ΩΡΙΜΑΣΙΣ Report : #doitright - Πότε πρέπει να αλατίσω την μπριζόλα μου ;

  • 05/12/2021 - BLOG - Χάρης Λεμπιδάκης
  • |

ΩΡΙΜΑΣΙΣ Report : #doitright - Πότε πρέπει να αλατίσω την μπριζόλα μου ;

Tο πιο συχνό δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ψήστες του κόσμου! Το αλάτι δεν είναι απλά ένα απλό καρύκευμα! Είναι το κυριότερο και σημαντικότερο συστατικό που δίνει ένταση στο άρωμα, εξισορροπεί άλλες γεύσεις, αυξάνει την τρυφερότητα του κρέατος, το κάνει πιο ζουμερό και ουσιαστικά του δίνει γεύση. Ωστόσο, το υπερβολικό αλάτισμα ή το αλάτισμα πριν τη σωστή ώρα, μπορεί εύκολα να καταστρέψει ή να στεγνώσει την μπριζόλα.

 

Πότε πρέπει να αλατίζω τη μπριζόλα μου;

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει μία απάντηση! Υπάρχει όμως μια κοινή αποδοχή: η μπριζόλα πρέπει να έχει μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και στο εσωτερικό της να είναι ζουμερή και τρυφερή. 

 

Για να το πετύχουμε αυτό, υπάρχουν τρεις ιδανικές στιγμές για να αλατίσουμε τη μπριζόλα μας:

  • Μια ώρα ή περισσότερες  πριν το ψήσιμο 

  • Λίγο πριν το ψήσιμο

  • Μετά το ψήσιμο

 

Εάν αλατίσουμε το κρέας 10 λεπτά πριν το ψήσιμο, το αλάτι αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια τους χυμούς του, αλλά δεν προλαβαίνει να τους απορροφήσει ξανά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η μπριζόλα να χάσει την υγρασία της, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να πετύχουμε την τραγανή και επιθυμητή κρούστα! Χρειάζονται τουλάχιστον 40 λεπτά μέχρι το κρέας να αποβάλλει τους χυμούς του και στη συνέχεια τους απορροφήσει ξανά.

 

Tip: Διαφορετικές κοπές σημαίνει και διαφορετικό πάχος στο κρέας. Ένας καλός και ασφαλής τρόπος για να υπολογίζουμε πόση ώρα πριν πρέπει να αλατίζουμε τη μπριζόλα μας είναι ανά 2,5 εκατοστά πάχους της μπριζόλας, να υπολογίζουμε 1 ώρα πριν. Αν για παράδειγμα μία μπριζόλα έχει πάχος 5 εκατοστά, τότε αλατίζουμε 2 ώρες πριν τη ψήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, όσο αυτή «ξεκουράζεται» πριν το ψήσιμο, παίρνει τον απαιτούμενο χρόνο να αποβάλλει την περίσσια υγρασία της, ενώ παράλληλα η αλμυρότητα παραμένει η ίδια. Από την άλλη πλευρά, εάν αφήσουμε τη μπριζόλα αλατισμένη για πολύ ώρα, υπάρχει περίπτωση το αλάτι να τραβήξει όλη την υγρασία και να την αφήσει εντελώς στεγνή. Όλα είναι θέμα εξάσκησης! 

 

Το αλάτι που επιλέγουμε έχει σημασία

Ανεξάρτητα από το αν αλατίζουμε για να δώσουμε γεύση στο κρέας ή για να το κάνουμε πιο τρυφερό, το αλάτι που θα επιλέξουμε έχει σημασία. Για παράδειγμα το ψιλό αλάτι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή οι κόκκοι είναι πολύ μικροί για να επηρεάσουν την υφή και να διεισδύσουν στο κρέας.
Ιδανικά για να αναδείξουμε τη γεύση μιας παχιάς μπριζόλας ή άλλου κομματιού κρέατος, επιλέγουμε αλάτι με μεγαλύτερες νιφάδες (πχ χοντρό), ώστε το αλάτι να μπορέσει να διασπάσει τις πρωτεΐνες του κρέατος και να βγάλει στην επιφάνεια τους χυμούς και την νοστιμιά του.

 

Αλατίστε γενναιόδωρα!

Πολλοί από εσάς μπορεί να ανησυχείτε ότι η χρήση υπερβολικής ποσότητας αλατιού θα «στεγνώσει» τις μπριζόλες. Αν όμως ακολουθήσετε το tip που σας έδωσα παραπάνω τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακόμα και αν ρίξετε περισσότερο αλάτι, το κρέας δεν θα το απορροφήσει όλο, οπότε «τινάζοντας» το πριν το ακουμπήσετε στη σχάρα, το κρέας θα ψηθεί εξαιρετικά. Η γεύση που θα πάρετε θα είναι αισθητή, λεπτή και όχι υπερβολική.

Αυτό που αγαπώ στα κρέατα της ΩΡΙΜΑΣΙΣ είναι ότι δεν χρειάζονται επιπλέον αλάτισμα. Για τους λάτρεις όμως τους αλατιού, προτείνω τα ιδιαίτερα αλάτια και καρυκεύματα του delicatessen της ΩΡΙΜΑΣΙΣ τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημα ή το eshop   https://orimasis.com/shop/.

 


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper