Επανέρχονται οι συντάξεις χηρείας

Επανέρχονται οι συντάξεις χηρείας

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία αποκαθίσταται η απόδοση των συντάξεων χηρείας. Την τροπολογία εισηγήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, πριν από λίγο, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την αγορά παιγνίων. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη για τον ΕΦΚΑ, κατά την περίοδο 2017-2019, ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του epoli.gr, με τη ρύθμιση, εισάγεται νέος υπολογισμός των συντάξεων από την 13.05.2016 και έπειτα και δεν προβλέπεται κατώτατο όριο σύνταξης για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου. Κατώτατο όριο προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, όπου προβλέπεται ότι το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται της διπλάσιας της εθνικής σύνταξης, δηλαδή των 768 ευρώ.

Η σύνταξη χηρείας για 20 χρόνια ασφάλισης του θανόντος προσδιορίζεται στα 384 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο θανών ασφαλισμένος ή συνταξιούχος είχε χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 20 ετών, το ανώτερο ποσό μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, για ασφάλιση μέχρι 15 έτη το ποσόν είναι 360 ευρώ, για 16 έτη αντιστοιχούν 364,80 ευρώ, για 17 έτη είναι 369,60 ευρώ, για 18 έτη 374,40 ευρώ και για 19 έτη 379,20 ευρώ.

Επίσης, ορίζεται ότι, σε περίπτωση θανάτου του γονέα, χορηγείται στα τέκνα η σύνταξη, εφ’ όσον αυτά είναι άγαμα και μέχρι την συμπλήρωση του 18ου έτους ζωής ή του 24ου έτους ζωής, εφ’ όσον φοιτούν σε ανώτατες ή αναγνωρισμένες σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα τέκνα, στις περιπτώσεις που ο θάνατος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα επέρχεται κατά το σχολικό έτος προετοιμασίας του τέκνου για τις επόμενες σπουδές του.

 

Ακολουθεί η Τροπολογία


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper