Αυτές είναι όλες οι αλλαγές στην φορολογία που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά

Αυτές είναι όλες οι αλλαγές στην φορολογία που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά

Μαζί με το νέο έτος ήρθε και το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο κυρίως στις αλλαγές που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις και τη φορολογία των ακινήτων, τη φορολογία των επιχειρήσεων και τους συντελεστές ΦΠΑ.
 
Οι περισσότερες και πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στη φορολόγηση των ακινήτων, όπου αναμένεται να έρθουν τα πάνω κάτω λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών, αλλά και εξαιτίας της μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
 
Παράλληλα, μειώνεται από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019 ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, ώστε ο συντελεστής αυτός, από το 29% στο οποίο ανέρχεται σήμερα, να μειωθεί στο 25% για το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα.
 
Ειδικότερα από την Πρωτοχρονιά ισχύουν τα εξής:

1. Ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες υπολογίζονται 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Η αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018 εφαρμόζεται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όμως από την 1.1.2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.

Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές – με εξαίρεση την πρώτη κατοικία –, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς ακινήτων.
2. Παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες το καθεστώς της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ, η οποία ισχύει σε πέντε νησιά του Αιγαίου – τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο –, τα οποία υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και στα οποία η κατάσταση είναι από οριακή έως άθλια λόγω του υπερπληθυσμού των φιλοξενούμενων ατόμων.

3. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 2,72% έως 30%.  Από το επόμενο έτος για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά, με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ, οι επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνονται από 2,72% έως 30%.

4. Φόρος επιχειρήσεων: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019.

5. Τέλος πλαστικής σακούλας: Από την αρχή του επόμενου έτους αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα, κάθε λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ

6. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο κρασί, ο οποίος το επιβαρύνει με συντελεστή 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

7. Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές μπράιγ που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ, καθώς και για τα εισιτήρια των συναυλιών.

8. Υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους έγγαμους. Σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων, αν τα τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τον έναν εκ των δύο συζύγων προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί από το δηλωθέν εισόδημα του άλλου συζύγου, διότι αυτό θα αναγράφεται σε ξεχωριστή δήλωση.

9. Εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος ορισμένων ακόμη κατηγοριών φορολογουμένων.

10. Προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ή δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή.

11. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να αποστέλλει στις τράπεζες μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών για τα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά προϊόντα των οφειλετών του Δημοσίου ή των ελεγχόμενων και όχι μόνο ατομικά, όπως προβλέπεται σήμερα. Τα δεδομένα θα τηρούνται σε ειδικό αρχείο που θα διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.

12. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας επί των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί με τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ήταν ανέκκλητες.
 
 


Προέλευση: egnomi.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper