Κ. Πουλάκης: ?Συνειδητή προσπάθεια έντασης από τις ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης?

Κ. Πουλάκης: ?Συνειδητή προσπάθεια έντασης από τις ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης?

Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, σε ειδική συνεδρίασή της με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”» ενημέρωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ενημέρωσε τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής για τη βασική φιλοσοφία και τις κυριότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι», η δημόσια διαβούλευση επί του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την πορεία που διανύθηκε για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, τόσο στο πλαίσιο της ειδικής Επιτροπής που λειτούργησε στο Υπουργείο Εσωτερικών επί οκτώ μήνες, με τη συμμετοχή και των αυτοδιοικητικών φορέων και των εκπροσώπων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όσο και στον ετήσιας διάρκειας δημόσιο διάλογο που ακολούθησε.

Ως προς την ουσία της μεταρρύθμισης, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ανέφερε ότι αυτή εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον, την εμβάθυνση της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεύτερον, την ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ, προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων και, τρίτον, την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ και την ουσιαστική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, την οποία χαρακτήρισε «τον μεγάλο εθνικό στόχο της περιόδου».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σχολιάζοντας την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των προέδρων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και βουλευτών μελών της Επιτροπής, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ δήλωσε:

«Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ δικαίως διεκδικούν θεσμικό σεβασμό προς το πρόσωπό τους, απέδειξαν ότι δεν σέβονται αντίστοιχα τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στη Βουλή. Είναι κρίμα ότι, για πολλοστή φορά, οι ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης – πολύ μακριά από τη γνήσια αγωνία της πλειοψηφίας των αιρετών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης – επιδόθηκαν σε μία συνειδητή προσπάθεια έντασης, που ματαιώνει κάθε ουσιαστική συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, ως Υπουργείο, σεβόμενοι το θεσμικό και δημοκρατικό μας καθήκον, συνεχίζουμε τη συζήτηση ανοιχτά και δημοκρατικά με όλες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν την πραγματική διάθεση να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες».


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper