Επιμένουμε να προτείνουμε το " ΩΡΙΜΑΣΙΣ " και υπάρχει λόγος : Σήμερα θα μάθετε τα πάντα για το κρέας Wagyu !

  • 10/10/2021 - BLOG - Χάρης Λεμπιδάκης
  • |

Επιμένουμε να προτείνουμε το  ΩΡΙΜΑΣΙΣ  και υπάρχει λόγος : Σήμερα θα μάθετε τα πάντα για το κρέας Wagyu !

Τα πιο δημοφιλή κρέατα στον κόσμο σήμερα προέρχονται από επίλεκτες ιαπωνικές αγελάδες «Wagyu», και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της «ΩΡΙΜΑΣΙΣ». 

Πρόκειται για ένα όνομα που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση των λέξεων wa (ιαπωνική) + gyu (αγελάδα), το οποίο δόθηκε αποκλειστικά στις φυλές, που προήλθαν από διασταυρώσεις, οι οποίες καταχωρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως «βελτιωμένα ιαπωνικά βοοειδή».

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Η ιστορία εκτροφής των Γιαπωνέζικων βοοειδών μας πάει πολλούς αιώνες πίσω, μέχρι να φτάσει η μέρα που το «απαγορευμένο» κρέας θα αναδεικνυόταν σε αποκλειστικό προνόμιο της ιαπωνικής αυτοκρατορικής ελίτ.

Τα πρώτα βοοειδή εισέρχονται στη χωρά από την Κίνα, μεταξύ του 5ου και του 3ου π.Χ. αιώνα. Λόγω αυστηρών θρησκευτικών απαγορεύσεων της κρεοφαγίας και αιώνες εσωστρέφειας της χώρας, μέχρι και το 1868, τα χρησιμοποιούσαν μόνο ως εργαλεία σε αγροτικές εργασίες. Οι μόνοι που είχαν το δικαίωμα να τα καταναλώνουν ήταν οι αυτοκράτορες και οι πολεμιστές που έπρεπε να τρέφονται με μοσχάρι για να δυναμώσουν.

Όταν πολύ αργότερα (τον 19ο αιώνα) μπήκε στην διατροφική κουλτούρα των Ιαπώνων η κατανάλωση κρέατος, η ζήτηση του κρέατος αυξήθηκε τόσο πολύ που η χώρα αναγκάστηκε να εισάγει και άλλα είδη βοοειδών και να τα διασταυρώσει με τα είδη υπάρχοντα. 

Τον 20ο αιωνία, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να καταγράψει και να κατηγοριοποιήσει τα βοοειδή που προήλθαν από αυτές τις διασταυρώσεις και να τα τοποθετήσει κάτω από τη γενική ονομασία «Wagyu». 

Καμιά ιαπωνική αγελάδα, πέραν από αυτές που προήλθαν από τις διασταυρώσεις, δεν μπορεί να έχει την ονομασία «Wagyu».

Οι τέσσερις φυλές που προήλθαν από τις διασταυρώσεις και ονομάζονται wagyu είναι οι εξής: Japanese Black (Kuroge Wagyu), Japanese Brown (Akage Wagyu), Japanese Shorthorn (Tankaku Wagyu – με κοντά κέρατα) και Japanese Polled (Mukaku Wagyu – χωρίς κέρατο). Η πιο διαδεδομένη είναι η Μαύρη Ιαπωνική φυλή.

BRANDS

Τα brands «Wagyu» όπως Κobe, Κagoshima, Matsusaka, Yonezawa, δεν είναι κάτι άλλο πέρα από τις εκάστοτε περιοχές της Ιαπωνίας από όπου προέρχονται.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Σε εξειδικευμένα κρεοπωλεία, όπως το κατάστημα λιανικής της «ΩΡΙΜΑΣΙΣ», αναφέρονται οι τιμές αξιολόγησης ενός «Wagyu». Για παράδειγμα «Α5 - BMS12». Αυτές οι τιμές έχουν καταχωρηθεί από τον επίσημο φορέα Ιαπωνικής Ένωσης Κατηγοριοποίησης Κρέατος (Japan Meat Grading Association).

Τα γράμματα παίρνουν “τιμές”’ από A έως το C, και χαρακτηρίζουν τον βαθμό απόδοσης (yield grade) της ποιότητας  του κρέατος. Το «Α» δηλώνει τον υψηλότερο βαθμό ποιότητας και το «C» τον πιο χαμηλό.

Το νούμερο που έπεται, με τιμές από το 1 έως το 5, δείχνει το βαθμό ποιότητας (quality grade), 5= Εξαιρετικό, 4= Καλό, 3=Μέτριο, 2= Κάτω του μέτριου και 1 = (φτωχό). 

Η τιμή 12, μας δείχνει την τιμή του ενδομυϊκού λίπους (Beef Marbling Score BMS). Από 8-12 το ενδομυϊκό λίπος είναι εξαιρετικό, από 5-7 είναι καλό, από 3-4 είναι μεσαίο, ενώ το κατώτερο επίπεδο 1-2 δεν τα λαμβάνουμε καν υπόψιν. 

Όπως καταλάβατε ένα Wagyu Α5 - BMS12, είναι ένα διαμάντι και όπως κάθε διαμάντι, εξαιρετικά σπάνιο! Στην ΩΡΙΜΑΣΙΣ θα βρείτε μόνο… διαμάντια!

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΩΡΙΜΑΣΙΣ 

www.orimasis.gr

Facebook: orimasis 

Instagram: orimasis _dry_aged

 


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

    Όνομα:
    *

    Email:
    *

    Σχόλιο:


    Πόσο κάνει 2+3;
    *

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
    • Απαγορεύονται οι δημοσιεύσεις με υβριστικό περιεχόμενο.
    • Όλες οι δημοσιεύσεις υπόκεινται στην έγκριση του διαχειριστή.
    • Οι δημοσιεύσεις μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από την διαχείριση





  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper