Τζίμης Πανούσης: Οι σημαντικότερες στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη!

Τζίμης Πανούσης: Οι σημαντικότερες στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη!

Ο πολύ ιδιαίτερος και ακραίως ως προς τις εκφάνσεις του χαρακτήρας τον οδήγησε στην απαλλαγή του από τον στρατό, “λόγω ασυμφωνίας ως προς τις απόψεις” σύμφωνα με δικές του δηλώσεις. Αυτή η ασυνήθιστη και ασυμβίβαστη προσωπικότητά του τον οδήγησε στην δημιουργία πολλών παραστάσεων και καλλιτενικών δρόμενων, οι οποίες προκάλεσαν πολλές φορές ένα κομμάτι της κοινής γνώμης αλλά ταυτόχρονα δέχτηκαν και την ευρεία αποδοχή από την πλειοψηφία της.

Η πρώτη φορά με την οποία αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι ήταν στα εφηβικά του χρόνια, όταν συμμετείχε στο μουσικό σχήμα “Χαρούμενη Κουδουνίστρα”.

Σε μια ιστορική αναδρομή της καλλιτεχνικής του πορείας ο πρώτος σημαντικός σταθμός του ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όπου ξεκινάει με τους Σπύρο Πάζιο και Γιάννη Δρόλαπα στην κιθάρα, Βαγγέλη Βέκιο στα τύμπανα και Δημήτρη Δασκαλοθανάση στο μπάσο και το πιάνο τις “Μουσικές Ταξιαρχίες”. Η μπάντα αυτή στιγματίζει την πορεία του Πανούση κάνοντάς ευραίως γνωστό μέσα από πληθώρα καυστικών τραγουδιών που δεν άργησαν να γίνουν μεγάλες επιτυχίες. Εμφανίζονται λοιπόν στον κόσμο για πρώτη φορά στο “Skylab” στην Πλάκα το 1980, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά δεν αργεί να έρθει από την MINOSEMI2 χρόνια μετά! Ταυτόχρονα όμως οι επιτυχίες του συγκροτήματος συνεχίστηκαν με τους δίσκους “Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμαν” (1984) και “Hard Core” (1985). Κάποια στιγμή το 1983 το συγκρότημα συμμετέχει σε έναν δίσκο-συλλογή ελληνικού ροκ Made in Greece Vol.1, παρά τις αντιρρήσεις της τότε δισκογραφικής τους εταιρείας. Για την ακρίβεια αλλάζουν και το όνομα της μπάντας, προκειμένου να συμμετέχουν σε “Alamana’s Bridge”. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1981 πρωταγωνίστησε και στην κινηματογραφική δουλειά “Ο δράκουλας των Εξαρχείων” του Νίκου Ζερβού μαζί με άλλους πρωτοπορεικούς καλλιτέχνες, θαμώνες των εξαρχείων όπως ο Νικόλας Άσιμος.

Μετά το 1986 ο Τζίμης Πανούσης αποφασίζει να συνεχίσει με σόλο καριέρα. Οι δίσκοι “Δουλειές του Κεφαλιού” και “Ο Ρομπέν των Χαζών” κυκλοφόρησαν από την Music Box International, ενώ το “Vivere Pericolosamente” από την Warner το 1993.

Ο επόμενος δίσκος αργεί να βγεί 7 χρόνια, που σημαίνει ότι κυκλοφόρησε το 2000! Το όνομα του τραγουδιού “Με λένε Πόπη”, το οποίο τελικά κυκλοφόρησε και με το περιοδικό Μετρό 2 χρόνια αργότερα ως CD δώρο, και περιείχε μέσα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του.

Το 2008 έδωσε την παράσταση “Της πατρίδας μου η Σημαία” στο Γυάλινο μουσικό θέατρο. Για άλλη μια φορά ο Τζίμης Πανούσης προκαλεί με την αφίσα της συγκεκριμένης παράστασης, η οποία αποτελούνταν από την ελληνική σημαία με μια μικρή διαφορά, αντί για το σταυρό στη θέση του υπήρχε το σφυροδρέπανο. Την επόμενη μέρα μετά την αφισοκόληση της συγκεκριμένης αφίσας ο Πανούσης συλλαμβάνεται με την κατηγορία της προσβολής εθνικού συμβόλου. Πλήθος καλλιτεχνών σπεύδουν στη δίκη για να υποστηρίξουν τόσο τον Τζίμη όσο και την ελευθερία της έκφρασης. Στη δίκη αθωώνεται και η παράσταση πραγματοποιείται με μια μικρή καθυστέρηση αλλά με μεγάλη επιτυχία. Η συγκεκριμένη παράσταση κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά σε διπλό DVD.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper