Περιοδικό ΠΙΣΤΑ: Κυκλοφορεί με cd δημοτικών τραγουδιών.

Περιοδικό ΠΙΣΤΑ: Κυκλοφορεί με cd δημοτικών τραγουδιών.

Βοηθήστε να διασώσουμε τα δημοτικά μας τραγούδια…

Την ιστορία μας…

Την παράδοσή μας…

Τον πολιτισμό μας…

Τα τραγούδια μας…

Τα τραγούδια κρύβουν μέσα τους την ψυχή ενός λαού!

Τα τραγούδια μας κρύβουν μέσα τους ό,τι ομορφότερο και ποιητικότερο έχει ο λαός μας!

Θα επιτρέψουμε να πάρουν και την «ψυχή» μας;

Αυτά τα τραγούδια μας, τα δημοτικά μας τραγούδια, έχουν βάλει σκοπό να τα εξαφανίσουν και να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα κι έτσι όλα σχεδόν, κρατικά και ιδιωτικά, κανάλια και σταθμοί δεν τα παίζουν ποτέ!!!

Δεν μας αξίζει κι ούτε μας ταιριάζει μια τέτοια Ελλάδα!

Δικαιούμαστε καλύτερη Ελλάδα!

Γι΄αυτό αξίζει και μπορούμε να αντισταθούμε!

Έχουμε περίπου 20.000 δημοτικά τραγούδια!

Είναι τραγούδια που πρωτοέγραψαν λαϊκοί ποιητές, που η συγκίνηση και η έμπνευσή τους ταίριαζαν με τις χαρές και τις λύπες, τις επιθυμίες και τα ιδανικά των συνανθρώπων τους.

Έτσι τα τραγούδια αυτά πέρασαν από στόμα σε στόμα, αλλά κι άλλαξαν πολλές φορές, παίρνοντας άλλη μορφή (παραλλαγές) και εκείνοι που τα μαθαίνουν και τα τραγουδούν προσθέτουν στίχους ή αφαιρούν, επειδή δεν τα καλοθυμούνται ή δεν τους φαίνονται ωραία.

Τα δημοτικά τραγούδια μας εκφράζουν τον παλμό της εθνικής μας ψυχής και χαρακτηρίζουν ζωντανά τις εθνικές μας παραδόσεις.

Τα δημοτικά μας τραγούδια έχουν ζωηρό συναίσθημα, πλαστικότητα, φαντασία, ωραία γλώσσα και τέλειο στίχο, συνήθως δεκαπεντασύλλαβο.

Η μεγάλη αξία των δημοτικών τραγουδιών μας έχει εκτιμηθεί από δικούς μας και ξένους.

Στο δημοτικό τραγούδι στηρίχτηκαν όλοι οι μεγάλοι μας ποιητές από τον εθνικό μας ποιητή Σολωμό ως τον Παλαμά και το Σικελιανό.

Από τη μουσική των δημοτικών μας τραγουδιών επηρεάστηκαν οι διαλεχτότεροι μουσουργοί μας, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης καθώς και νεότεροι συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού.

Στις μέρες μας, το δημοτικό τραγούδι εξακολουθεί και αγγίζει μεθυστικά αρκετούς από εμάς, σε πείσμα της προκλητικής απόρριψης του, από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ειδικότερα στην περιοχή της Αττικής.

Τα δημοτικά μας τραγούδια πρώτος τα συγκέντρωσε σε δύο τόμους ο Γάλλος Φωριέλ την περίοδο 1824-1825.

Η καλύτερη όμως συλλογή και πιο γνωστή στον πολύ κόσμο είναι του Νικολάου Πολίτη με το έργο του: «Εκλογαί από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού».

Οι πρώτες ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών έγιναν τη δεκαετία του ’30 στην Αμερική από καλλιτέχνες της εποχής εκείνης και σώζονται ακόμα και σήμερα ως δείγμα για τους νεότερους στη μελωδική γραμμή και το μουσικό ηχόχρωμα.

Σε πολλά πανηγύρια που πραγματοποιούνται, στην περιφέρεια κατά κύριο λόγο, ίσως «κακοποιείται» το δημοτικό τραγούδι και υποβαθμίζεται η αξία του, αλλά είναι γεμάτα από νεολαία, κάτι που ευτυχώς σημαίνει ότι το δημοτικό τραγούδι δεν θα «σβήσει». Θα έχει συνέχεια.

Βέβαια,υπάρχουν και καλλιτέχνες ή πολιτιστικοί σύλλογοι που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και προσπαθούν να αποδώσουν τα τραγούδια στη γνήσια τους μορφή.

Αξίζει να αντισταθούμε κι εμείς!

Αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε τη δημοτική μας μουσική και παράδοση.

Το δικαιούται και το δικαιούμαστε!

Το αξίζει και το αξίζουμε!

Εμείς από την πλευρά μας, με την έκδοση του περιοδικού «Πίστα δημοτικό τραγούδι», προσπαθούμε να προβάλλουμε το δημοτικό τραγούδι και τους Καλλιτέχνες του.

Θέλουμε και την δική σας υποστήριξη.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper