Γυμνοί μπροστά στο παιδί- Μέχρι ποια ηλικία;

  • 01/06/2016 -
  • |

Γυμνοί μπροστά στο παιδί- Μέχρι ποια ηλικία;

Χάρη στον Φρόιντ, όλοι γνωρίζουμε ότι οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας μπορεί να μας επηρεάσουν για μια ζωή. Ακόμα κι αν ο Φρόιντ όμως το έχει αποδείξει, ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει για κάθε νέο γονέα, μη τυχόν δηλαδή τραυματίσει τα παιδιά του.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα και σιωπηλό συνάμα, που απασχολεί τους γονείς, είναι μέχρι ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο ενώ εκείνοι αλλάζουν ρούχα ή κάνουν ντους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι γονείς που κάνουν μπάνιο με τα παιδιά τους. Στους πρώτους μήνες χρειάζεται φυσικά επίβλεψη, καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει πολλοί γονείς το κάνουν για να εξοικονομήσουν χρόνο και πολύτιμη ενέργεια. Αλλά έρχεται η στιγμή που τα παιδιά χρειάζονται το δικό τους χώρο. Χρειάζονται προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και ανεξαρτησία. Πότε λοιπόν θα πρέπει ένας γονιός να καλύπτει τη γύμνια του μπροστά στα παιδιά του;

Η έρευνα

Ο Δρ. Στέφανος Μιχαλάς παιδοψυχολόγος στο Λος Άντζελες, επισημαίνει ότι αυτή είναι «... μια δύσκολη ερώτηση για να απαντήσει κανείς, για δύο λόγους:

Πρώτον έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα γύρω από αυτό το θέμα και δεύτερον το ζήτημα της γύμνιας και το πώς προσεγγίζουν οι γονείς αυτό το θέμα έχει να κάνει με τον πολιτισμό και τη νοοτροπία τους.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία γύρω από αυτό το θέμα, υπάρχει μια μελέτη – η οποία βέβαια πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια – και στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που βλέπουν γυμνούς τους γονείς τους στην ηλικία 3 και 6 ετών, οι εικόνες αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

Ωστόσο ο Δρ. Μιχαλάς παραθέτει και μια άλλη μελέτη από την δεκαετία του ’80 στην οποία συμμετείχαν 200 φοιτητές και διαπιστώθηκε ότι η παρουσία γυμνών γονέων στην ηλικία 0 – 5 ετών σχετιζόταν με μειωμένη δυσφορία για την σωματική επαφή τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Η παρουσία της γονικής γύμνιας από 6 έως 11 ετών σχετιζόταν με αυξημένη αυτοεκτίμηση για τους άντρες (αν και όχι για τις γυναίκες) και επίσης μια πιο ανεκτική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα.

Αναζητήστε σημάδια

Αν το παιδί καλύπτει το σώμα του την ώρα που βγάζει τα ρουχαλάκια του ή αν κλείνει τα μάτια του όταν βλέπει γυμνές σκηνές στην τηλεόραση ή ακόμα κι εσάς να αλλάζετε ρούχα, σημαίνει ότι δείχνει τη σεμνότητά του και του δυσφορία του να είναι γυμνό απέναντι σε άλλους. Παρόλο που οι παραπάνω έρευνες δεν μας βοηθούν και ιδιαίτερα και προκαλούν μια μικρή σύγχυση για το τι είναι το σωστό τελικά, το καλύτερο είναι να παρακολουθείτε τα σημάδια που σας δείχνει το παιδί σας. Μεγαλώνοντας αρχίζουν να εξερευνούν το σώμα τους και συχνά ζητούν να κάνουν μόνα τους μπάνιο. Επιτρέψτε στο παιδί να καθορίσει πότε είναι έτοιμο να προστατέψει την ιδιωτική του ζωή. Μεταξύ 4 και 8 ετών πάντως ένα παιδί αρχίζει να αναπτύσσει αίσθηση του σώματός του. Βλέπει ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι διαφορετικοί στο σώμα τους και αυτό επιφέρει μια σειρά από συναισθήματα όπως περιέργεια αλλά και φόβο.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Δεν υπάρχει λοιπόν καταληκτική ημερομηνία που να επιτρέπει στο παιδί σας να βρίσκεται ή να αποχωρεί από το δωμάτιο την ώρα που κάνετε μπάνιο ή αλλάζετε ρούχα, υπάρχει όμως σίγουρα μια στιγμή για τη μετάβαση από τις συνήθειες στη διδασκαλία της ιδιωτικότητας. Παρακολουθήστε λοιπόν τα μηνύματα που σας στέλνει το παιδί σας. Ακούστε πώς μιλά για το σώμα του και τους άλλους. Κι αν έχετε αμφιβολίες ή δεν είστε σίγουροι για κάτι, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.


Προέλευση: miamama.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper