Ένα λάθος του Γενικού Λογιστηρίου... οδήγησε στις απολύσεις!

Ένα λάθος του Γενικού Λογιστηρίου... οδήγησε στις απολύσεις!

Κρίσιμο κρας τεστ για τη συνοχή και την αντοχή της κυβέρνησης αποτελούν τα κραυγαλέα αιτήματα της τρόικας, που καταλύουν εργασιακές κατακτήσεις χρόνων.

Πληροφορίες θέλουν τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Αντώνη Μανιτάκη να αντιδρά έως παραιτήσεως στην απαίτηση για 50.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία, ενώ το ζήτημα αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα (19:30).

 

Λίγο νωρίτερα (16:00), η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποια από τα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο δέχονται οι δανειστές και ποια όχι.

 

Οι απολύσεις θεωρούνται «κόκκινη γραμμή» για τον Αντώνη Μανιτάκη, όπως και για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία τον πρότεινε για τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και διατυπώνει την άποψη ότι διαφωνεί πλήρως με τις απολύσεις.

 

Σύμφωνα με Το Βήμα, η τρόικα βρήκε «πάτημα», καθώς -όπως επισημαίνει στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ- ένα λάθος του Γενικού Λογιστηρίου, «τίναξε στον αέρα» τους υπολογισμούς για το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων.

 

Κατά τις πληροφορίες, είχε προταθεί η παροχή κινήτρων προς τους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Το Γενικό Λογιστήριο διαβεβαίωνε ως τώρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι η διαφορά μεταξύ ενός ενεργού υπαλλήλου και ενός συνταξιούχου είναι 300 ευρώ μηνιαίως, κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως βάση υπολογισμού για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημόσιων υπαλλήλων.

 

Η ετήσια εξοικονόμηση που προέκυπτε από την αποχώρηση 40.000 υπαλλήλων ήταν 160 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας την αγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση και τη διαφορά που προκύπτει κάθε μήνα από το να πληρώνεται κάποιος ως συνταξιούχος και όχι ως ενεργός υπάλληλος.

 

Τελικά, το λάθος εντοπίστηκε και όπως προκύπτει η διαφορά ενεργού και συνταξιούχου ως προς τη μισθοδοσία δεν ήταν 300 αλλά 100 ευρώ!

 

Κατόπιν αυτών, το Γενικό Λογιστήριο και το υπουργείο προσπαθεί να κλείσει την «τρύπα» που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου με τον κ. Μανιτάκη, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν μαραθώνια. Η έντονη φημολογία για απειλή παραίτησης από τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος αντιδρά σε σχέδιο απολύσεων, αν και δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον ίδιο ούτε από τη ΔΗΜΑΡ, φούντωσε ένα 24ωρο πριν από τη νέα σύσκεψη αρχηγών.

 

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν ότι ο κ. Μανιτάκης διατηρεί την άποψή του ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά παράλληλα επέμεναν ότι δεν έθεσε θέμα παραίτησης.

 

Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μανιτάκης να παραμείνει στην κυβέρνηση.

 

Πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να πείσουν την Τρόικα -που αναζητά μέτρα άμεσης οικονομικής απόδοσης- ότι οι αντιπροτεινόμενες προτάσεις για περικοπές είναι οικονομικά αποτελεσματικές, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.



 


Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper