Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με Μανιτάκη και Βρούτση

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με Μανιτάκη και Βρούτση

Μετά από συζητήσεις 1,5 ώρας με τους επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για διαθεσιμότητα (απολύσεις) 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

 

Πάντως πρόβλημα υπήρξε και στις συζητήσεις με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, για τις αλλαγές στα εργασιακά.

 

Κατά την αποχώρησή του ο κ. Μανιτάκης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση «τελικά θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις;», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει». Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι είναι πιθανό να υπάρξει αύριο νέα συνάντηση με την τρόικα.

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι ξεκίνησαν εκ νέου, μετά από διακοπή μιας ώρας, οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στις οποίες, αυτή τη φορά συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίες νωρίτερα είχαν διακοπεί λόγω εμπλοκής στα εργασιακά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας να διακόψει τη σύσκεψη και να ενημερωσει τον πρωθυπουργό για τα όσα ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.



Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά επικεντρώνονται -κατά τις πληροφορίες- στη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων, την «αντικατάσταση» των ωριμάνσεων (τριετίες) στους μισθούς και τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού.

 

Η τρόικα ζητά αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από επιδόματα και ωριμάνσεις (τριετία), όπως φαίνεται και από το κείμενο του σχεδίου μνημόνίου που είδε το φως της δημοσιότητας:

 

«Η κυβέρνηση θα καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα αντικατασταθεί από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και ανεξάρτητους ειδικούς.

 

»Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχυει μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικο κατώτατο μισθολογικο όριο και τους συντελεστές ωριμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013».

 

Η τρόικα θέτει τις αλλαγές στα εργασιακά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.



Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου μνημονίου που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά, εκτός από το νέο κατώτατο μισθό, ζητείται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασία και εξαήμερη εβδομάδα δουλειάς.

 

Ειδικότερα:

* Για το ωράριο εργασίας: «Μεγαλύτερη ευελιξία στην διευθέτηση των συνολικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και στις άδειες».

* Σε ό,τι αφορά στη μείωση των αποζημιώσεων, υπάρχει μια ασαφής διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων έως και 50%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με το κόστος απόλυσης θα πρέπει «να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους 3 μήνες και η αποζημίωση έως 12 μήνες».

 

 

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας ότι «δεν αλλάζει», «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση», «καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις».

 

Όπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης., ωστόσο, «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί».

 

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικάτων, που ετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις της 18ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξάγεται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια θετική δήλωση.


Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper