Μέρκελ: Οι χώρες της Ε.Ε. να ετοιμαστούν για παραχώρηση της κυριαρχίας τους

Μέρκελ: Οι χώρες της Ε.Ε. να ετοιμαστούν για παραχώρηση της κυριαρχίας τους

παραχώρηση της κυριαρχίας τους σε κάποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν η Ευρώπη θέλει να ξεπεράσει πραγματικά την κρίση χρέους και να ξανακερδίσει τους ξένους επενδυτές, δήλωσε η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα όμως απέρριψε την ιδέα της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πρέπει να εναρμονιστούν –και όχι να εγκαταλειφθούν– οι διαφορετικές εθνικές πρακτικές: αυτή τη στιγμή, «επικρατεί το χάος», όπως είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση —χορηγός της οποίας ήταν η Deutsche Bank— στο Βερολίνο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της προσέγγισής της όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και απέκρουσε τις επικρίσεις ότι δίνει υπερβολική έμφαση στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Όπως εξήγησε, κατά την άποψή της η Ευρώπη καλείται να εφαρμόσει ταυτόχρονα πολιτικές που να προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι προσδοκίες ως προς αυτήν μοιάζουν μάλλον μειωμένες, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι η άμβλυνση της κρίσης μειώνει την πίεση που ασκείται στους πολιτικούς για να γίνει ένα μεγάλο άλμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης, αλλά και εξαιτίας των διαφορών απόψεων ανάμεσα στη Γερμανία και στους εταίρους της στην ΕΕ, και ιδίως της Γαλλίας, για τα επόμενα βήματα.«Μοιάζουμε να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις όταν βρισκόμαστε μπροστά από την άβυσσο. Αλλά μόλις η πίεση μειώνεται, όλοι λένε πως θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο», επισήμανε σε αυτό το μήκος κύματος η Μέρκελ.

«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι η Ευρώπη θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ορισμένα πεδία. Διαφορετικά δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη», είπε.

Από την πλευρά του ο Τουσκ σημείωσε ότι «θα ήταν επικίνδυνο» εάν άλλες χώρες της Ευρώπης ένιωθαν πως η Γερμανία επιβάλλει το δικό της οικονομικό μοντέλο σε όλες τις χώρες της ηπείρου.

Αλλά η Μέρκελ το αρνήθηκε, επιμένοντας ότι η Ευρώπη συντέθηκε από διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές οικονομίες, με διαφορετικά προτερήματα και μειονεκτήματα. Το κλειδί, υποστήριξε, είναι η Ευρώπη να κατευθυνθεί στις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές. 

Αυτό σημαίνει πως η Γερμανία αποδέχεται την δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις υπηρεσίες, μια κοινή αγορά εργασίας και την εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να μετακινούνται από την μια χώρα στην άλλη χωρίς να ανησυχούν για τις συντάξεις ή τις παροχές τους.

«Δεν χρειάζεται πάντοτε να εγκαταλείπουμε τις εθνικές πρακτικές, αλλά χρειάζεται να τις κάνουμε πιο συμβατές. Αυτή τη στιγμή επικρατεί χάος», είπε η Μέρκελ.

«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να έλθουμε σε ρήξη με το παρελθόν για να κάνουμε ένα άλμα εμπρός. Είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Τουσκ παραδέχθηκε ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει συνέπειες στην κοινή γνώμη στη χώρα του, όπου η πλειοψηφία πλέον εκφράζει αμφιβολίες για την υιοθέτηση από μέρους της Πολωνίας του ενιαίου νομίσματος.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία «μερικές φορές έχει έναν περίπλοκο ρόλο, διότι έχουμε την μεγαλύτερη (ευρωπαϊκή) οικονομία. . . Αλλά η Γερμανία δρα σε συντονισμό με τους εταίρους της. Η ιδέα της (γερμανικής) ηγεμονίας μου είναι εντελώς ανοίκεια».

Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είναι όλο και πιο στενή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να καταρρεύσει, σημείωσε αναφερόμενη στην εμπειρία της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Κοιτάξτε, έχω ήδη δει μια χώρα να καταρρέει, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», είπε. «Και πραγματικά αυτό που δεν θέλω είναι να δω την Ευρώπη να καταρρέει στο σύνολό της». 

Αυτό θα ήταν κάτι που η Μέρκελ είπε πως θα έβρισκε «εντελώς παράλογο. . . έχουμε όλες τις δυνατότητες στα χέρια μας».


Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • TEATRO
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • BIOART

  • ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ
  • MUSEUM
  • Casper
  • Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος