?Ανοίγει ο δρόμος? για ΕΣΣΕ με την Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α.

?Ανοίγει ο δρόμος? για ΕΣΣΕ με την Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α.

Με τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την υπαγωγή των μελών της ΠΟΠ-ΟΤΑ στην Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, με τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο των δημοτικών υπαλλήλων την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τον περασμένο Αύγουστο και είχε δημοσιοποιήσει πρώτο και αποκλειστικά το epoli.gr.

Τη ρύθμιση είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Είχε δεσμευτεί, μάλιστα, ότι θα αναλάμβανε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε και τα μέλη της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης να μπορούν να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είχε υπογραφεί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μεταξύ των ωφελημάτων περιλαμβάνεται η μείωση ωραρίου και αύξηση των αδειών για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τα μέτρα ατομικής προστασίας και για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, το επίδομα των 50 ευρώ για όσους εργάζονται σε μουσικά σύνολα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, γιατί με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, σε περίπτωση διαφωνιών επί του διεκδικητικού πλαισίου μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εν όψει της υποχρέωσης των εκπροσώπων του Δημοσίου να διαπραγματεύονται και να διασφαλίζουν την κατάρτιση συλλογικής ρύθμισης, καταρτίζεται συνήθως ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας με μία μόνον από τις αρμόδιες αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η οποία τυγχάνει εφαρμογής μόνο στα μέλη της οργάνωσης αυτής.

Ωστόσο, αυτό που εντοπίστηκε είναι ότι ανακύπτει δυσλειτουργία στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι πιθανόν υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας να υπάγονται σε διαφορετικό πλαίσιο ωραρίου, αδειών, όρων εργασίας.

Συγκεκριμένα στην ρύθμιση, αναφέρεται ότι: “Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή οποτεδήποτε η προσχώρηση συνδικαλιστικής οργάνωσης σε ισχύουσα ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία ρυθμίζει αποκλειστικά θεσμικούς όρους. Η προσχώρηση γίνεται με ιδιωτικό έγγραφο, που γνωστοποιείται στα μέρη που έχουν συνάψει την ειδική συλλογική σύμβαση εργασία”.

Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι δεν προκύπτουν δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Ακολουθεί η τροπολογία


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper