Τα «όχι» και οι απουσίες από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα «όχι» και οι απουσίες από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε σύνολο 254 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 176 βουλευτές, εκ των οποίων οι 107 από τη Ν.Δ. και οι υπόλοιποι 69 από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.


«Όχι» ψήφισαν 76 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ 2 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

«Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, φανερά ικανοποιημένος, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.


Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 107 βουλευτές της Ν.Δ., σε σύνολο 158 που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι εκτιμήσεις στην Πειραιώς ήταν ότι οι θετικές ψήφοι θα κυμανθούν από 100 έως 110, παρ’ ότι ως την τελευταία στιγμή γινόταν προσπάθεια ο αριθμός να ανέβει στους 112.

Μέχρι το παρά πέντε της ψηφοφορίας, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Θανάσης Νέζης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος κ.α., ήταν σε επαφή με βουλευτές που κινούνταν κυρίως στην αποχή, αλλά και σε όσους δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη στάση τους, προσδοκώντας το πολιτικό «μασάζ» να αποδώσει καρπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, χρειάστηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με κάποιους βουλευτές.


Τελικά, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επέλεξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Κεφαλλογιάννης, όπως και οι βουλευτές Δ. Μαρκόπουλος, Μιχ. Λιβανός, Ν. Βλαχάκος, Θ. Μπούρας και Κ. Κατσαφάδος, οι οποίοι είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, με τις διαρροές έτσι στο «γαλάζιο στρατόπεδο» να μετριάζονται.


Το νομοσχέδιο καταψήφισαν, από τη «γαλάζια» παράταξη, 20 βουλευτές, και συγκεκριμένα οι: Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγακας, Στ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Αθ. Δαβάκης,  Αν. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Ξ. Μπαραλιάκος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Σαλμάς, Α. Σαμαράς, Ευ. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος και ο Μ. Χρυσομάλλης.


Την αποχή επέλεξαν 31 «γαλάζιοι» βουλευτές… Ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μ. Κεφάλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Κελέτσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Μπουγάς, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θ.  Πλεύρης και οι: Δ. Ακτύπης, Γ. Ανδριανός, Λ. Βασιλειάδης, Κ. Βλάσης, Γ. Βλάχος, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Γιάτσιος, Α. Ζαμπίλης, Θ. Καββαδάς, Γ. Καλλιάνος, Δ. Καλογερόπουλος, Μ. Καφούρος, Μ. Κόνσαλας, Γ. Κοτρωνιάς, Δ. Κούβελας, Σπ. Κουλκουδίνας, Γ. Λαμπρόπουλος, Π. Μαντάς, Ν. Μηταράκης, Κ. Μονογυιού, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Οικονόμου, Γ. Παπασωτηρίου, Στ. Πέτσας, Χρ. Στεφανάδης και ο Α. Συρίγος.


Στα «πηγαδάκια», αμέσως μετά την ψηφοφορία, πολλοί προεξοφλούσαν ότι σήμερα θα υπάρξουν εξελίξεις τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η ηχηρή απουσία του Παύλου Πολάκη, παρά την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης, κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση του τίτλου «υπερσυντονιστής της Κ.Ο.» από τον βουλευτή Χανίων. Έκπληξη αποτέλεσε και η αποχή του ΄Όθωνα Ηλιόπουλου. «Παρών» ψήφισε η Νίνα Κασσιμάτη, υπερψηφίζοντας ωστόσο κάποια άρθρα.


Όπως αναμενόταν θόρυβο προκάλεσε και η διαφοροποίηση 11 βουλευτών (σε σύνολο 32) στο ΠΑΣΟΚ.

«Στη Ν.Δ. ψήφισε το 68%, στο ΠΑΣΟΚ το 66%. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, είχε λιγότερο ποσοστό στο “ναι” από τη ΝΔ» σχολιάζαν δεικτικά πηγές της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ την αποχή επέλεξαν η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευ. Λιακούλη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδ. Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές: Α. Πουλάς, Μ. Χνάρης, Κ. Καζάνη, Στ. Μιχαηλίδης, Π. Παρασκευαΐδης, Χρ. Σταρακά, Μπ. Μπαράν, Α. Πάνας και ο Τ. Νικολαΐδης.

«Όποια επιχείρηση εκ μέρους της Ν.Δ. για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της… Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης» έσπευσε να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη στις διαρροές της Πειραιώς.

Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι μειονοτικοί βουλευτές  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ. Συντεταγμένα υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, «όχι» είπε η ανεξάρτητη Αρετή Παπαΐωάνου που είναι μητέρα του κ. Χουρδάκη, επίσης ανεξάρτητου βουλευτή, ο οποίος ψήφισε «παρών».


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper