Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής Δημοσίου - Δήμων

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής Δημοσίου - Δήμων

Ότι μετά το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι “πρώτης γραμμής” συζητείται να κατηγοριοποιηθούν και να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ 100,3” και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε».

 

Για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος

«Σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, που είναι υπεύθυνος για τον εμβολιασμό και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, έχουμε κάνει μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης, μέσω της επικοινωνίας με όλους τους δημάρχους, με επιτόπιες επισκέψεις και τη συμμετοχή στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπροσώπων των επιστημονικών, επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων κάθε περιοχής, προκειμένου να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παρακολουθούμε δύο βασικούς δείκτες. Αφενός τον αριθμό των ραντεβού και τον ρυθμό αύξησής τους και αφετέρου το ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο δήμου. Πρόκειται για στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Υγείας, τα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση και προσπαθούμε, σε εβδομαδιαία βάση, να τα επικοινωνούμε με τους δημάρχους που εμφανίζουν ένα χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή τους. Παράλληλα, κάνουμε προσπάθεια να επιβραβεύουμε ηθικά -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- εκείνους τους δήμους που έχουν μεγάλη πρόοδο στον εμβολιασμό, να εντοπίζουμε τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δήμοι έχουν μείνει πιο πίσω και να τους βοηθάμε με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ώστε να επιταχύνεται το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έκανα μία περιοδεία από την Ευρυτανία μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Πιερία μέχρι τη Θεσσαλία. Επισκέφθηκα 14 δήμους, συναντήθηκα με δύο Μητροπολίτες και με πολλούς φορείς. Κοινή συνισταμένη ήταν ότι, σε επίπεδο επικοινωνίας, έχουμε κάποια εργαλεία, τα οποία και αναπτύσσουμε -όπως κοινές δράσεις με τον ιατρικό σύλλογο- έτσι ώστε ο πολίτης να ακούει τον γιατρό του και να αφήνει πίσω του μυθεύματα και ανορθολογισμό. Και από την άλλη, έχουμε στα χέρια μας δράσεις ουσίας -όπως ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, που επισήμως ξεκίνησε χθες, είχε όμως ξεκινήσει ανεπισήμως με τις κινητές μονάδες του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» των δήμων- ώστε να μεταφέρονται στο εμβολιαστικό κέντρο συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, διαθέτουμε και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πρωτίστως για τις δυσπρόσιτες περιοχές. Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στα Άγραφα -με πολύ μεγάλη επιτυχία- και το πρόγραμμα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ήταν, επίσης, μία επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ και μία δική μου προς όλους τους δημάρχους, ώστε κάθε δήμος της χώρας να διαθέσει από ένα όχημα και έναν οδηγό, προκειμένου -μαζί με το υγειονομικό προσωπικό που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας- να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό στο σπίτι και, γενικά, σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει μία δυσκολία πρόσβασης.

Σίγουρα υπάρχουν και οι ανεμβολίαστοι δήμαρχοι. Έχω μιλήσει με κάποιους από αυτούς και οι περισσότεροι επικαλούνται ως αιτία της αναβλητικότητάς τους λόγους ιατρικούς. Ωστόσο, το παράδειγμα είναι κατ’ εξοχήν σημαντικό. Και αναφέρομαι όχι μόνο στο παράδειγμα του δημάρχου, αλλά και του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας -σε επίπεδο δήμων- και στα νοσοκομεία. Και αυτό γιατί, δημοτική αρχή και υγειονομικό προσωπικό δίνουν το παράδειγμα στους συμπολίτες μας. Εάν κάποιος, για παράδειγμα, βλέπει έναν νοσηλευτή στο Κέντρο Υγείας να μην έχει κάνει το εμβόλιο, θα σκεφτεί «κάτι παραπάνω θα ξέρει εκείνος από εμένα, ας περιμένω». Το ίδιο ισχύει και με έναν δήμαρχο. Πώς θα πείσεις τους συμπολίτες σου εάν ο ίδιος είσαι ανεμβολίαστος; Ναι, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Είναι μεμονωμένες και ελπίζω ότι σύντομα θα αντιμετωπιστούν. Εξάλλου, βλέποντας κάποιος και τα στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, θα διαπιστώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των 332 δημάρχων. Εμείς, ωστόσο, θέλουμε όλοι να εμβολιαστούν, γιατί αυτό είναι το παράδειγμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους πολίτες: εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε. 

Υπάρχουν οριζόντιες δράσεις επικοινωνίας που έχουμε συμφωνήσει σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους. Πρόκειται για δράσεις ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα, μία λίστα ερωτοαπαντήσεων για τα συνηθέστερα ερωτήματα που θέτουν όσοι είναι δύσπιστοι -η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα κάθε δήμου, θα διανέμεται με φυλλάδια και θα αναρτάται σε αφίσες- αλλά και για δράσεις ενημέρωσης από τους ίδιους τους γιατρούς. Από την άλλη, σε συνεργασία με τους δήμους και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πηγαίνουμε εμείς σε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να προσέλθουν μόνοι τους να εμβολιαστούν. Όσο προχωρούν οι ημέρες, ελέγχουμε τα στοιχεία μας και θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας, για όλο το καλοκαίρι. Σκοπός μας είναι, μέχρι τέλη Αυγούστου, να πετύχουμε το υψηλότερο δυνατό εμβολιαστικό ποσοστό σε όλη την επικράτεια. Μία είναι η βασική μου ανησυχία, έπειτα από δύο εβδομάδες που κάνουμε αυτή την άσκηση. Κατά πόσο η περίοδος του Αυγούστου θα οδηγήσει σε μία αναβλητικότητα, καθώς ορισμένοι σκέφτονται να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους για μετά τις διακοπές. Καλώ όλους να μην αναβάλλουν τα προγραμματισμένα τους ραντεβού, να σπεύσουν άμεσα να κλείσουν το ραντεβού τους -εάν δεν το έχουν ήδη κάνει- και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Μόνο αυτή είναι η βασική μου ανησυχία για τον Αύγουστο, γιατί δίνουμε μάχη με τον χρόνο. Εξάλλου, και οι ειδικοί επισημαίνουν συνεχώς, όλο το τελευταίο διάστημα, πόσο πιο μεταδοτικός είναι πλέον ο ιός με τις διαρκείς μεταλλάξεις, πόσο αναγκαίος είναι ο εμβολιασμός και πόσο πολύ πρέπει να προσέχουμε. Σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη και παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν ευλαβικά αυτές τις συστάσεις.»    

 

Για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα νέα μέτρα

«Προσαρμόζουμε λίγο τη στρατηγική μας, αυτές τις ημέρες, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που βλέπουμε, δείχνουν μία μεγάλη αύξηση των ποσοστών για παράδειγμα στην Κρήτη. Επομένως, οι έλεγχοι μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε, είναι απαραίτητοι.

Το δίδαγμα των τελευταίων τριών εβδομάδων είναι πολύ δυνατό αναφορικά με τη συνύπαρξη σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους με συνωστισμό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων πολιτών. Αυτές τις ημέρες, περιμένουμε -όπως ανέφερα- μία προσαρμογή της στρατηγικής μας, ξεκίνησε ήδη με την κατάργηση των μικτών χώρων για το εσωτερικό των καταστημάτων και νομίζω ότι πλέον οι κανόνες θα είναι πιο σαφείς, έτσι ώστε και το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών να είναι πιο εύκολο. 

Στα δημόσια οικονομικά, υπάρχει η παράμετρος ότι όταν κάποιος μπορεί να απολαύσει ένα αγαθό, χωρίς να καταβάλει το τίμημα για αυτό ενώ το επωμίζονται κάποιοι άλλοι, υπάρχουν οι λεγόμενοι «free-riders», οι «τζαμπατζήδες», οι οποίοι περιμένουν να κάνουν κάτι όλοι οι υπόλοιποι, προκειμένου να επωφεληθούν και οι ίδιοι. Ναι, θα υπάρχουν πάντοτε και αυτοί, επομένως, πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα για να μην το κάνουν. Και ποια είναι αυτά τα κίνητρα; Ο εμβολιασμένος να μπορεί να πάει σε μία παράσταση, χωρίς να νιώθει κάποιο φόβο, να μπορεί να επισκεφθεί πιο εύκολα έναν χώρο διασκέδασης και να μπορεί να μετακινηθεί πιο εύκολα σε κάθε γωνιά της επικράτειας ή στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, εκείνος που από επιλογή του δεν εμβολιάζεται, ενώ έχει τη δυνατότητα να το κάνει, θα πρέπει να ζει για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τους περιορισμούς που επιβάλλει αυτή του η απόφαση. Επίκεινται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, σίγουρα, πάντως, μιλάμε για πιο καθαρούς κανόνες. Προσωπικά, έχω πει από την αρχή ότι το ζήτημα των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων είναι ένα βασικό αξιακό και πολιτικό θέμα. Δεν μπορεί καμία πολιτική δύναμη να το παρακάμψει. Πρέπει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Μπορεί να πηγαίνουμε με κάποια βήματα, που -όπως αναφέρατε- σε κάποιους να φαίνονται ενδεχομένως «άτολμα» σε κάποια σημεία τους, μιλάμε όμως για μία προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι, γιατί δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που να σου λέει τι πρέπει να κάνεις. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είμαστε σε ένα στάδιο που πρέπει οι κανόνες να είναι απολύτως ξεκάθαροι, γιατί μόνο έτσι θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος καλοκαιριού. Όσον αφορά, τώρα, στο θέμα σχετικά με τους αμιγείς και τους μικτούς χώρους στην εστίαση και την ψυχαγωγία, νομίζω ότι στο ζήτημα αυτό απαντά η ίδια η επιχειρηματική και η οικονομική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης -ενώ πέρυσι δεν λειτούργησε- έχει ανακοινωθεί ότι φέτος θα λειτουργήσει και θα είναι «covid-free». Πάντως, θα ήθελα να επιμείνω ειδικά για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι στα στενά των νησιών μας. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.»

 

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

«Πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εδώ και καιρό. Έχουμε καταλήξει στις δύο πρώτες κατηγορίες εργαζομένων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι -το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας- και έχει ξεκινήσει μία συζήτηση και για άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, όπως είναι ο χώρος της εκπαίδευσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι υπηρεσίες του δημοσίου πρώτης γραμμής. Και για αυτά τα ζητήματα, έχει ανακοινωθεί ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων. Δεν διστάζω, πάντως, να το πω -γιατί πρόκειται για δημόσιες τοποθετήσεις- ότι σε όλες μου τις επισκέψεις αυτές τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι φορείς -είτε πρόκειται για αγροτικούς συλλόγους, είτε για τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, είτε για οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική κατηγορία- μου έθεταν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών μας, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός καταλαβαίνουμε όλοι την ευαισθησία στο θέμα αυτό, επειδή πρόκειται για τα παιδιά μας και αφετέρου επειδή πρόκειται για μία από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει ο φόβος της διασποράς. Επομένως, είναι επίσης ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τις ημέρες αυτές και θα έλεγα να περιμένουμε λίγο ακόμα. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν, φυσικά, και για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής των δήμων. Εκεί όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επαφή με τον πολίτη, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτή η κατηγοριοποίηση. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους λύσεις, γιατί υπάρχει αρκετή ευελιξία, έτσι ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται όπως πρέπει, αλλά και οι αμφιβολίες να καμφθούν για όλους όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Βασικό κίνητρο, εάν δεν θέλεις να εμβολιαστείς και θέτεις ενδεχομένως σε κίνδυνο και το κοινωνικό σύνολο και τους γύρω σου, είναι ότι θα πρέπει να έχεις μία απώλεια του εισοδήματός σου. Αυτή η απώλεια του εισοδήματος πιστεύω ότι είναι αρκετά ισχυρός παράγοντας, που θα οδηγήσει πολλούς αναποφάσιστους να εμβολιαστούν.

Η πανδημία ήταν σε αχαρτογράφητα νερά. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι τα βήματά μας πρέπει να είναι προσεκτικά. Η δυνατότητα που έχουμε να αντλήσουμε από την εμπειρία μας, βασίζεται και στα λάθη που κάνουμε. Βασίζεται και στα θέματα που βρίσκουμε μπροστά μας. Οι αρνητές εκ πεποιθήσεως είναι ένα μικρό ποσοστό. Μπορεί να κάνουν δυσανάλογα μεγάλο θόρυβο, αλλά -όπως δείχνουν όλες οι έρευνες- αποτελούν ένα μικρό ποσοστό και δεν είναι ικανοί να στερήσουν από την κοινωνία μας το «χτίσιμο» του τείχους της ανοσίας. Όλοι μαζί -με σχέση εμπιστοσύνης- θα ξεπεράσουμε και αυτή την δυσκολία, κερδίζοντας το στοίχημα του εμβολιασμού, μέσα στο καλοκαίρι.»


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper