Επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Σε διψήφια επίπεδα της τάξης του 10,3% επανακάμπτει το γαλάζιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, καθώς τα μέτρα του εθνικού σχεδίου για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, τα οποία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι αποδίδουν εν μέρει καρπούς. Παράλληλα, φαίνεται να βελτίωσαν και την εικόνα της κυβέρνησής του παρά ανησυχία που προκαλούν στους πολίτες πρωτίστως η επέλαση της ακρίβειας και δευτερευόντως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% το οποίο είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc που είχε δημοσιευτεί στις 22 Μαρτίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 21,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,3% και έπονται με σχεδόν ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στις δυνάμεις τους το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,4% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 11,4%, με 1,5 εξ αυτών να δηλώνει ότι κινείται στο χώρο του κέντρου και το 24,4% να είναι χωρίς πολιτική ταύτιση.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει την υψηλότερη συσπείρωση των παλαιότερων ψηφοφόρων που φτάνει στο 71,1% από 65% που είχε τον Απρίλιο. Ενας στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης δηλώνει αναποφάσιστος, ενώ το 6,6% του προηγούμενου ποσοστού κατευθύνεται προς το ΚΙΝΑΛ και την ίδια ώρα προσελκύει το 6,2% όσων είχαν ψηφίσει το 2019 το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στο 59,6%, καθώς το 13% των ψηφοφόρων της δηλώνει αναποφάσιστο και 8,2% ότι προτίθεται να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση των πολιτών, η κυβερνητική παράταξη έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στους κεντροδεξιούς (71,9%) και τους δεξιούς (65,9%) ψηφοφόρους, ενώ προηγείται οριακά και στους κεντρώους από τους οποίους αποσπά 25,5% έναντι του 24,3% του ΠΑΣΟΚ και του 9,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναγωγή επί των εγκύρων οι ερευνητές της Marc υπολογίζουν τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στο 32,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 22,3%, με βάση τις οποίες η διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών της διακυβέρνησης ανέρχεται στο 10,3%.

Ισχυρό χαρτί για το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι παραμένει ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατατάσσεται πρώτος και με μεγάλη διαφορά στη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών.

Οι θετικές γνώμες των πολιτών για τον κ. Μητσοτάκη φτάνουν στο 47,3% και είναι αυξημένες κατά 1,8% συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Στη δεύτερη θέση με το 5% πλασάρεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο υποχώρησε κατά 8,7%.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρίτος, με το 29,7% των πολιτών να έχει θετική προαίρεση για εκείνον ενώ ακολουθούν οι κύριοι Κουτσούμπας, Βαρουφάκης και Βελόπουλος.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper