#DoItRight με την κοπή ORIMASIS : BBQ ή GRILLING ?

  • 12/12/2021 - BLOG - Χάρης Λεμπιδάκης
  • |

#DoItRight με την κοπή ORIMASIS : BBQ ή GRILLING ?

Η διαφορά μεταξύ BBQ και grilling μπορεί να προκαλέσει σύγχυση καθώς στην Ελλάδα υπάρχει μια μικρή λεξιλογική παρανόηση: ονομάζουμε μπάρμπεκιου το grilling και ψησταριά το μπάρμπεκιου. 

Για να αποσαφηνίσουμε ωστόσο τις έννοιες παρακάτω θα δώσουμε τους ορισμούς:

Ο όρος BBQ (μπάρμπεκιου) αναφέρεται στο έμμεσο ψήσιμο, στο αργό μαγείρεμα τους κρέατος σε χαμηλή θερμοκρασία και σε ψησταριά με καπάκι, που δημιουργεί ένα θάλαμο μαγειρέματος και εξασφαλίζει ομοιόμορφο μαγείρεμα, λόγω της καλύτερης διανομής θερμότητας.

Το κρέας – συχνά μεγάλα κομμάτια με κόκαλα, μαγειρεύεται με έμμεση θερμότητα (μακριά από την ζωντανή φλόγα) για αρκετές ώρες, έως ότου μαλακώσει πολύ, μέχρι το σημείο που να μπορεί να πέφτει από το κόκκαλο.

 

Grilling ή αλλιώς ψήσιμο στη σχάρα, είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική ψησίματος στην Ελλάδα και την Μεσόγειο. Είναι το άμεσο ψήσιμο, το γρήγορο μαγείρεμα φαγητού σε άμεση πηγή θερμότητας και σε υψηλές θερμοκρασίες, όπου το κρέας τοποθετείται ακριβώς πάνω από την πηγή θερμότητας, κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα (ή στις συσκευές αερίου).

Σε αυτή την περίπτωση η χρήση ανοιχτού μπάρμπεκιου επιτρέπει την παρακολούθηση της σχάρας, δίνοντας τη δυαντότητα να την αναποδογυρίζουμε για να μαγειρεύουμε.

Το άμεσο ψήσιμο προτείνεται για ψητά που είναι λεπτά ή απλά πρέπει να ψηθούν σε σύντομο χρόνο. 

 

Παρόλο που τόσο το μπάρμπεκιου όσο και το ψήσιμο στη σχάρα αναφέρονται αμφότερα στο μαγείρεμα φαγητού, σε εξωτερικούς χώρους, μέσω μιας πηγής θερμότητας, δεν είναι ταυτόσημοι όροι και δεν αφορούν στην ίδια τεχνική μαγειρέματος.

Οι δύο βασικές διαφορές αυτών των δύο όρων είναι ο τύπος θερμότητας που χρησιμοποιείται και ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος. Όταν κάνεις μπάρμπεκιου ψήνεις αργά με ζεστό ανακυκλωμένο αέρα και το καπάκι κλειστό. Το grilling ή ψήσιμο στη σχάρα, γίνεται με το καπάκι ανοιχτό ή σε ανοιχτού τύπου ψησταριές, πάνω σε άμεση φωτιά.

 

Άλλες σημαντικές διαφορές είναι: 

 

  • Οι κοπές του κρέατος: Το grilling είναι ιδανικό για μικρά κομμάτια που χρειάζονται άμεση επαφή με την θερμότητα και υψηλές θερμοκρασίες για να αποκτήσουν τη γνωστή, λαχταριστή κρούστα. Το μπάρμπεκιου είναι κατάλληλο για μεγάλες κοπές κρέατος, τα οποία ζητούν μια ολιστική, υπομονετική αντιμετώπιση για να αναδείξουν όλες τις γεύσεις τους. 

  • Η ταχύτητα: Το grilling ψήνει το κρέας σε λίγα λεπτά, ενώ το μπάρμπεκιου απαιτεί αρκετές ώρες (6-12 ώρες).

  • Η ανάπτυξη των γεύσεων: Στο grilling το λίπος του κρέατος πέφτει πάνω στην πηγή θερμότητας και επιστρέφει για να το αρωματίσει. Στο μπάρμπεκιου, η σταδιακή ανάπτυξη των γεύσεων είναι ιεροτελεστία. Ο τύπος ξύλου που θα χρησιμοποιηθεί, δίνει και τον αντίστοιχο καπνό, την αντίστοιχη και πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά. Καρυδιά, κεράσι και οξιά είναι κατάλληλα για το χοιρινό και το βόειο κρέας.

  • Το grilling κάνει το κρέας πιο νόστιμο γιατί η υψηλή θερμότητα στη σχάρα, καραμελοποιεί την επιφάνεια του κρέατος και εμποδίζει τη ροή των χυμών. Απο την άλλη, η πικάντικη γεύση των ψητών με μπάρμπεκιου οφείλεται στη γεύση που αναπτύσσεται με το “μακρύτερο” μαγείρεμα.

  • Στο grilling, η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι συχνά περίπου 260°C ή μεγαλύτερη. Σε ότι αφορά το BBQ, η θερμοκρασία που χρησιμοποιείται είναι περίπου 100°C -135°C. 

  • Στο ψήσιμο στη σχάρα το καπάκι ανασηκώνεται, καθώς  χρησιμοποιείται η άμεση θερμότητα. Στο μπάρμπεκιου, το καπάκι παραμένει κλειστό γιατί το κρέας καπνίζεται με χαμηλή φωτιά. 

 

Τώρα που γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ BBQ και grilling (ψησίματος στη σχάρα), επιλέξτε την κοπή Ωρίμασις που σας αρέσει και χρησιμοποιήστε τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο μαγειρέματός σας. 

 


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper