Διαβεβαιώσεις Γεροβασίλη στους Δημοσίους Υπαλλήλους για Αξιολόγηση & Κινητικότητα

Διαβεβαιώσεις Γεροβασίλη στους Δημοσίους Υπαλλήλους για Αξιολόγηση & Κινητικότητα

Ότι δεν υπάρχει λόγος καχυποψίας για την αξιολόγηση και ότι η “κινητικότητα” διασφαλίζει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, διαβεβαιώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Υπουργός, για τη μεν πρώτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προσθέτει πως, το Υπουργείο θα διορθώσει τυχόν παραλείψεις, που ενδεχομένως παρουσιαστούν κατά την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης, για τη δε δεύτερη πως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την "κινητικότητα", με στόχο, «...το να βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

 

Οι ερωτήσεις – απαντήσεις της Υπουργού Δ.Α.

Ερ: Το νέο σύστημα αξιολόγησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικαλιστικές ομοσπονδίες όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, και η ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι οποίες καλούν τα μέλη τους σε αποχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία; Πιστεύετε ότι οι υπάλληλοι έχουν λόγους να φοβούνται το νέο σύστημα;

Απ: Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τις έννοιες των λέξεων και να πείσουμε τους εργαζόμενους γι' αυτό. Αυτή η λέξη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η «αξιολόγηση», για την οποία η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε αρνητικό φορτίο. Το νέο σύστημα αξιολόγησης έχει αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση του παραγόμενου διοικητικού έργου, μέσω της ατομικής βελτίωσης των εργαζομένων. Εμείς έχουμε ως προτεραιότητα να βελτιώσουμε την οργάνωση και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Βασική προϋπόθεση, λοιπόν, είναι να εφαρμοστεί και το νέο σύστημα αξιολόγησης. Κατανοούμε την καχυποψία των εργαζομένων, αφού βίωσαν τον αυταρχισμό της προηγούμενης κυβέρνησης που εφάρμοσε ένα τιμωρητικού χαρακτήρα σύστημα, το οποίο είχε στηθεί επάνω στη λογική των απολύσεων. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που κατήργησε τους νόμους, με τους οποίους η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στοχοποίησε δημοσίους υπαλλήλους και δημιούργησε υποχρεωτικά σχήματα διαθεσιμότητας και κινητικότητας ως δεξαμενή απολύσεων. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του κράτους και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε συνεργούς τους εργαζόμενους, για τους οποίους είμαστε εδώ για να συζητήσουμε καλόπιστα, να λύσουμε κάθε αμφιβολία, να διορθώσουμε οποιεσδήποτε παραλείψεις διαπιστωθούν και να υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις που προκύπτουν μέσα από έναν γόνιμο διάλογο.

Ερ: Από τις 15 Απριλίου αρχίζει η εφαρμογή του νόμου για την κινητικότητα. Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε τα νέα οργανογράμματα ώστε να ενταχθεί το σύνολο του Δημοσίου στο νέο σύστημα αποσπάσεων-μετατάξεων;

Απ: Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας αποτελεί μια τεράστια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο νευραλγικό τομέα της δημόσιας διοίκησης. Για πρώτη φορά, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε και προχώρησε στη θέσπιση ενός ανοιχτού και αδιάβλητου συστήματος κινητικότητας, κόντρα στις πελατειακές και ρουσφετολογικές πρακτικές του παρελθόντος. Σας θυμίζω ότι ο κάθε Έλληνας ήξερε ότι για να γίνει απόσπαση ή μετάταξη ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να χτυπήσει την πόρτα ενός πολιτικού προσώπου. Το νέο σύστημα κινητικότητας έρχεται να εξαλείψει αυτές τις πρακτικές που ταλαιπώρησαν και υπήρξαν βάρος για τον εργαζόμενο τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην κατάθεση των επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων. Τον τελευταίο καιρό, όμως, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή εφαρμογή του συστήματος. Είναι ένα σύστημα που θα ισχύσει πάγια και θα επιλύσει εκτός των άλλων ένα χρόνιο πρόβλημα του δημοσίου τομέα: το να βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

 


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper