Ανατροπή με προβάδισμα Ερντογκάν : Έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση δηλώνουν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου !

Ανατροπή με προβάδισμα Ερντογκάν : Έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση δηλώνουν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου !

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου έδωσαν προβάδισμα στο Ερντογάν αλλά όχι νίκη, ενώ η διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου αναμέτρησης μοιάζει πλέον αναμφίβολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,34% με καταμετρημένο το 98,61% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 45%.
Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη, αλλά ούτε για καθαρή ήττα του Ερντογάν, του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια».

Την ίδια πεποίθησή εξέφρασε και ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Όλη μέρα χθες, οι κάλπες γέμιζαν με ταχύτητα από τους ενθουσιώδεις ψηφοφόρους, που σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.

Οι περίπου 64 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνταν επίσης να αναδείξουν τα 600 μέλη της τουρκικής Βουλής με έδρα την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είπε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής απογοητευτική εξέλιξη για τον αρχηγό του κράτους, που αρχικά πιστωνόταν πως ανέπτυξε τη χώρα του, της χάρισε ευημερία, προτού οι κρίσεις αρχίσουν να διαδέχονται η μια την άλλη και ο ίδιος κατηγορηθεί για αυταρχική παρέκκλιση. Ο αντίπαλός του, ο Κιλιτσντάρογλου, λέει πως θέλει να επαναφέρει «τη δημοκρατία», πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper