήσασταν απέναντι. Με τον “Καποδίστρια”; Απέναντι ήσασταν. Με τον “Καλλικράτη”; Απέναντι ήσασταν. Είστε η προσωποποίηση της συντήρησης σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Πάντοτε ήσασταν η οπισθοφυλακή οποιασδήποτε αλλαγής, λαθεμένης ή όχι.

Εν πάση περιπτώσει, προτείνω να συμμετάσχετε κι εσείς και αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους επηρεάζετε, με όλον τον πλούτο των επιχειρημάτων και των απόψεών σας. Καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει».

Στα κυριότερα σημεία της δευτερολογίας του, ο κ. Σκουρλέτης, απευθυνόμενος προς τον ερωτώντα Μάκη Βορίδη, τόνισε:

  • «Ειλικρινά, κύριε Βορίδη, δεν με κάνατε σοφότερο σε σχέση με τις απόψεις σας και τις θέσεις σας. Δεν προσπαθήσατε καθόλου, τουλάχιστον να μπείτε στον κόπο να σχολιάσετε κάποια πράγματα. Παραμένετε αμετακίνητοι σε μια λογική που χαρακτηρίζεται από βαθύ συντηρητισμό στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Θέλω να σας πω το εξής: Δεν κατάλαβα, ειλικρινά, τι λέτε για τον διάλογο και τι συστήνετε στον φίλο σας, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ; Του συστήνετε να αποδράσει, όπως έκανε; Συμφωνείτε; Διότι στον διάλογο αυτόν ο οποίος ήταν θεσμοθετημένος, επαναλαμβάνω, η ΚΕΔΕ συμμετείχε στο 95% των συνεδριάσεων».
  • «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην υπόθεση της ανάπτυξης. Όμως, πρέπει πρώτα να ξανασυζητήσουμε για τις αρμοδιότητες, για τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους βαθμούς, για τις σχέσεις με την κεντρική εξουσία, για τις σχέσεις με την αποκεντρωμένη διοίκηση, για τους πόρους, για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων».
  • «Τα προβλήματα σήμερα είναι άλλα και όχι αυτά τα οποία είπατε ή δεν είπατε ή δεν αναφέρατε καθόλου στη σύντομή παρέμβασή σας. Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης. Υπάρχουν προβλήματα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνικές υπηρεσίες, οι μηχανικοί σε μια σειρά δήμους για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, πόρους από το ΕΣΠΑ, να ωριμάσουν μελέτες, να υποβάλουν προτάσεις. Ξέρετε γιατί έχουμε φτάσει ως εδώ; Διότι είναι τα αποτελέσματα της δικιάς σας πολιτικής που αποψίλωσαν την Αυτοδιοίκηση. Η μείωση των πόρων, πάνω από 65%, έγινε επί των ημερών σας. Σήμερα, λοιπόν, μέσα σε όλα τα άλλα που μας κληροδοτήσατε, μας κληροδοτήσατε και αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα και προσπαθούμε με χαμηλούς τόνους, με διάθεση ευρύτερης συνεννόησης να τα αντιμετωπίσουμε».
  • «Γιατί σας ενοχλεί η έννοια της ευρύτερης συναίνεσης και συνεννόησης στην Αυτοδιοίκηση; Καλά, για τα άλλα εσείς έχετε τις γραμμές σας, έχετε τις απόψεις σας! Είστε φανατικά στον άξονα του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε. Χαρακτηρίζεστε από ρεβανσισμό, από εκδικητικότητα. Τα είπε χθες ο Πρόεδρός σας, ο Αντιπρόεδρός σας. Τα είπατε όλοι. Εντάξει! Το καταλάβαμε αυτό. Ξέρουμε τι περιμένει τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, αν επανέλθετε στα πράγματα. Δεν θα επανέλθετε. Αυτό το γνωρίζουμε. Όμως, όσον αφορά στην Αυτοδιοίκηση δεν καταλαβαίνω, το αν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα απόβλητα, το αν θα πρέπει να αναπλάσουμε μια πλατεία, το αν θα πρέπει να επεκτείνουμε έτσι ή αλλιώς ένα πολεοδομικό σχέδιο, σε αυτά πάνω είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές; Εκεί δεν μπορεί να υπάρχουν ευρύτερες συνεννοήσεις;». 


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper