Ρύθμιση για το ειδικό πρόγραμμα έργων έως 2 δισ. ευρώ σε ΟΤΑ

Ρύθμιση για το ειδικό πρόγραμμα έργων έως 2 δισ. ευρώ σε ΟΤΑ

Ρύθμιση για την έναρξη του ειδικού προγράμματος κατασκευής έργων υποδομής σε ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ φέρνουν σήμερα με τροπολογία τα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι, οι ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για έργα υποδομής, που δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ και δεν θα επιβαρύνονται από τον δανεισμό, καθώς η αποπληρωμή του θα γίνεται μέσω πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί προ ημερών από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση.

Η χρηματοδότηση των έργων μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με την ΕΤΕπ να διαθέτει σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος πενταετίας η χρηματοδότηση θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα αφορούν στην ύδρευση και την αποχέτευση, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην αγροτική οδοποιία, στην ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων αλλά και στην αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων για τους οποίους η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την Ε.Ε.

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τα υπάρχοντα προγράμματα, καθώς έρχεται να χρηματοδοτήσει έργα σε τομείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες συγχρηματοδοτούμενες πηγές.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Οικονομίας, “οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική η δανειακή επιβάρυνση από το νέο Πρόγραμμα. Τα δάνεια της ΕΤΕπ και του ΤΠ&Δ θα αποπληρώνονται εξολοκλήρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)”.

Παράλληλα, με τροπολογία θεσπίζεται ένα επιπλέον Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δήμων για την χρηματοδότηση υπηρεσιών, προμηθειών αλλά και έργων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες πηγές, με στόχο την ενδυνάμωση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότησή του θα είναι και πάλι από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χωρίς να επιβαρύνονται οι δήμοι.

“Με τις παρεμβάσεις αυτές στηρίζουμε έμπρακτα τους δήμους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. “Προσφέρουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση αλλά και την τεχνική υποστήριξη ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί. Να υλοποιήσουν κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες”, υπογραμμίζεται.

 


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper