?Τα 5 βασικά σημεία της Τροπολογίας για την Αξιολόγηση στο Δημόσιο?

?Τα 5 βασικά σημεία της Τροπολογίας για την Αξιολόγηση στο Δημόσιο?

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, καλώντας τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να υπερψηφίσουν την Τροπολογία του Υπουργείου, για την εφαρμογή του συστήματος Αξιολόγησης του ν. 4369/2016 στο Δημόσιο Τομέα, κατά τη σημερινή ομιλίας της στη Βουλή, εξαίροντας, παράλληλα, τις ικανότητες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, προς τελικής άρσης του αδιέξοδου, που δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας. 

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη, με την Τροπολογία: α) εδραιώνεται το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης, β) εξορθολογίζεται η διαδικασία διανομής και διακίνησης των εκθέσεων αξιολόγησης στην “αλυσίδα” της διοικητικής διαδικασίας. «Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα, διαδοχικά, τόσο στον αξιολογούμενο όσο στον αξιολογητή, να προβεί μόνος του στην αναπαραγωγή και συμπλήρωση του σχετικού εντύπου αξιολόγησης, παρακάμπτοντας τυχόν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», παρατήρησε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δ.Α. τόνισε με έμφαση πως, η αξιολόγηση για το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Κυβέρνηση, δε σημαίνει διαθεσιμότητες και απολύσεις. «Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί να σημαίνει αποχή από τα εκ του νόμου καθήκοντα και απαξίωση της λειτουργίας των δομών του Δημοσίου».

«Αντιθέτως, αξιολόγηση σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία. Σημαίνει ακόμη βελτίωση του υπαλλήλου με στοχευμένες δράσεις επιμόρφωσης και αναβάθμισης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του. Σημαίνει κατ’ επέκταση βελτίωση συνολικά του παρεχόμενου διοικητικού έργου προς όφελος των πολιτών. Αυτή η φιλοσοφία διατρέχει όλες τις διατάξεις του Συστήματος Αξιολόγησης μας», πρόσθεσε.

Παρουσιάζονται τις προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας, στάθηκε κυριότερα στα εξής:

1. Οι αξιολογητές, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων, οφείλουν να έχουν εκπληρώσει την αξιολόγηση των υφισταμένων τους.

2. Τόσο οι αξιολογούμενοι, όσο και οι αξιολογητές μπορούν να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν με δική τους πρωτοβουλία το φύλλο αξιολόγησης.

3. Αν μετά από 10 μέρες ο αξιολογούμενος δε συμπληρώσει και υποβάλλει το φύλλο αξιολόγησης του στον Α’ αξιολογητή, η διαδικασία δεν αναστέλλεται. Αντιθέτως, ενεργοποιείται άμεσα η αρμοδιότητα του Α’ αξιολογητή (Προϊσταμένου), ο οποίος υποχρεούται στις επόμενες 10 ημέρες να συμπληρώσει το φύλλο αξιολόγησης.

4. Σε περίπτωση που στις επόμενες 10 ημέρες, ο Α’ αξιολογητής δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του, ενεργοποιείται άμεσα η αρμοδιότητα του Β’ αξιολογητή.

5. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τυχόν κωλυσιεργία σε προηγούμενο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν κωλύει δηλαδή και δεν αναστέλλει την διαδικασία αξιολόγησης η μη συμπλήρωση του εντύπου αξιολόγησης, είτε από τον αξιολογούμενο, είτε από τον εκάστοτε αξιολογητή.

Η κα Γεροβασίλη κλείνοντας την ομιλίας της, τόνισε:

«Πιστεύω ακράδαντα στις ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε μια εποχή με περιορισμένους πόρους και κίνητρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης τον καλύτερο τους εαυτό στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Με την προωθούμενη τροπολογία θωρακίζουμε, λοιπόν, αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και λέω θωρακίζουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί κάνοντας πράξη την αξιολόγηση, καταρρίπτουμε το στερεότυπο περί δημοσίων υπαλλήλων που φοβούνται την αξιολόγηση και υψώνουμε τείχος προστασίας έναντι του κοινωνικού αυτοματισμού.

Γι’ αυτό και σας καλώ να υπερψηφίσετε την τροπολογία».


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper