Μανταρίνι: για το δέρμα, τα μαλλιά, για την υγεία και κυρίως για τη γεύση !

  • 31/12/2016 - BLOG
  • |

Μανταρίνι: για το δέρμα, τα μαλλιά, για την υγεία και κυρίως για τη γεύση !

Μπορεί να είναι μικρά αλλά είναι θαυματουργά. Νόστιμα, γλυκά και όμορφα, τα μανταρίνια έρχονται στη ζωή μας από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο για να μας φορτίσουν με βιταμίνες, ενέργεια και γεύση.

 

Το μανταρίνι έρχεται από την Κίνα και λέγεται ότι πήρε την ονομασία τους από τους Μανδαρίνους και τις εντυπωσιακές πορτοκαλί στολές τους. Ήταν ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους σημαντικούς ανθρώπους της Κίνας εκείνης της εποχής. Από την Κίνα ταξίδεψε και έφθασε στην Ελλάδα το 1800 περίπου.

Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες με κουκούτσια ή χωρίς. Καλό είναι να είναι γυαλιστερά -αν και το κέρωμα υπάρχει και στα μανταρίνια- και να είναι βαριά σε σχέση με το μέγεθος τους. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι είναι ζουμερά. Καλό είναι να τα πλένεις με κρύο νερό λίγο πριν από τη χρήση ή πριν από τη φύλαξη. Διατηρούνται λιγότερο χρόνο από τα πορτοκάλια και καλό είναι να μην τα βάλεις στο ψυγείο αν και δεν είναι απαγορευτικό.

Εδώ τα καλά μανταρίνια

-Υπάρχει κάτι το παιδικό στο να ξεφλουδίζεις μανταρίνια και να τα τρως. Δεν είναι τυχαίο ότι το έντονο πορτοκαλί του χρώμα είναι το ίδιο που αντιστοιχεί στο 2ο μας τσάκραs που συνδέεται με τη χαρά. Γι’ αυτό και αιθέριο έλαιο του είναι αποτελεσματικό και κατά της κατάθλιψης.

-Είναι ένα απαραίτητο φρούτο για το χειμώνα καθώς με τις βιταμίνες του μας θωρακίζει απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.

-Τρώγοντας ένα μανταρίνι, παίρνεις περίπου τη μισή ποσότητα που χρειάζεσαι καθημερινά σε βιταμίνη C και θωρακίζεις το ανοσοποιητικό σου. Επιπλέον η βιταμίνη C, είναι σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει αποτελεσματικά στην απορρόφηση του σιδήρου.

-Το μανταρίνι περιέχει την υπερδιπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη Α από το πορτοκάλι. Η βιταμίνη Α κάνει καλό στα μάτια και στο δέρμα. Αν έχεις θέματα με ακμή, με την επούλωση πληγών, τις κηλίδες ή αν απλά θέλεις να βοηθήσεις το δέρμα σου να αντιμετωπίζει τα σημάδια του χρόνου, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη.

-Έχει βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για ενέργεια. Είναι όμως και μια πολύ καλή επιλογή καθώς βοηθάει στην ηρεμία και στην αϋπνία.

-Τα καρετονοειδή που περιέχουν τους δίνουν αυτό το έντονο πορτοκαλί χρώμα.

-Έχει φυτικές ίνες που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.

-Βοηθάει αρκετά στην πέψη, οπότε είναι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές μετά από ένα βαρύ γεύμα.

-Είναι μια από τις καλύτερες τροφές για ρύθμιση της χοληστερόλης και της πίεσης.

-Για να απορροφηθεί το σίδηρο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη σαλάτα σου, μπορείς να προσθέσεις μανταρίνι.

-Καθώς έχουν σαν προστατευτικό τη φλούδα τους, μπορούμε να τα μεταφέρουμε πιο εύκολα στην τσάντα μας και να τα απολαύσουμε ως σνακ.

-Μπορείς να βάλεις το χυμό τους σε κέηκ για περισσότερο άρωμα.

-Τα μανταρίνια κάνουν εξαιρετικό γλυκό κουταλιού, λικέρ αλλά και μυρωδάτες μαρμελάδες.

-Και ο χυμός μανταρίνι έχει εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Οπότε σε περιπτώσεις ίωσης είναι μια εξαιρετική λύση.

-Υπάρχει στην αγορά και το αιθέριο έλαιο μανταρινιού. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που χρειάζεσαι κάποια τόνωση. Μπορείς να βάλεις μια σταγόνα του μέσα στο τσάι για άρωμα, να το προσθέσεις σε αμυγδαλέλαιο για μασάζ και για απάλυνση των ραγάδων αλλά να κάνεις και μια μάσκα για πιο σφριγηλό δέρμα.

-Είναι μιας πρώτης τάξης αντικαταθλιπτικό. Ακόμα και τα αιθέρια έλαια του που πετάγονται και αναμειγνύονται στον αέρα καθώς τα καθαρίζουμε μπορούν να μας τονώσουν πνευματικά αλλά και συναισθηματικά.

-Ανανεώνει την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, όπως και το πορτοκάλι ή το λεμόνι, αν το βάλουμε πάνω ή κοντά σε μια μορφή θερμότητας, απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαια του.

πηγή anewlife.gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper