«Το 2018 θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η διαλογή στην πηγή»

«Το 2018 θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η διαλογή στην πηγή»

"Το 2018 θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή των οργανικών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα του 4ου Φόρουμ Διαβούλευσης για την Πρόληψη και Μείωση των Αποβλήτων, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο των δήμων και παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα.

Στην στρατηγική που ανέπτυξε, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος είναι τα απόβλητα τροφίμων και απόβλητα κήπων να μην θάβονται». «Στην κατεύθυνση αυτή, της αξιοποίησης προϊόντων, θα πρέπει να προσανατολιστεί και ο μετασχηματισμός του φόρου ταφής, που καθυστερεί η εφαρμογή του στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Υπενθυμίζοντας ότι το 2015 η κυβέρνηση έκανε τη μεγάλη στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων και συστάθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «στην πυραμίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων προηγούνται η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση».

Ενώ, όπως σημείωσε, στο στόχο της μείωσης των απορριμμάτων «θα κριθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και η βιωσιμότητα των μονάδων επεξεργασίας, καθώς και η οριστική απεξάρτηση από γιγαντιαίες μονάδες, που κυριάρχησαν στα προηγούμενα πολιτικά σχέδια».

 

Οι δήμοι

Αναφερόμενος στους δήμους, ο κ. Φάμελλος «υπάρχουν Δήμοι, ακόμα και στην Αττική, που έχουν ήδη το 2017 μειώσει κατά το 1/3 τα απορρίμματα που πηγαίνουν στην ταφή και άρα το κόστος και μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων».

Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε τις προσπάθειες των Δήμων να αναλάβουν πιλοτικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες διαλογής στην πηγή και μείωσης των απορριπτόμενων αποβλήτων στην ταφή και πρότεινε την «ανάπτυξη ενός υγιούς συναγωνισμού μεταξύ των ΟΤΑ που θα οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών τελών, εφόσον αυτές οι πρακτικές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα απορρίμματα των Δήμων».

Επίσης, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον Εθνικό Σχεδιασμό το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η αρμόδια αρχή για τις δράσεις μείωσης των αποβλήτων, ενώ στον ΕΟΑΝ έχει συσταθεί με τον νέο νόμο της ανακύκλωσης (Ν. 4496/2017), νέα Διεύθυνση για την πρόληψη, σε συνδυασμό με την Έρευνα, την Εκπαίδευση και Ενημέρωση  πολιτών και εμπλεκόμενων φορέων».

Να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα (www.ewwr.eu) έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα 28 δράσεις πρόληψης αποβλήτων με τη συμμετοχή των Δήμων, και ιδιαίτερα των νησιωτικών Δήμων (23 από τις 28 δράσεις), που εστιάζουν στη μείωση παραγωγής ιδίως αποβλήτων χαρτιού και χαρτονιού, αποβλήτων συσκευασίας, βιοαποβλήτων, τροφίμων, πλαστικών αποβλήτων, εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, καθώς και ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. ?


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper