Ίδρυση 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών - 2.562 νέες προσλήψεις

Ίδρυση 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών - 2.562 νέες προσλήψεις

Πρόγραμμα επιδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς πόρους, για την ίδρυση και λειτουργία 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για 10.000 επιπλέον παιδιά, ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημάρχους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση αυτή ήταν μια σύσκεψη ενημέρωσης και συνεργασίας με τους Δήμους στους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν για την εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της:

«Η κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητά της το παιδί. Το παιδί της εργαζόμενης μητέρας, της άνεργης, της φτωχής. Από τα 325 εκατομμύρια της εξοικονόμησης δαπανών, τα 315 η κυβέρνηση μας θα τα δώσει για το παιδί, τα 260 στα οικογενειακά επιδόματα - πλέον των 650 εκατομμυρίων που είναι σήμερα - τα 40 εκατομμύρια για σχολικά γεύματα και 15 για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το πρόγραμμα αυτό είναι γέφυρα για το 2019-20, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια για 45.000 επιπλέον θέσεις, ώστε συνολικά οι διατιθέμενες θέσεις να φτάσουν τις 165.000».

Στη συνέχεια αναφερόμενη στα βασικά σημεία του προγράμματος επιχορήγησης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, η κα. Φωτίου επεσήμανε:

«Η επιχορήγηση δίνεται για ανακαίνιση, αναμόρφωση, εξοπλισμό υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων από τους Δήμους. Δεν χτίζουμε καινούργια κτίρια, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και τα αποτελέσματα όχι άμεσα.

Η επιλογή των δήμων έγινε βάσει των καταστάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που δείχνουν την απόκλιση μεταξύ  του αριθμού voucher που χορηγήθηκαν στις μητέρες και των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς. Διαπιστώνουμε κατ’ αυτό τον τρόπο πόσα παιδιά δεν τοποθετηθήκαν και γνωρίζουμε πόσους παραπάνω βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να έχει ο κάθε δήμος. Έτσι επελέγησαν οι 203 δήμοι.

Κάθε δήμος επιχορηγείται με ποσό μέχρι 50.000 ευρώ για ένα τμήμα 14 βρεφών ή 25 νηπίων ή 20 βρεφών και νηπίων και μέχρι 75.000 ευρώ για τη δημιουργία δυο τμημάτων από τις παραπάνω κατηγορίες.

Για την ανακαίνιση - διαμόρφωση των κτιρίων θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες του πρόχειρου διαγωνισμού. Φορέας διαχείρισης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η ΕΕΤΑΑ θα εκδώσει πρόσκληση στην οποία οι δήμοι θα πρέπει να απαντήσουν εκδηλώνοντας ενδιαφέρον με απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου. Στα τέλη Μαΐου προβλέπεται να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος που θα περιλαμβάνει και τη δημοπράτηση του έργου. 

Το πρόγραμμα σημαίνει 2.562 νέες προσλήψεις, νέες θέσεις εργασίας. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 7 άτομα ανά μονάδα που θα καλυφθούν από το πρόγραμμα της "Εναρμόνισης επαγγελματικής με  οικογενειακή ζωή", δηλαδή ΕΣΠΑ».


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper