Δημοσκόπηση Marc: Ο πόλεμος ανησυχεί τους Έλληνες . Αυξάνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc: Ο πόλεμος ανησυχεί τους Έλληνες . Αυξάνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνών κόμμα αυξάνει κατά μια εκατοστιαία μονάδα την επίδοσή του στην πρόθεση ψήφου και διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμα που κατέχει σταθερά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει στη συγκεκριμένη μέτρηση στις 11,3 μονάδες, αναφέρει στην ανάλυση της δημοσκόπησης το Πρώτο Θέμα.

Στην παρούσα φάση, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «κεντρώοι» προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 28,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με 25% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,8%.

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα παραμένει δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του οποίου υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και φτάνουν στο 45,5%. Αυξημένη είναι η δημοφιλία του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη (43,7%), ο οποίος προηγείται σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα που (με 29,2%) είναι στην τρίτη θέση. Έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24,5%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (19,8%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (16,4%).

Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και προβληματισμού για τους Έλληνες πολίτες, ενώ στους φόβους τους προστίθεται και το θέμα του πολέμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία που ακολούθησαν της ρωσικής εισβολής μπορεί να εξελιχθούν σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ελληνική κοινή γνώμη αποδίδει την ακρίβεια στον πόλεμο και στη διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλείται εξαιτίας του, ενώ θεωρεί πως το δίκιο βρίσκεται με την πλευρά των αμυνόμενων Ουκρανών, ενώ συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα είναι ανήσυχοι για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην αγορά (82,3%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία (80,6%).

Αντιθέτως φαίνεται να υποχωρεί ο προβληματισμός για την πανδημία (32,2%), που κυριαρχούσε την προηγούμενη διετία και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (21,7%).


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper