ΥΠΕΣ: ?Μέσα στο 2017 ο Καλλικράτης? - Τι είπε στους Περιφερειάρχες - Η συμφωνία

ΥΠΕΣ: ?Μέσα στο 2017 ο Καλλικράτης? - Τι είπε στους Περιφερειάρχες - Η συμφωνία

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας δύο ωρών, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση της λειτουργίας και του ρόλου των Περιφερειών.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, συμφωνήθηκε επίσης, ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΝ.Π.Ε. και Υπουργείου, η οποία άμεσα θα καταγράψει  τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις Περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια Υπουργεία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε:

«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση γύρω από την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη". Ανταλλάξαμε πολλές απόψεις σ’ ένα αρκετά γόνιμο κι εποικοδομητικό επίπεδο συζήτησης.

Συμφωνήσαμε, καθώς θα διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη", να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο Πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης όσο ο Δεύτερος και η κεντρική Κυβέρνηση, ουσιαστικά βρίσκονται από την ίδια πλευρά σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Όταν κάτι δεν πάει καλά, η ευθύνη επιμερίζεται σε όλους.

Βεβαίως ένα από τα κορυφαία ζητήματα, το γνωρίζετε όλοι, πέρα από το θέμα των αρμοδιοτήτων, είναι και αυτό των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Σας θυμίζω ότι, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις Περιφέρειες, από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν μία μικρή αυξητική πορεία, αλλά αυτό βέβαια, πρώτος θα έλεγα, δεν αρκεί σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες.

Γνωρίζουμε μέσα σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές στη χώρα που προσδιορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε, να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες παρεμβάσεις, για να είναι πιο αποδοτικά αυτά τα χρήματα.

Θα ήταν προφανώς παράλογο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Εκείνο που επιθυμούμε όλοι είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, έτσι ώστε η Αυτοδιοίκηση να συμβάλει σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να έχει το δικό της χώρο, τον ιδιαίτερο δικό της ρόλο και νομίζω ότι αυτό τελικά που θα προκύψει ως ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, βαθιών μεταρρυθμίσεων στον "Καλλικράτη" θα είναι κάτι που θα ικανοποιεί τους περισσότερους.

27 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν φέτος, για πρώτη φορά από το 2013, για επενδυτικούς σκοπούς. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν μηδενικό αυτό το ποσό.

Για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη", ισχύει αυτό που έχουμε πει σε γενικές γραμμές, να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Δεν σταθήκαμε μόνο στα θέματα των αρμοδιοτήτων, συζητήσαμε και το θέμα του εκλογικού συστήματος, επαναλάβαμε πράγματα τα οποία έχουμε πει και άλλες φορές δημόσια, και αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά: να βρισκόμαστε σε μια συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων».

Με τη σειρά του, ο κ. Αγοραστός δήλωσε:

«Θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα:

Από το 2012 και μετά έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των Περιφερειών κατά 60% και πλέον όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ ειδικότερα οι επενδυτικοί ΚΑΠ έχουν μηδενιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εμείς έχουμε προσαρμόσει τη λειτουργία μας με λίγα να κάνουμε πολλά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες Περιφέρειες θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Εμείς, επειδή λειτουργούμε στρατηγικά και μεθοδικά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι δεν θα δεχθούμε καμία μείωση χρηματοδότησης στα πλαίσια της επισκόπησης δαπανών (spending review). Ο Υπουργός μας είπε ότι μέχρι τέλους του 2017 θα εκταμιευθούν 27 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικούς ΚΑΠ (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό). Το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Υπουργό να διπλασιασθούν τουλάχιστον οι πόροι για λειτουργικές δαπάνες καθώς μας εκχωρούν διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας, εποπτεία των ΟΕΒ, ελέγχους περιβάλλοντος, δαπάνες πολιτικής προστασίας.

Μείζον θέμα για τις Περιφέρειες και το επισημάναμε είναι οι παρακρατηθέντες πόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από το Νόμο του «Καλλικράτη» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ΦΠΑ). Από το 2011 οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών ξεπερνούν το 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, ζητήσαμε να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις Περιφέρειες ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και άλλων τρίτων φορέων ως ποσοστού επί του εργολαβικού οφέλους για έργα που είχαν εκτελεστεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις».


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper