Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 - Σε τρεις δόσεις τα 44 δισ. ευρώ από 13 Δεκεμβρίου

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 - Σε τρεις δόσεις τα 44 δισ. ευρώ από 13 Δεκεμβρίου

Ύστερα από αμέτρητες κυριολεκτικά ώρες συνεδρίασης, το Eurogroup έβγαλε καπνό για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια και για την περιβόητη δόση, που περίμενε η Αθήνα με ιδιαίτερη αγωνία, προκειμένου να δοθεί ανάσα στην αγορά με τη ρευστότητα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία μετά από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης και συμφώνησαν πως το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η ελάφρυνση δεν προέκυψε μετά από κούρεμα κάτι για το οποίο δεν άκουγαν κουβέντα οι Γερμανοί, αλλά και οι δορυφόροι τους, Ολλανδία και Φινλανδία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν τα κράτη μέλη να περάσουν την απόφαση από τα κοινοβούλια τους και να δοθούν τελικά τα χρήματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ θα δοθούν 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά με την εκταμίευση των υπόλοιπων ποσών, όπως σημείωσε ο κ. Γιούνκερ θα γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 και θα συνδέεται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως αυτό θα εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εθνικές διαδικασίες στα κράτη μέλη αλλά και η αξιολόγηση για την επαναγορά χρέους, τότε θα αποφασίσουν και επίσημα την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά πως εάν για παράδειγμα δεν συνεχιστεί η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα τότε θα υπάρχει αυτόματη αντίδραση και θα ζητώνται περικοπές από άλλα κονδύλια έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος μιας μη γενόμενης αποκρατικοποίησης.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν ο οποίος σημείωσε πως με τη σημερινή απόφαση περιορίζεται το κλίμα αβεβαιότητας όχι μόνο γύρω από την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη, ενώ και εκείνος όπως και ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ρεν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως υπήρξε συμφωνία χάρη στην εντυπωσιακή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει σκληρές αποφάσεις και να κρατήσει το πρόγραμμα στη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, η κα Λαγκάρντ αναφερόμενη στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, τόνισε πως αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στην αγορά, με το χρέος να φτάνει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και με στόχο το 2022 το χρέος να έχει φτάσει στο 110% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο η κα Λαγκάρντ απέσπασε και τη δέσμευση όλων των ευρωπαίων εταίρων.

Αρκετά σημαντική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Euro Working Group, κ. Γισερ ο οποίος δήλωσε πως θα υπάρχουν μηχανισμοί που σε περίπτωση εκτροχιασμού στο ελληνικό πρόγραμμα θα τίθενται αυτόματα σε λειτουργία.

Μετά το τέλος της συνέντευξης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε μία λιτή δήλωση τόνισε πως "όλα πήγαν καλά, το παλέψαμε όλοι οι Έλληνες και από αύριο ξεκινάει μία καινούρια μέρα". Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σαμαράς ήδη επικοινώνησε για το αποτέλεσμα με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

πηγή Newsit.gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • XILOURIS TRAVEL
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper