Σπαρτιάτες: Πως θα κατανεμηθούν οι έδρες στα κόμματα αν κηρυχθούν έκπτωτοι από τη Βουλή ;
Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο όσον αφορά όχι μόνο το ποινικό αλλά και το πολιτικό σκέλος καθώς θα είναι βαρόμετρο για την κρίση του εκλογοδικείου το οποίο πριν τις ευρωεκλογές θα αποφασίσει όσον αφορά στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για την συμμετοχή του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2023. Το εκλογοδικείο σε περίπτωση που κηρύξει έκπτωτους τους Σπαρτιάτες από το βουλευτικό αξίωμα θα υποδείξει και τον τρόπο που αυτές οι έδρες θα καλυφθούν.
Το πρώτο σενάριο είναι η κατανομή των κενών εδρών αναλογικά στα υπόλοιπα επτά κόμματα του κοινοβουλίου. Το δεύτερο είναι να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε κάθε εκλογική Περιφέρεια όπου θα υπάρξει κενή έδρα. Και το τρίτο, οι 12 έδρες των Σπαρτιατών να μείνουν κενές. Έτσι, η Βουλή να μην είναι των 300 αλλά των 288 εδρών καθώς ο αριθμός των 300 εδρών δεν ορίζεται από το Σύνταγμα.
Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς αναλυτές είναι το πρώτο. Οι συνταγματολόγοι από την άλλη, φαίνεται να είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε εκείνους που λένε ότι για τις κενές έδρες θα πρέπει να οδηγηθούμε κατά τόπους σε νέες περιφερειακές εκλογές (περίπτωση Τσοβόλα) ή να μείνουν κενές και σε εκείνους που λένε ότι το εκλογοδικείο μπορεί να προβεί σε αναλογικό διαμοιρασμό ανάμεσα στα εκλεγμένα κόμματα με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.
Στο σενάριο του αναλογικού διαμοιρασμού, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για την κάθε κενή έδρα που θα προκύψει αυτή θα καλύπτεται από τον πρώτο υποψήφιο σε σταυρούς προτίμησης του κόμματος εκείνου που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην συγκεκριμένη εκλογική Περιφέρεια.
Οι υπολογισμοί πάντως που γίνονται σε μια τέτοια αναλογική ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές και εκλέχθηκαν στην Βουλή, προς ώρας διαφέρουν μεταξύ τους.
Σε γενικές γραμμές, οι υπολογισμοί αυτοί δίνουν από τέσσερις έως και έξι νέες έδρες στη ΝΔ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δύο στο ΠΑΣΟΚ και από μια έδρα σε ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ίσως και Ελληνική Λύση με μικρές όμως πιθανότητες. Σίγουρα, με τους υπολογισμούς αυτούς δεν φαίνεται να κερδίζει έδρα η Νίκη. Έξω από τον διαμοιρασμό μένει σίγουρα η Νέα Αριστερά καθώς δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές.
|
|
Δεν βρέθηκαν σχόλια. Γίνε ο πρώτος που θα δημοσιεύσεια> |