Άντα Αθανασοπούλου : " Φυσικά, οι καλλιτέχνες πρέπει να πειραματίζονται και να είναι ανοιχτοί σε προκλήσεις " !

Άντα Αθανασοπούλου :  Φυσικά, οι καλλιτέχνες πρέπει να πειραματίζονται και να είναι ανοιχτοί σε προκλήσεις  !

H Άντα Αθανασοπούλου είναι σοπράνο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 10 τών ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο της μουσικής τραγουδώντας πλάι στη διεθνούς φήμης Βίκυ Λένδρος, και σε μεγάλες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Βραβευμένη διπλωματούχος μονωδίας του Ωδείου Αθηνών (τάξη Ιουλίας Τρούσσα) και πτυχιούχος πιάνου (τάξη Μαρίας Ευστρατιάδη), συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία έχοντας στις αποσκευές της συμμετοχές ως σολίστ σε Διεθνή Φεστιβάλ (Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά), σε παραγωγές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές της ΕΡΤ και σε δισκογραφικές συμμετοχές.
 
Έχει ερμηνεύσει έργα Σαμάρα, Βοurgault Du Coudray, Γιώργου Βούκανου σε πρώτη εκτέλεση κ.ά., με μουσικά σύνολα και ορχήστρες όπως αυτή της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Νέων Ζυρίχης Crescendo, Ορχήστρα Νέων του Boeblingen, Ορχήστρα Νέων Jazz Big Band του Freiburg, κ.ά.
 
Το 2019 συμμετείχε στο masterclass της διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo, στο Mozarteum Summer Academy και στον κύκλο συναυλιών Schlosskonzert στο Schloss Höch του Salzburg. Ετοιμάζει το προσωπικό της CD με τίτλο “The Secret Song” που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ως πτυχιούχος Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον Ισπανόφωνο Πολιτισμό.
 
Σήμερα μιλάει σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Newspistol.gr και μοιράζεται μαζί μας τις προκλήσεις της μουσικής, τα μελλοντικά της σχέδια αλλά το πόσο μεγάλο ρόλο έχει παίξει και η εξωτερική εμφάνισή της στην καριέρα της. Είναι μόλις 27 ετών και αυτό το κορίτσι λάμπει και από ομορφιά αλλά και απο ταλέντο .... 
 
.- Υπηρετείς με μεγάλη αγάπη και συνέπεια το τραγούδι ή καλύτερα το είδος αυτό της μουσικής που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό. Τι έχεις να μου πεις γι’ αυτό;
 
 Η τέχνη δεν έχει ταμπέλες. Θα διαφωνήσω μαζί σας ότι δεν είναι γνωστό το είδος που υπηρετώ. Αντίθετα, υπάρχει ένα μεγάλο και ισχυρότατο κοινό, το οποίο στηρίζει τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τα έργα που ερμηνεύουν. Σε αυτό, βέβαια, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο το Μέγαρο Μουσικής και η Εθνική Λυρική Σκηνή με το Ίδρυμα Νιάρχος, καθώς επίσης και άλλοι πολιτιστικοί φορείς μικρότεροι ή μεγαλύτεροι αλλά και Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα που προβάλουν αυτή τη μουσική. 
Άντα Αθανασοπούλου: Η φωνή της σφράγισε το Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης -  PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας
 

- Τις σπουδές έχεις κάνει άντα και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι στο χώρο αυτό;
 
 Δεν έχουν σημασία τόσο οι σπουδές σε έναν καλλιτέχνη, όσο η εσωτερική φλόγα και η επιθυμία της έκφρασης και της δημιουργίας. Οι σπουδές, φυσικά, βοηθούν στην κατανόηση και στην καλύτερη παρουσίαση του καλλιτεχνικό έργου.  Δε θεωρώ ότι έχω πολλές ή λίγες σπουδές και ότι είναι ανάγκη να τις απαριθμήσω εδώ. Η αναζήτηση της γνώσης και της εξέλιξης της τέχνης μου είναι διαρκής και κατακτάται μέσα από τις εμπειρίες. Έτσι κι άλλως, οι αληθινές σπουδές ενός καλλιτέχνη ξεκινούν μετά το πτυχίο του. 
 
 Ήταν σημαντικό για μένα ότι παράλληλα με τις μουσικές και πανεπιστημιακές μου σπουδές βίωσα στην πράξη το χώρο της τέχνης και το αναφέρω αυτό, γιατί είχα την τύχη από πολύ νωρίς, από τα 10 μου χρόνια, να ζήσω μοναδικές καλλιτεχνικες εμπειρίες, με κορυφαία μου ανάμνηση το Ηρώδειο και τη Βίκυ Λέανδρος. Εμπειρίες που βίωσα με το συνθέτη Γιώργο Βούκανο ερμηνεύοντας έργα του όλα αυτά τα χρόνια. 
Η βραβευμένη γερμανική Jazz Big Band FSJ Orchester στο Φάρο εν Πάτραις
 
-  Μία υψίφωνος – σοπράνο μπορεί να τραγουδήσει λαϊκό τραγούδι υπό κομμάτι;
 
 Έκαστος στο είδος του. Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Μπορεί ένας λαϊκός τραγουδιστής να τραγουδήσει όπερα; Κάθε είδος μουσικής θέλει αφοσίωση και μελέτη για να δημιουργήσεις μια ερμηνεία που θα συγκινήσει τόσο το κοινό, όσο και την ψυχή σου. Φυσικά, οι καλλιτέχνες πρέπει να πειραματιζονται και να είναι ανοιχτοί σε προκλήσεις.
 

- Θα μπορούσες να σκεφτείς τον εαυτό σου σε μία μεγάλη σκηνή ενός νυχτερινού κέντρου να ερμηνεύεις κάποια κομμάτια της έντεχνης ίσως μουσικής ;

 Ίσως αυτό να ανήκει στις προκλήσεις του μέλλοντος. Άλλωστε, είχα την τιμή να τραγουδήσω με πολλούς αξιόλογους και αγαπημένους λαϊκούς καλλιτέχνες όπως ο Πασχάλης Τερζής, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Πλούταρχος και άλλοι.
Η αγαπημένη Ηλεία σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου μας εύχεται μελωδικά Καλά  Χριστούγεννα - Ηλεία Live!
 

- Συνήθως λένε ότι αυτό το είδος της μουσικής μπορεί να έχει μία λαμπρή πορεία μόνο στο εξωτερικό. Εσένα σε βρίσκει σύμφωνη αυτό;

 Δεν έχει σημασία αν είναι μικρή η μεγάλη η πορεία όσο οι συγκινήσεις που βιώνω κάθε φορά μελετώντας και ερμηνεύοντας τα έργα αυτών των μεγάλων δημιουργών της κλασικής μουσικής. Η απήχηση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων με κυριότερο να ειναι αληθινός και γνήσιος σε αυτό που εκφράζεις.
 
- Αν σου  ζητούσα να μου δώσεις  ένα top3 Ελλήνων καλλιτεχνών που θαυμάζεις θα ήταν δύσκολο να μου απαντήσεις;
 
 Είναι αδύνατον να αναφερθώ μόνο σε 3 καλλιτέχνες, γιατί θαυμάζω πολλούς και από διαφορετικούς χώρους και από τους οποίους έχω επηρεαστεί. Αλλά θα ήθελα να σταθώ στη Χαρούλα Αλεξίου η οποία είχε τη δύναμη και το σθένος να αποσυρθεί όταν η ίδια διαπίστωσε ότι δεν μπορεί πλέον να ερμηνεύσει τα τραγούδια της όπως εκείνη ήξερε να κάνει με το μοναδικό της ταλέντο. 
 

- Υπήρξαν δυσκολίες η ανασταλτικοί παράγοντες στο να κάνεις σωστά αυτό που αγαπάς;
 
 Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα. Πάντα πρέπει να παλεύεις για να φτάσεις τους στόχους σου. Ακομα κι όταν κυνηγάμε κάτι που φαντάζει αδύνατο, η πίστη και η αφοσίωση  σε αυτό, δημιουργεί ένα ταξίδι με τις μεγαλύτερες συγκινήσεις και τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής. Οι δυσκολίες είναι αυτές που με έχουν διαμορφώσει ως άνθρωπο κι ως καλλιτέχνη. Δε θα τις ονομάσω ανασταλτηκούς παράγοντες ή εμπόδια, αλλά προκλήσεις που καλουμαι να ξεπεράσω. Είναι οι καθημερινές μάχες που δίνουμε όλοι οι άνθρωποι. 
 

- Είσαι ένα πανέμορφο κορίτσι και δεν ξέρω αν θεωρείς βασικό συστατικό στο χώρο του θεάματος που υπηρετείς να υπάρχει και αυτότο συστατικό μαζί με την ικανότητα βέβαια να τραγουδάς υπέροχα ...

 Σημαντικό για μένα είναι να καλλιεργείται το είναι και όχι το φαίνεσθαι. Η ασχήμια της ψυχής, όπως η κακία κι ο φθόνος, ασχημαίνουν τον άνθρωπο. Η μεγαλύτερη ομορφιά βρίσκεται μέσα μας, στην αυθεντικότητα και την καρδιά μας. 
 
- Θέλω κλείνοντας την κουβέντα μας να μου πεις ποια είναι τα σχέδιά σου για το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα...
 
 Ολοκληρώνω τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο μέσα στον επόμενο μήνα και στις 24 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσω μερικά από τα τραγούδια μου στο Νομισματικό Μουσείο. Το Δεκέμβριο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση με δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper