Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ). Η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε με καισαρική τομή, την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης, Κόσμο Γκόρντον Λανγκ, στο παρεκκλήσι Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Πήρε το όνομα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της, Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Όπως είναι γνωστό η οικογένεια της, συνήθιζε να την φωνάζει σε νεαρή ηλικία Λίλιμπετ.

Η Ελισάβετ γνώρισε τον Φίλιππο, Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι τρίτα ξαδέλφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947. Η σχέση τους είχε δημιουργήσει διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Ανδρέας πρίγκιπας της Ελλάδας, είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για πράξεις που προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τελικά η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο.

Το βασιλικό ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης, την Πριγκίπισσα Άννα και τον Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ.

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά και ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα. Ο Μάρτιν Τσάρτερις, της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη αποφάσισε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ η επίσημη κατοικία της ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η περιουσία και η βασιλική συλλογή της
Η προσωπική περιουσία της Ελισάβετ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Η εφημερίδα «The Sunday Times» υπολόγισε το 2017 την περιουσία της σε 360 εκατομμύρια στερλίνες, καθιστώντας την Ελισάβετ ως το 329ο πλουσιότερο πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βασιλική Συλλογή της, περιλαμβάνει χιλιάδες ιστορικά έργα τέχνης και τα Βρετανικά Βασιλικά Κοσμήματα τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία ειδικού εμπιστεύματος. Το Σάντρινγκχαμ Χάουζ και το Κάστρο Μπαλμόραλ ανήκουν προσωπικά στην Ελισάβετ.

Οι τίτλοι και οι προσφωνήσεις

21 Απριλίου 1926 – 11 Δεκεμβρίου 1936: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Ελισάβετ της Υόρκης

11 Δεκεμβρίου 1936 – 20 Νοεμβρίου 1947: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ


20 Νοεμβρίου 1947 – 6 Φεβρουαρίου 1952: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Εδιμβούργου

Από τις 6 Φεβρουαρίου 1952: Η Μεγαλειότητα της Η Βασίλισσα

Ο χαρακτήρας της Βασίλισσας και τα ενδιαφέροντα της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε επιλέξει να μην προκαλεί για την προσωπική της ζωή και σπάνια έδινε συνεντεύξεις. Ως συνταγματική μονάρχης, δεν είχε εκφράσει προσωπικές πολιτικές απόψεις σε κάποιο δημόσιο χώρο.

Ήταν προστάτης περισσότερων από 600 οργανώσεων και φιλανθρωπικών φορέων. Στα αγαπημένα της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιππασία και η φροντίδα των σκυλιών, ειδικότερα των Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας που είχε μεγάλη αδυναμία.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper