Η Όλγα Γεροβασίλη για 3Κ/2018 και ειδικούς και γενικούς γραμματείς

Η Όλγα Γεροβασίλη για 3Κ/2018 και ειδικούς και γενικούς γραμματείς

Αρνείται τα περί «άλωσης του Κράτους» (σσ μέσω προσλήψεων – διορισμών στο Δημόσιο) από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις ημέρες διακυβέρνησής του, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Eνώ παράλληλα, κάνει λόγο για υποστελεχωμένο Δημόσιο, οφειλόμενο κυριότερα στα δύο πρώτα Μνημόνια και τις μη επιτυχείς διαπραγματεύσεις τότε κυβερνήσεων.

Η κα Γεροβασίλη αναφερόμενη στα δύο “θέματα των ημερών” και τις κατηγορίες για κομματικές επιλογές (Προκήρυξη 3Κ/2018 και επιλογή ειδικών και γενικών γραμματέων) για το μεν πρώτο θέμα κάνει λόγο για στελέχωση κρίσιμων τομέων «πάντα εντός του δημοσιονομικού πλαισίου» και «μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα» της Ν.Δ… για το δε δεύτερο.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη

Τελικά, δοκιμάστηκε πράγματι η κυβερνητική ευστάθεια ή απλώς χρειάστηκε συνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για ορισμένα ζητήματα, πέραν των δύο κοινών στρατηγικών στόχων, δηλαδή την έξοδο από το μνημόνιο και την καταπολέμηση της διαφθοράς;

Όλγα Γεροβασίλη: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα, καθώς δεν υπάρχει εβδομάδα τα τελευταία τρία χρόνια που να μην «καταρρέει η κυβέρνηση» ή να μην «προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές». Οι ευσεβείς πόθοι της αντιπολίτευσης, βέβαια, έχουν πάψει να απασχολούν εδώ και καιρό την ελληνική κοινή γνώμη. Είναι βολικό για την αντιπολίτευση να κρύβει την παντελή απουσία προτάσεων και επιχειρημάτων πίσω από καταστροφολογικές λογικές, στις οποίες τελικά αυτοεγκλωβίζεται. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ιδιοκτησιακή της αντίληψη για την εξουσία, όλο αυτό καταλήγει σε ένα σύννεφο ψεύδους που την τυφλώνει, μη βλέποντας την πραγματικότητα. Την οποία όμως βλέπουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οικονομικοί αναλυτές, οίκοι αξιολόγησης και διεθνείς οργανισμοί. Αναφέρω μόνο την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2017, που δημοσιεύτηκε μόλις προχθές, κάνοντας λόγο για πρόοδο της Ελλάδας. Σας επισημαίνω το σημείο της έκθεσης όπου αναφέρεται: «Η Ελλάδα έκανε πρόοδο στην εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση που ψηφίστηκε το 2016 και αποσκοπεί στη μείωση των πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς και στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και το τέλος της ύφεσης υπήρξαν ο πυρήνας της προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όσον αφορά στα «σύννεφα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» και στη δήθεν «κυβερνητική αστάθεια», εντάσσονται στο πλαίσιο της αντίληψης και της ανάγνωσης της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που σας περιέγραψα.

 

Πιστεύετε ότι έχει επιτευχθεί συναντίληψη των δύο εταίρων, δεδομένου ότι εκκινούν από πολύ διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι διαφορετικές ιδεολογικές μας καταβολές ήταν γνωστές και κατανοητές και κατατεθειμένες με ειλικρίνεια και μεταξύ μας και ενώπιον των πολιτών. Οι μεταβολές, ωστόσο, στο πολιτικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι επιβάλλουν συνεργασίες και συγκλίσεις. Και αντί να συζητάμε για θέματα ουσίας των συνεργασιών, που είναι και θέματα ουσίας της δημοκρατίας, γίνεται μια αντιπαράθεση με μικροπολιτικούς όρους. Προφανώς και αντιλαμβάνομαι ότι και η τελευταία τους ελπίδα, που ήταν η ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, δεν επέρχεται. Τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα επέλθει. Ο ελληνικός λαός όμως μας έχει όλους αξιολογήσει για το παρελθόν και το παρόν μας, θα μας αξιολογήσει και στο μέλλον και η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και όχι από πυροτεχνήματα.

 

Βλέπουμε τον Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται όλο και πιο επιθετικός προς πάσα κατεύθυνση. Ενδέχεται να διακυβευτούν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκαμψη της οικονομίας από ένα μείζον επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά;

Όλγα Γεροβασίλη: Η έξοδος της Ελλάδας από την επιτροπεία και η επιστροφή της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έχουν πλήρως δρομολογηθεί. Και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συνηγορούν υπέρ της εξόδου χωρίς πιστοληπτική γραμμή, που στην πραγματικότητα είναι η πρόταση για τέταρτο μνημόνιο, το οποίο, όλως παραδόξως, βρίσκουν απαραίτητο η ΝΔ και οι σύμμαχοί της. Από την άλλη όμως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της και μόνο να διατηρήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή της προοπτική. Στην κατεύθυνση αυτή δεν βοηθά καθόλου η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, ζήτημα που απασχολεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

 

Σκάνδαλο Novartis. Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή εκτιμάτε ότι δείχνουν κάτι παραπάνω από πολιτικές ευθύνες για ορισμένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της Προανακριτικής;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες. Διαφορετικά, δεν θα είχε επιλεγεί η συγκάλυψη διά της αποχώρησης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Τα υπόλοιπα θα τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Εχει ενδιαφέρον όμως ότι ξεδιπλώνεται μπροστά μας, για άλλη μια φορά, όλο το κουβάρι, όλες οι συνιστώσες -πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι λειτουργοί, ιδιωτικές εταιρείες, ΜΜΕ- αυτού που ονομάστηκε διαφθορά και διαπλοκή στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο όμως έχει και μια πτυχή που δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε τον δημόσιο διάλογο. Συζητάμε -και ορθά- για την υφαρπαγή δημόσιου χρήματος, για τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών υγείας, για τη λεηλασία της δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι το φάρμακο το οποίο χορηγείται σε ανθρώπους που δεν το χρειάζονται δεν είναι αθώο. Μπορεί να δράσει και επιβαρυντικά και τοξικά και, δυστυχώς, αυτή την παράμετρο δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε. Καταστρατηγεί την ιατρική δεοντολογία και είναι όσο ανήθικο θέλετε να το χαρακτηρίσετε.

 

Μέχρι στιγμής η υπόθεση Novartis δεν φαίνεται να δίνει δημοσκοπικά κέρδη στην κυβέρνηση. Μήπως «θολώνει» το βασικό κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από την επιτροπεία και ανάκαμψη της οικονομίας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και η ενδυνάμωση όλων των προληπτικών μηχανισμών ήταν και εξακολουθούν να είναι προτεραιότητα και καθήκον μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες για τα δισεκατομμύρια ευρώ που εξαϋλώθηκαν από τα δημόσια ταμεία. Μήπως θυμάστε πόσα δισ. μέτρα αντιστοιχούσαν σε κάθε μνημόνιο; Αξίζει να τα συγκρίνετε με τα δισ. ευρώ που φέρεται να κόστισε στο Δημόσιο το σκάνδαλο Novartis. Κοιτάξτε, οι πολιτικές ρήξης δεν γίνονται με όρους δημοσκοπήσεων. Επίσης, θα ήταν μια σοβαρή συζήτηση αυτή να την κάνουμε: αν, δηλαδή, όλες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται, γίνονται με όρους καταγραφής και αποτύπωσης και όχι διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

 

Πώς πάει η τέταρτη αξιολόγηση; Περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης;

Όλγα Γεροβασίλη: Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι κρίσιμη και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και μέχρι σήμερα η πορεία μας στις προηγούμενες αξιολογήσεις είναι επιτυχής. Γιατί όχι μόνο έχουμε αποκρούσει όρους του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου που δρούσαν επιθετικά στη δημόσια διοίκηση, αλλά σήμερα πλέον υλοποιούμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Σας θυμίζω ότι οι μόνες «μεταρρυθμίσεις» που προσπάθησαν να επιβάλουν στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο ήταν μεταρρυθμίσεις με αποκλειστικό στόχο την οριζόντια συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με τιμωρητικά μέτρα.

Μετά το πέρας της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, η μεγάλη πρόοδος των μεταρρυθμίσεών μας καταγράφεται απ’ όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Προφανώς, αυτό δυσαρεστεί την αντιπολίτευση και όσους υποστηρίζουν το έργο της. Με αυτό το κεκτημένο και εντατική δουλειά, απαραίτητη ως τώρα, αλλά και μετά το τέλος των μνημονίων, θα ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε.

 

Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη ρητορική του Μητροπολίτη Αμβρόσιου και τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών επί Νίκου Φίλη;

Όλγα Γεροβασίλη: Η διαμάχη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς είναι μια μάχη μεταξύ προόδου και συντήρησης και ως τέτοια επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Η κατεύθυνση όμως της Αριστεράς υπήρξε πάντα η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική πρόοδος των κοινωνιών και δεν υπαναχωρούμε ούτε στιγμή από αυτή τη διεκδίκηση. Για τον λόγο αυτό μαχόμαστε με κάθε μέσο απέναντι σε σκοτεινές, αναχρονιστικές αντιλήψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση, όπως διακηρύσσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά στις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, φυσικά και η Ορθοδοξία, ως επικρατούσα στην Ελλάδα, θα έχει τον πρώτο λόγο σε μια πολυφωνική θρησκευτική εκπαίδευση και όχι μάθημα με ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα. Θυμίζω ότι η ανεξιθρησκία κατακτήθηκε στο Βυζάντιο. Όσοι επιχειρούν να επαναφέρουν τον Μεσαίωνα θα ηττηθούν. Το ίδιο ισχύει και για κηρύγματα μίσους «από άμβωνος», που αφορούν, ευτυχώς, σε μια ελάχιστη μειοψηφία Ελλήνων κληρικών. Βέβαια, κανείς δεν πρέπει και ούτε παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Αλλά και οι κρίνοντες κρίνονται, όταν παραβιάζονται εμφανώς διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε στην ετυμηγορία του δικαστηρίου.

 

Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό μετά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής;

Όλγα Γεροβασίλη: Παρατηρώ ότι είναι η τρίτη φορά που η πολιτική αυτή δύναμη αλλάζει όνομα, χωρίς οι αλλαγές αυτές να συνοδεύονται από αποσαφήνιση του πολιτικού της στίγματος. Θα έλεγα ότι είναι μάλλον λυπηρό το γεγονός ότι -παρά τις τεκτονικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη- δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας βαθμός ωριμότητας τέτοιος ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις σε προοδευτικές πρωτοβουλίες.

Δεν μπορώ, βέβαια, να μην αναφέρω ότι υπάρχουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που διαφοροποιούνται δημόσια απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας τους, όταν οι επιλογές αυτές γέρνουν το εκκρεμές προς συντηρητικές πολιτικές. Όταν στην Ευρώπη ελλοχεύει ο κίνδυνος της ενίσχυσης της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του νεοναζισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να λειτουργούν σπασμωδικά και κατά μόνας. Διαφορετικά, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, γιατί η ελληνική κοινωνία είναι πολύ ώριμη και ξέρει να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές, ακόμη κι αν πρόκειται για τεχνητές διαχωριστικές γραμμές.

 

Αυτές τις μέρες «τρέχει» η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δώστε μας μια εικόνα για τις ανάγκες που καλύπτουν στο Δημόσιο.

Όλγα Γεροβασίλη: Κοιτάξτε, το Δημόσιο έχει συρρικνωθεί δραματικά και στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης προσπαθούμε να στελεχώσουμε κρίσιμους τομείς, πάντα εντός του δημοσιονομικού πλαισίου. Δεν αντιμετωπίζουμε τις προσλήψεις ως δημόσιο μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι το κράτος και κυρίως το κοινωνικό κράτος, για να επιτελέσει τον ρόλο του, πρέπει να είναι ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο. Το ενδιαφέρον, προφανώς, είναι μεγάλο για κάθε θέση που προκηρύσσεται, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι όλες ανεξαιρέτως οι προκηρύξεις διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ με διαφανείς, αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες.

Παρατηρούμε, ωστόσο, και το εξής παράδοξο: μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι διογκώνουμε το κράτος και την ίδια στιγμή μάς κατηγορεί για ελλείψεις και υποστελέχωση μέσω ερωτήσεων που κατατίθενται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις οποίες μπορείτε να δείτε κι εσείς. Κατανοητό βεβαίως, διότι από τη μια υπάρχει η ιδεοληψία κι από την άλλη υπάρχουν η πραγματικότητα και το «πελατολόγιό» τους.

 

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω της αλλαγής των ειδικών και γενικών γραμματέων. Πώς απαντάτε;

Όλγα Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πίστευε αρχικά ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αυτή την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και μας εγκαλούσε για καθυστερήσεις. Αφού συνειδητοποίησε ότι οι διαδικασίες προχωρούν προσπαθεί, με μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, να διαβάλει a priori τη διαδικασία, μη διστάζοντας να προσβάλει το ΑΣΕΠ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τον Συνήγορο του Πολίτη, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς εταίρους, που κατά τ’ άλλα σέβεται. Τίποτε απ’ όλα αυτά, προφανώς, δεν μας πτοεί και θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι στην αποδόμηση των μηχανισμών του κράτους που αυτοί έστησαν για να τους διαιωνίζει στην εξουσία. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για την «άλωση του κράτους». Πρόκειται για την «ημέρα ανεξαρτησίας» της δημόσιας διοίκησης, που ξημέρωσε στις 25 του Γενάρη του 2015.

 


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper