Γ. Πατούλης: ?Στις 30 Ιανουαρίου το συνολικό μας σχέδιο για τα απορρίμματα?

Γ. Πατούλης: ?Στις 30 Ιανουαρίου το συνολικό μας σχέδιο για τα απορρίμματα?

Με ένα σχέδιο 8 βασικών δράσεων που θα εφαρμοστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση, σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής να δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News. Όπως υπογραμμίζει, στις 30 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, θα ανακοινωθεί το συνολικό σχέδιο της Περιφέρειας για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.

 

«Θα εφαρμόσουμε σχέδιο 8 σημείων»

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει, πως η Περιφέρεια προχωρά στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, επαναπροσδιορίζοντας σε ρεαλιστικότερη βάση τους στόχους  για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Παράλληλα τονίζει ότι θα μοιραστούν σταδιακά ως τον Ιούνιο, 10.000 καφέ κάδοι και 80 απορριμματοφόρα σε Δήμους για τη στοχευμένη συλλογή βιοαποβλήτων, προαναγγέλει την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης και επισημαίνει τη λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για τη στήριξη των Δήμων, στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

Επιπρόσθετα στις δράσεις που προωθούνται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ, στους Δήμους, προκειμένου να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, η προώθηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, η λειτουργία μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιών ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

Ερωτηθείς για το αν θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί επιτέλους να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα».

Στη συνέντευξη ο κ. Πατούλης ερωτηθείς για το μεταναστευτικό υπογράμμισε πως η βούληση της Περιφέρειας είναι να συνδράμει ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς, ωστόσο υπογράμμισε πως το κεντρικό κράτος οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος στη χώρα και νέου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει να φέρει το Υπ. Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο, σταθερό εκλογικό σύστημα, που δεν θα αλλάζει με βάση τις κομματικές σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και που θα  διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα».

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Το μεταναστευτικό μπορεί να επηρεάσει και την περιφέρεια Αττικής; Δηλαδή να μετακινηθούν πρόσφυγες από τα νησιά; 

Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών επηρεάζει όλη τη χώρα. Με μεγαλύτερη ένταση σε πρώτη φάση τις περιοχές που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής, αλλά και τα αστικά κέντρα στη συνέχεια, στα οποία διοχετεύονται οι άνθρωποι αυτοί. Η Αττική είναι η περιοχή που ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κι αν δεν υπάρξει μια δραστική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η παρουσία τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η θέση μας ως Περιφέρεια στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη. Αφενός είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με όλους τους τρόπους,  ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν ανθρώπινα όσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Αλλά οφείλει και το Κεντρικό Κράτος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως να διασφαλίσει επιτέλους την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος στη χώρα και νέου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Καθώς και να επισπεύσει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όσους το αιτούνται και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επαναπατρισμού,  όσων κριθεί ότι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις χορήγησης και δεν μπορούν να παραμένουν στη χώρα.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει και το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση καταργώντας την απλή αναλογική. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως θα μπορεί να εκλέγεται ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή με 40%. Τι λέτε; 

Πριν ακόμη αναλάβω τη θέση ευθύνης του Περιφερειάρχη Αττικής, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου είχα τονίσει επανειλημμένα  ότι το εκλογικό σύστημα που καθιερώθηκε με τον Κλεισθένη θα δημιουργήσει προβλήματα και δυσλειτουργίες στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο, σταθερό εκλογικό σύστημα, που δεν θα αλλάζει με βάση τις κομματικές σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Που θα διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών οργανισμών αλλά και την ισότιμη κι αναλογική αντιπροσώπευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες. Στο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας πάνω στο ζήτημα αυτό.

 

Οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικό κράτους και αυτοδιοίκησης έχουν ξεκαθαριστεί; 

Ως συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σας θα ήθελα να τονίσω ότι κανένα εκλογικό σύστημα από μόνο του δεν αρκεί για να βελτιώσει τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργανισμών, προς όφελος των πολιτών, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Για μένα προτεραιότητα είναι να υπάρξει ένα άλλο κράτος που θα λειτουργεί με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με ξεκάθαρο διαχωρισμό στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων λειτουργίας του Κράτους. Με επαρκείς πόρους ώστε να μπορούμε όλοι να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Αυτή οφείλει να είναι στο άμεσο μέλλον η κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, των Περιφερειών και των Δήμων, γιατί αυτή είναι και η μεγάλη ανάγκη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο κι αποτελεσματικότερο Κράτος, χωρίς ξεκάθαρους ρόλους κι ευθύνες.

 

Έχετε κηρύξει το 2020 έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Τι προγραμματίζετε; 

Το 2020 κάνουμε μια νέα αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Εφαρμόζουμε ένα σχέδιο 8 σημείων, που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε άμεσα να ανακυκλώνουμε στην Αττική, με καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.

Μεταξύ άλλων προβλέπουμε το πρώτο εξάμηνο του 2020 τα παρακάτω:

  • Αναθεωρούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, επαναπροσδιορίζοντας σε ρεαλιστικότερη βάση τους στόχους  για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ενώ θα προβλέπουμε μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος μας.
  • Μέσω του ΕΔΣΝΑ προμηθευθήκαμε και θα μοιράσουμε σταδιακά 10.000 καφέ κάδους και 80 απορριμματοφόρα σε Δήμους, για την στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Δημιουργούμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.
  • Υποστηρίζουμε τους Δήμους με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ, μέσω της Τεχνικής Βοήθεια του ΠΕΠ, για την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
  • Θέσαμε σε λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
  • Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, τα οποία θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα μοιράζουν προωθητικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • Δημιουργούμε  μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία.

Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν  στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

 

Ο ΧΥΤΑ στην Φυλή θα κλείσει; 

Στις 30 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο θα ανακοινώσουμε το συνολικό μας σχέδιο ως Περιφέρεια Αττικής, για το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκεί θα ανακοινώσουμε με ποιον τρόπο θα ανακυκλώνουμε, πως θα εφαρμόσουμε το νέο σύστημα διαλογής βιοαποβλήτων, πότε και που θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά , ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί επιτέλους να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα.


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper