Πόσο σας κοστίζουν στο ρεύμα τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Πόσο σας κοστίζουν στο ρεύμα τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όλα τα σπίτια στολίζουν τα καθιερωμένα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια προκειμένου να μπουν στο κλίμα των εορτών. Λευκά ή στο χρώμα του πάγου, πολύχρωμα, σταθερά ή να τρεμοπαίζουν, τα φωτάκια είναι για πολλούς το σήμα κατατεθέν -μαζί φυσικά με το δένδρο- των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, αρκετά συχνό είναι το ερώτημα «πόσο άραγε μας επιβαρύνουν τα λαμπάκια στον λογαριασμό του ηλεκτρικού μας ρεύματος;». H απάντηση σΆ αυτό το ερώτημα είναι απλή.

Συγκεκριμένα, εάν είστε ακόμα στην εποχή των λαμπτήρων παλαιού τύπου ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε όταν πάτε να βάλετε τα λαμπάκια σας στην πρίζα. Από την άλλη, εάν πάλι έχετε επιλέξει να στολίσετε το σπίτι σας με τεχνολογία LED θα πρέπει να χαμογελάτε.

Η σύγκριση των LED με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι… άδικη, καθώς οι νέας τεχνολογίας καταναλώνουν 100 φορές λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φωτάκι LED είναι της τάξης περί των 0,04 Watt, κάτι που σημαίνει ότι αν η φωτεινή «γιρλάντα» έχει 100 φωτάκια, τότε θα «αγγίξει», σε σύνολο, τα 4 Watt. Παλαιότερου τύπου λαμπιόνια πυρακτώσεως έφταναν -το καθένα- τα 3W έως και 5W, γεγονός που δικαιολογούσε την υψηλότερη κατανάλωση.

«Κάθε σετ με φωτάκια θα πρέπει να αναγράφει στο κουτί του τα συνολικά Watt. Από τη στιγμή που θα γνωρίζουμε τα Watt ο υπολογισμός είναι απλός» εξηγεί ο Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, ενεργειακός επιθεωρητής, με έδρα το Περιστέρι Αττικής.

«Παίρνουμε για παράδειγμα μια σειρά με 10 φωτάκια, των 50 Watt το καθένα. Όλη η σειρά, επομένως, είναι της τάξεως των 500 Watt. Διαιρούμε στη συνέχεια τα συνολικά Watt (σ.σ. 500 σε αυτή την περίπτωση) με το 1000 και έχουμε το κιλοβάτ. Στην περίπτωσή μας δηλαδή είναι μισό κιλοβάτ» σημειώνει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος και συνεχίζει:

«Έπειτα βάζουμε στην εξίσωση τις ώρες λειτουργίας. Αν, για παράδειγμα, είναι 15 ώρες την ημέρα, πολλαπλασιάζουμε το 0,5 κιλοβάτ επί 15, και έχουμε 7,5. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε με το 0,2 ευρώ, το μέσο κόστος της κιλοβατώρας, και μας καταλήγουμε σε μια ημερήσια κατανάλωση του 1,5 ευρώ» καταλήγει.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, με την ίδια εξίσωση, για μια συνηθισμένη συστοιχία από 100 φωτάκια LED του 0,04 Watt το καθένα (σύνολο 4 Watt), η κατανάλωση είναι 0,025 ευρώ (δυο λεπτά του ευρώ!) για ένα ολόκληρο 24ωρο λειτουργίας. Σε μηνιαία κατανάλωση, αυτό μεταφράζεται σε 75 λεπτά του ευρώ (0,75)!

 


Προέλευση: egnomi.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper