Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μία εβδομάδα από την μετάλλαξη Δ !

Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μία εβδομάδα από την μετάλλαξη Δ !

Αρκετά διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων ετών ήταν η εικόνα της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες χθες  με μάσκες, αντισηπτικά, θερμομέτρηση, και self test να δίνουν το στίγμα. Αυτές ήταν, άλλωστε, οι προϋποθέσειςγια το «πρώτο κουδούνι»που έχουν τεθεί από τους επιστήμονες προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά και με συνέπεια η δια ζώσης εκπαίδευση.
 

Μεγάλη σημασία για την εκπλήρωση αυτού του σχεδιασμού έχουν αποδώσει οι ειδικοί στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, όπως υπογράμμισαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους .  Σε σχετική ερώτηση του protothema.gr, μάλιστα, και εν αναμονή της συμμετοχής των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κύριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα παράνομων πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Υπάρχουν και άνθρωποι που παραβιάζουν το σύστημα αλλά γενικά υπάρχει εμπιστοσύνη προς τους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και το παρακολουθούμε και με τους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε ένα κομμάτι ελέγχου. Ό,τι παρατηρούμε έχει σταλεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχουν ενημερωθεί οι δικαστικές αρχές αν προκύπτει κάποια ευθύνη και γενικά είναι ένα σύστημα οχυρωμένο όσο καλύτερα γίνεται», εξήγησε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης και αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μια εβδομάδα – Αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών

 

Την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών υποδεικνύουν τα 3.194 κρούσματα που καταγράφηκαν σε ανηλίκους από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα. Με την αύξηση να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμετοχής των παιδιάτρων στον εμβολιασμό.
 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, αναμένεται ότι έτσι θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τον εμβολιασμό των εφήβων, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους. Τόνισε, ωστόσο, ότι εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων και από τους παιδιάτρους, δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος και «οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται».

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρατηρείται ικανοποιητική αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού στις μικρές ηλικίες, σύμφωνα και με τα δεδομένα που παρουσίασε σήμερα ο κύριος Θεμιστοκλέους. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 ετών και 13.500 παιδιά 12-14 ετών, ενώ ο συνολικός αριθμός εμβολιασμών στις δύο ηλικιακές κατηγορίες ξεπερνά τις 140.000. Συνολικά, έχουμε ξεπεράσει τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 56% εμβολιαστεί πλήρως. Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, 102.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία να είναι κάτω των 35 ετών.

Αναλυτικά, η εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων ηλικιών έχει ως εξής:

- Στους 40-44 ετών το 65,5% έχει εμβολιαστεί (66,3% με τα ραντεβού)

- Στους 35-39 ετών το 58,5% έχει εμβολιαστεί (59% με τα ραντεβού)

- Στους 30-34 ετών το 58% έχει εμβολιαστεί (59% με τα ραντεβού)

- Στους 25-29 ετών το 57% έχει εμβολιαστεί (58% με τα ραντεβού)

- Στους 18-24 ετών το 48% έχει εμβολιαστεί (49% με τα ραντεβού)

- Στους 15-17 ετών το 25% έχει εμβολιαστεί (26,5% με τα ραντεβού)

- Στους 12-14 ετών το 13% έχει εμβολιαστεί (14,5% με τα ραντεβού)

Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναβολής ή αποφυγής του εμβολιασμού λόγω του άγχους για αλλεργικές αντιδράσεις, παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το 98% των 8.102 συμμετεχόντων δεν παρουσίασε καμία αλλεργική αντίδραση, το 1% παρουσίασε ήπια αντίδραση και το 0,7% αντιμετωπίσιμη αναφυλακτική αντίδραση. Σημειώνεται ότι το 5% των συμμετεχόντων είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. «Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια» υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως για το mRNA εμβόλιο της Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ανά εκατομμύριο

Πηγή protothema.gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • TEATRO
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Invoid spa
  • Invoid
  • Casper