Οι τρεις παρεμβάσεις για να ξεμπλοκάρουν έργα Δήμων

Οι τρεις παρεμβάσεις για να ξεμπλοκάρουν έργα Δήμων

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, αναθέσεις και προμήθειες ήταν η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη προς τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, αυτές οι βελτιώσεις θα ξεμπλοκάρουν τα δημοτικά έργα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και δη των μικρών πληθυσμιακά.

Να σημειωθεί ότι, οι επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις αφορούν τις διαδικασίες για όλων των ειδών τα δημοτικά έργα και τις συμβάσεις προμηθειών.

 

Προσαρμογές

“Εκείνο που είπαμε εμείς είναι πώς θα προσαρμόσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο στην ελληνική πραγματικότητα”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.

“Υπάρχουν λοιπόν και έργα, τα οποία είναι μικρά και τα οποία πρέπει να τρέξουμε”, υπογράμμισε, προσθέτοντας: “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το χρόνο να κυλά, από τη στιγμή που υπάρχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι διαθέσιμοι πόροι”.

“Υπάρχει ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, έχουμε την εμπειρία της πρώτης εφαρμογής του και σήμερα, λοιπόν, κοιτάμε πώς θα το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση”, σημείωσε ο κ. Π. Σκουρλέτης συμπληρώνοντας: “Αυτό δηλαδή που θέλει ο πολίτης: Αυτό το οποίο πληρώνει να πιάνει τόπο και όχι βέβαια να κατασπαταλείται. Μιλήσαμε για βελτιώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς αυτή ήταν μία κοινή -αν θέλετε- συναντίληψη που υπήρξε από όλους όσοι συμμετείχαν”.

 

Σημειακές τροποποιήσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε στο νομοσχέδιο για τις μεταφορές, είτε σε άλλο, θα κατατεθούν τρεις “σημειακές”, όπως τις χαρακτήρισε, τροποποιήσεις του Ν. 4412/2016.

Οι τροποποιήσεις θα περιλαμβάνουν: Πρώτον το δικαίωμα στους δήμους να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ τους. Δεύτερον, το δικαίωμα οι δήμοι να επιλέγουν στελέχη για την πλήρωση των επιτροπών διαγωνισμών από το μητρώο των αρμόδιων μηχανικών σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Τρίτον, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για προσωπικό, ώστε να μπορούν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν.

 

Κατατμήσεις έργων

Οι αιρετοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αναμένοντας, ταυτόχρονα, την κατάθεση των ρυθμίσεων.

Ενώ εκκρεμεί η επίλυση του ζητήματος των αναθέσεων σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, γιατί από τη σχετική κοινοτική οδηγία δεν αναγνωρίζεται η έννοια της δημοτικής ενότητας.

Το θέμα το είχε αναδείξει το epoli.gr σε άρθρο του με τίτλο “Οριστικό “τέλος” στην κατάτμηση των έργων ΟΤΑ με απευθείας αναθέσεις”, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο σε επίπεδο Κλιμακίου αποφάσισε ότι, “η τεχνητή κατάτμηση της σύμβασης για προμήθεια για ομοειδή αγαθά, είναι παράνομη, γιατί αυτή η πρακτική ακολουθείται για να αποφευχθεί η εφαρμογή διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού και με αυτόν τον τρόπο να αγοράζονται περισσότερες μικρότερες ποσότητες”.

Το ζήτημα των κατατμήσεων των έργων ή των προμηθειών σε επίπεδο δημοτικής ενότητας αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή, που συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών με τους δημάρχους, να συσταθεί. Σε αυτή την επιτροπή θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

 

Γ. Πατούλης: “Ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο”

Πάντως, για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους υπουργούς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αφού χαιρέτισε την πρόθεση για “βελτιωτικές ρυθμίσεις, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών”, υπογράμμισε: “Ωστόσο περιμένουμε να δούμε να γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις τους και να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι, κυρίως οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί, οι οποίοι είναι και αποψιλωμένοι από προσωπικό”.

“Η Ελλάδα δεν έχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Είναι αδιανόητο εν μέσω κρίσης να μπλοκάρουν αναπτυξιακά έργα και να είναι τα χέρια μας δεμένα, εξαιτίας χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών”, τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης και κατέληξε λέγοντας: “Ο διάλογος θα συνεχιστεί, με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών”.


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper