Από πού θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ

Από πού θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ

Με επιπλέον εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, επί των 11,6 δισ., θα αναχωρήσει για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως προέκυψε από την χθεσινοβραδινή συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου, που δημοσιεύει το Έθνος, για να προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ, το πακέτο θα πρέπει να περιέχει επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

 

Κι αυτό καθώς όπως έχει διαπιστωθεί από την αναλυτική μελέτη των προτεινόμενων μέτρων (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) αυτά θα φέρουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων, αλλά και εισφορών για τον προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.

 

Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

 

 

Σε δόσεις τα μέτρα;

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τα επώδυνα μέτρα να ψηφιστούν σε δόσεις ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που τη στηρίζουν.



Εξετάζει την πιθανότητα κάποια από τα μέτρα να περιληφθούν στον προϋπολογισμό, ορισμένα δε ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2014.

 

Το πακέτο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα «Νέα», θα βρίσκεται στις αποσκευές του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη.

 

 

Στουρνάρας: Άλλου είδους εφεδρεία

 

«Είναι σαφές ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στην εφεδρεία, έκανε λόγο για «άλλου τύπου από αυτή που εφαρμόστηκε στο παρελθόν» απαντώντας εμμέσως και στις αντιρρήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.



Κυβερνητικές πήγες αναφέρουν ότι έως το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το σχέδιο της εφεδρείας. Στόχος είναι η εφεδρεία να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για αποχωρήσεις από το Δημόσιο 150.000 ατόμων έως το 2015.



Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πιθανό να συναντηθεί εκ νέου ο κ. Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πριν από την έλευση της τρόικας, πιθανότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.

 

 

Στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται τα εξής:

 

- Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

- Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

- Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

- Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

- Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

- Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

- Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

- Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

- Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

- Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).


Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper