Αυτό το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λιβαδειά!

  • 18/04/2024 - BLOG - Χάρης Λεμπιδάκης
  • |

Αυτό το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λιβαδειά!


Εάν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία του αυθεντικού Ρουμελιώτικου ΠΑΣΧΑ σε προσκαλούμε στην αρχοντοπούλα της Ρούμελης,τη Λιβαδειά, η οποία παραμένει διαχρονικά πιστή στην παράδοση τηρώντας ευλαβικά το έθιμο του «λάκκου».

 
Ο Δήμος Λεβαδέων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς,πραγματοποιεί μία σειρά από εκδηλώσεις,που θα κάνουν αυτό το Πάσχα αξέχαστο στον επισκέπτη!
«Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί για την πόλη μας ένα σημείο σύνδεσης με το ιστορικό της παρελθόν, συμβολίζοντας την προνομιακή της θέση την περίοδο πριν την Τουρκοκρατία και μετά, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Παλιγγενεσίας. Στόχος μας είναι το έθιμο του λάκκου,που κληρονομήσαμε από τους παλιούς, να το κρατήσουμε ζωντανό και να το διαδώσουμε ώστε η νέα γενιά να μεγαλώσει παραδοσιακά όπως κι εμείς. Η παράδοση είναι η κληρονομιά μας, μας χαρακτηρίζει και καθορίζει την ταυτότητα του τόπου μας…Και ο δικός μας ο τόπος κατέχει τα πρωτεία το Πάσχα!» αναφέρει ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης.

«Είναι η διατήρηση ενός εθίμου που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι ο πολιτισμός μας! Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανά τα ήθη και έθιμά μας, να τα προβάλλουμε. Είναι η ταυτότητά μας!»  αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού, κ. Φανή Παπαθωμά.

 
Το έθιμο του λάκκου

Το έθιμο του λάκκου διατηρείται χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών. Ο λάκκος είναι η κοινή ψησταριά, το μέρος του κήπου, της αυλής, της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου θα στηθεί το πασχαλινό γλέντι. Οι διοργανωτές των λάκκων της πόλης ξυπνούν πολύ νωρίς για να ανάψουν, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, τη φωτιά σε σωρό από κλήματα, που έχουν συγκεντρώσει από τις παραμονές.
Η πόλη τυλίγεται από σύννεφα καπνού και οι μυρωδιές διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα των ξύλων, ετοιμάζεται η θράκα. Όταν η θράκα είναι έτοιμη, απλώνεται για να τοποθετηθούν και να ψηθούν τα αρνιά, αλλά και το κοκορέτσι, τα κοντοσούβλια και τα συκώτια ώστε να προσφερθούν ως μεζέδες.

Όταν το ψήσιμο των αρνιών έχει προχωρήσει, ανταλλάσσονται επισκέψεις φίλων και συγγενών από λάκκο σε λάκκο. Οι επισκέπτες της πόλης περνώντας από τους λάκκους στις διάφορες γειτονιές δέχονται ευχές και κεράσματα, καλούνται να τσουγκρίσουν το κόκκινο αυγό, να δοκιμάσουν μεζέδες και να πιούν ένα ποτήρι κρασί. Το γλέντι κρατάει μέχρι το βράδυ!

Κυριακή του Πάσχα 05/05 στο έθιμο του λάκκου παρέα με τη Γιώτα Γρίβα
Φέτος την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ο Δήμος Λεβαδέων σας προσκαλεί στο ιδανικότερο σημείο της πόλης, τις πηγές της Κρύας, όπου θα έχει στηθεί ένας μεγάλος λάκκος. Σε αυτή τη Λιβαδείτικη ιεροτελεστία θα μας κρατήσει συντροφιά η εξαιρετική Γιώτα Γρίβα η οποία πρωταγωνιστεί στο παραδοσιακό μουσικό γίγνεσθαι. Στο χώρο της Κρύας, λοιπόν, σε μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δημοτικά-παραδοσιακά τραγούδια μοναδικά εκτελεσμένα από τη Γιώτα Γρίβα, χοροί και άφθονο φαγητό θα εκτοξεύσουν τη διασκέδαση στα ύψη. Την Κυριακή το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, χορευτές με παραδοσιακές ενδυμασίες από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής θα χορέψουν διάφορους χορούς κρατώντας ζωντανή την παράδοση του τόπου μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δευτέρα του Πάσχα 06/05 στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς με τη Γλυκερία
Πασχαλινό γλέντι χωρίς τη μία και μοναδική Γλυκερία δεν γίνεται! Τη Δευτέρα του Πάσχα το βράδυ ο Δήμος Λεβαδέων υποδέχεται στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, τη χαρισματική και αγαπημένη σε όλους Γλυκερία, για να μας κρατήσει συντροφιά και να μας διασκεδάσει με τις διαχρονικές της επιτυχίες.
 
Αυτό το Πάσχα η Λιβαδειά και οι άνθρωποί της έχουν φροντίσει να μείνει σε όλους αξέχαστο. Ζήστε μαζί μας το αυθεντικό Ρουμελιώτικο Πάσχα, Πού αλλού; Μόνο στη Λιβαδειά! Σας περιμένουμε!

Μάθετε περισσότερα για το Πασχαλινό έθιμο του «λάκκου» στη Λιβαδειά στην Ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper