Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων μιλάει για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων μιλάει για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Ρούσσος Κυπριωτάκης / Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων

Η ανελέητη επίθεση του Ελληνικού Κεντρικού Ελλειμματικού Κράτους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση  άλλαξε στόχο.

Η  ενοχοποίηση, η ηθική απαξίωση, η συρρίκνωση και υποβάθμιση  της δε κατάφεραν να την εξισώσουν στα μάτια των Ελλήνων πολιτών με το διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό Κράτος. Ένα Κράτος, αποτέλεσμα συγκεκριμένου συστήματος εξουσίας και μιας αστείρευτης διάθεσης ολοκληρωτικού ελέγχου των πόρων και των  λειτουργιών της κοινωνίας.

Ο νέος στόχος που με σαφήνεια περιγράφεται στις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η πλήρης διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, το ασθενές Ελληνικό Κράτος επιλέγει να καταστρέψει τα πιο υγιή του κύτταρα, αγνοώντας ή ακόμα χειρότερα αδιαφορώντας για το γεγονός  ότι αφήνει τις Τοπικές Κοινωνίες στο έλεος μιας, απροσδιόριστης για το μέγεθος της  ακόμα, κρίσης.

Και αν για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής (πράγμα καθόλου αυτονόητο πλέον),  η Ελληνική Κυβέρνηση επιδίδεται σε παράλογες πειραματικές λογιστικές πράξεις αντιμετωπίζοντας τις ίδιες τις Τοπικές Κοινωνίες και τις ανάγκες τους ως έλλειμμα.

Δυστυχώς,  το ίδιο πολιτικό  σύστημα που έχει την ευθύνη για αυτό που βιώνει η Ελληνική κοινωνία εμφανίζεται πλέον ως μαινόμενος τιμωρός, αποφασισμένος να ακολουθήσει ένα άγνωστο σχέδιο (;) που μάλλον δε περιλαμβάνει τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν το χρόνο να ακολουθήσουν τη έξοδο από τη κρίση.

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούμε, να φωνάξουμε, να διεκδικήσουμε, να πείσουμε  αυτούς που έχουν αντικαταστήσει τη πολιτική  σκέψη με την οικονομική  διαχείριση, ότι κάνουν λάθος.

Έχουμε τη δυνατότητα να το αποδείξουμε ακόμα και  με τους δικούς τους όρους, αυτούς της οικονομικής διαχείρισης. Έχουν τη πολιτική σκέψη και βούληση να το αντιληφθούν; 

Αγαπητοί συνάδελφοι, ας βρούμε τη δύναμη να το επιβάλλουμε. Με αυτοπεποίθηση και δυναμική και όχι με μεμψιμοιρία. 

Οφείλει  επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να  βγει ενωμένη, με συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό που ονομάζουμε Ανάπτυξη. Οφείλουμε, εμείς τουλάχιστον, να της δώσουμε περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια. Να ζητήσουμε συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών που υλοποιούνται και  άμεση προσαρμογή του ΕΣΠΑ  στην υφιστάμενη κατάσταση με αξιοποίηση  πόρων για την υλοποίησή τους. 

Οφείλουμε να θέσουμε κυρίαρχα το θέμα της απασχόλησης. Ποιος μπορεί να συγκρίνει τη σχέση κόστους-αποτελέσματος του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» που υλοποιείται στους Δήμους με οποιαδήποτε δράση κεντρικού χαρακτήρα;  

Ποιος μπορεί να δώσει άμεσες ευκαιρίες απασχόλησης με έργα αυτεπιστασίας βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα το κοινωνικό όφελος ; 

Ποιόν  μπορεί η ίδια η κοινωνία να εμπιστευτεί περισσότερο στη συγκρότηση ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης του παραγωγικού μοντέλου κάθε περιοχής;  

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση στην επενδυτική ένδεια εκτός από  την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης; 

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί  τη προστασία των φυσικών και ανθρώπινων πόρων από αυτές τις επενδύσεις; 

Θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να εμφανίζεται ως δύναμη αλλαγής και όχι φοβικής, συντηρητικής υπεράσπισης λογικών που τη καθιστούν φορέα διεκπεραίωσης διοικητικών πράξεων.

Ο Δήμος Αρχανών- Αστερουσίων αποφάσισε να κινηθεί σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης που αρχικά περιλαμβάνει την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων και των ενεργών πολιτών. Στόχος μας είναι- από κοινού με το σύλλογο εργαζομένων- να κατανοήσουν οι τοπικές κοινωνίες το μέγεθος των βίαιων αλλαγών που θα υποστούν στη καθημερινότητά τους. Στόχος μας είναι η οριοθέτηση πραγματικών κόκκινων γραμμών  που αφορούν  τη δυνατότητα λειτουργίας της κοινωνίας μας αλλά και ο σχεδιασμός της άμυνας μας με βάση αυτές τις γραμμές.

*Φωτογραφία απο τη συνάντηση φορέων και Δημοτών στις 12-11-2012

Ευθύνη όμως, όλων μας, είναι η συγκρότηση Αυτοδιοικητικού μετώπου που θα αναδεικνύει όχι το σχετικά έλλογο κόστος λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, αλλά το τεράστιο κοινωνικό όφελος που θα προκύψει εάν τη δοθεί η δυνατότητα να αναλάβει τον  πραγματικό αναπτυξιακό της ρόλο. Ας αποδείξουμε, τουλάχιστον, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια η κοινωνία. Ας αγωνιστούμε με αυτήν, για αυτήν.

Ρούσσος Εμμ. Κυπριωτάκης

Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων

Πηγή: www.cretapress.gr 


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper