Φόροι - φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι θα γίνει με τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους

Φόροι - φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι θα γίνει με τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους

Το 45άρι από τα μεσαία εισοδήματα φαίνεται πως αποτελεί πλέον παρελθόν, έρχονται όμως όπως όλα δείχνουν πέντε
αλλαγές-φωτιά στη φορολογία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν το ειδικό τέλος που πληρώνουν (όπως την ειδική εισφορά μισθωτοί και συνταξιούχοι) να αυξάνεται στα 550 ως και 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις το ποσό θα είναι στα 1.000 ευρώ.

Όπως είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε πρόταση από κόμμα της συγκυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος να αυξηθεί από τα 500 ευρώ, στα 2.000 ευρώ, όμως η δική του απάντηση ήταν ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, αυτόν που έχει ένα καφενείο στο χωριό και το γιατρό στο Κολωνάκι». Ωστόσο η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος είναι μια πρόταση της τρόικας ως ισοδύναμο για την αύξηση των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ταυτόχρονα έρχεται αύξηση στη φορολόγηση των καταθέσεων με αύξηση του φόρου στους τόκους από το 10% που είναι σήμερα στο 17%.

Σε ό,τι αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους το 45% φαίνεται πως μένει για εισοδήματα πάνω από 48.000 ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως με 45% να φορολογούνται εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο και η προηγούμενη κλίμακα από 25.000 μέχρι και 48.000 ευρώ το χρόνο να φορολογείται με 40%.

Έχοντας αυξημένα, όπως περιμένει, έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα μπορέσει να κάνει αυξήσεις της τάξης του 15% (ή ακόμη και 20%) τα οικογενειακά επιδόματα.

Προς το παρόν αυτή η αύξηση φαίνεται ότι θα αφορά τα επιδόματα τριτέκων και πολυτέκνων που είναι και αυτοί που πλήττονται περισσότερο με τις νέες φορολογικές αλλαγές.

Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει αύξηση ( με βάση πάντα το σενάριο που κυκλοφορεί τώρα) στο επίδομα από 43 μέχρι 130 ευρώ στις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα ως 33.000 ευρώ το χρόνο και στα επιδόματα 60 ως 180 ευρώ το μήνα για οικογένειες με τέσσερα παιδιά και εισόδημα ως 36.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και το επίδομα από 80 ως 140 ευρώ το μήνα για οικογένειες με πέντε παιδιά και πάνω και εισοδήματα μέχρι 39.000 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση της «πάγιας» έκπτωσης των 1.950 ευρώ κατά 5% για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν συγκεντρώνει την αποδοχή των στελεχών του υπουργείου.

Οι νέες αλλαγές θα πέσουν σήμερα στο τραπέζι της διακομματικής που θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως και την ερχόμενη Τρίτη οπότε το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλη με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

πηγή Newsit.gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper