Κατ' εντολή Σαμαρά άμεσα τα μέτρα των 11,5 δισ.ευρώ

Κατ εντολή Σαμαρά άμεσα τα μέτρα των 11,5 δισ.ευρώ

Σε αναγκαστική συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ φαίνεται πως κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι, στη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, μπροστά στον κίνδυνο νέων εκλογών και της κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη σύσκεψη έκανε μία αιχμηρή δήλωση από την Ιπποκράτους, ενδεικτική του ασφυκτικού κλίματος.

 

«Είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του (του πρωθυπουργού). Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως το έκανε η κατ' ουσίαν η ΝΔ από τον περασμένο Νοέμβριο. θα τηρήσουμε την προγραμματική συμφωνία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συμφώνησε αναγκαστικά με τον πρωθυπουργό, στη λήψη μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ, διότι, όπως τόνισε, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να συζητήσει με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μιμηθεί τη ΝΔ, επί δικής του διακυβέρνησης ούτε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

 

Αναφέρθηκε επίσης σε κλίμα που διαμορφώθηκε εναντίον του τις τελευταίες ημέρες μέσω διαρροών προς τον Τύπο, αλλά και προς την τρόικα, κάτι που συνέβαλε ώστε να συμφωνήσει, τελικά, με την πρόταση του πρωθυπουργού.

 

Ανέφερε επίσης ότι «από τα 11,5 δισ., τα 6 δισ. αφορούν μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε πως αν είχε γίνει δεκτή η δική του πρόταση θα μπορούσε να αποφευχθεί το νέο κύμα περικοπών και δεν θα ήταν υφεσιακά και τα δύο επόμενα έτη». Θα μπορούσαμε τόνισε «να εξοικονομήσουμε τα ποσά αυτά όχι μόνο από περιστολή δαπανών αλλά και από αύξηση των εσόδων».

 

Τόνισε επίσης ότι «το μέλημα τώρα είναι να μην υπάρχουν άδικα και προδήλως οριζόντια μέτρα», καθώς και ότι «πρέπει να υπάρξει πακέτο μέτρων για τη ρευστότητα και τον έλεγχο των τιμών». Επίσης τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να εισηγηθεί την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, την άμεση καταβολή των δόσεων, να αναγνωρίσουν οι εταίροι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και να ενταχθεί η χώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμα πως επανέλαβε την πρότασή του να τεθεί σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, κατ' επιλογή του πρωθυπουργού «ο οποίος έχει την ευθύνη των χειρισμών» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν άμεσα.

 

 

Σαμαράς: Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση

 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και είπε ότι «η υπόθεση είναι πεντακάθαρη».

 

Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους.

 

«Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες» είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.


 

Κουβέλης: Ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων


 

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των μέτρων των 11, 5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί».Ο κ. Κουβέλης τόνισε επίσης ότι «κοινή επιλογή των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων», ενώ τόνισε ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ισχύει στο ακέραιο. 

 

Στουρνάρας: Τώρα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα

 

«Τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, τονίζοντας ότι θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Αυγούστου. Άλλωστε για τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης ορίστηκε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.Ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πακέτο μέτρων βρίσκεται υπό επεξεργασία και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων».
Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • TEATRO
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Invoid spa
  • Invoid
  • Orimasis
  • Casper