Περικοπές παντού και νέα χαράτσια στο νέο πακέτο μέτρων

Περικοπές παντού και νέα χαράτσια στο νέο πακέτο μέτρων

Άλλη μία κρίσιμη συνάντηση θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να κλείσουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,6 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014.

 

 

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων αναμένεται να προκύψει από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και από μαζικές συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο.

 


Για να καλυφθεί το ποσό που υπολείπεται εξετάζεται -μεταξύ άλλων- η επιβολή κλιμακωτού φόρου από 150 ευρώ και πάνω, ετησίως, σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατά κύριο λόγο αγρότες


 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σήμερα στα εξής:

 

- Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στο ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά ήδη έχει από προχθές παρουσιάσει τα σενάρια της, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη.

- Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

-Να προσδιορίσουν με ποια φορολογικά μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) ύψους 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία - τριετία. Την Πέμπτη έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα επαναληφθεί και το απόγευμα.

- Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της Ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με μειώσεις επιτοκίων, κ.ο.κ..) σε περίπτωση επιμήκυνσής του έως το 2016.

 

 


Πως μοιράζονται τα 11,6 δισ.



Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα 6,5 δισ. θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δε θα υπάρξει άλλη παρέμβαση σε μισθούς και συντάξεις.



Το 1,1 δισ. θα προκύψει από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από τα 65 στα 67. Στόχος είναι να σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν 150.000 υπάλληλοι ως το 2015.




Το 1,5 δισ. θα βρεθεί από περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα (άμυνα, υγεία, ΟΤΑ).



Απομένουν άλλα περίπου 2,5 δισ. για τα οποία ζητούνται παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα. Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται η εξειδίκευση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. 

 



Τι προβλέπει το νέο φορολογικό – Πως θα καλυφθούν τα επιπλέον 2,5 δισ. που ζητά η τρόικα



Η επιβολή κλιμακωτού φόρου από 150 ευρώ και πάνω (ετησίως) σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατά κύριο λόγο αγρότες, μελετάται προκειμένου να βρεθούν τα επιπλέον δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.



Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγηση των αγροτών με βάση βιβλία εσόδων - εξόδων.



Παράλληλα, μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα και σαρωτικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα και αφανείς πόροι, για τα φυσικά πρόσωπα.



Προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και φορολόγησή τους με βάση τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή. 

 



Αναλυτικότερα: 



Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο που θα μειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο φορολογικός συντελεστής μπορεί να ανέλθει στο 30% με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. 



Η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες. Οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν ανά χρήση. 



Προβλέπεται νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια, από οκτώ σε τέσσερα. Το αφορολόγητο ενδέχεται να ανέλθει για μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 5.000 στις 7,000 και ο πρώτος φορολογικός συντελεστής εξετάζεται να ανέλθει στο 15%.



Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.



Έκτακτος φόρος που θα ξεκινάει από τα 150 ευρώ για 4,5 εκατ. φορολογούμενους, με προσδοκώμενα έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Ο φόρος για τους εκμισθωτές ακίνητων ενδέχεται να επιβληθεί κλιμακωτά, ανάλογα με το εισόδημα από την μίσθωση ακινήτων. Ο ετήσιος φόρος εξετάζεται να επιβληθεί στους φορολογούμενους που έχουν γεωργικά εισοδήματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.


Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper