Homo adipatus (άνθρωπος ο παχύσαρκος), είμαστε το νέο είδος της ανθρώπινης εξέλιξης ? Ο Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί...

Homo adipatus (άνθρωπος ο παχύσαρκος), είμαστε το νέο είδος της ανθρώπινης εξέλιξης ? Ο Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί...

 

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ξεκινά 3 ή και περισσότερρα εκατομμύρια χρόνια πριν με τον Αυστραλοπίθικο ή διάφορες άλλες μορφές ανθρωπιδών. Πήρε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να έχουμε την επόμενη μορφη ανθρώπου, τον homo habilis (τον άνθρωπο τον επιδέξιο) που έξησε 2.3 έως 1.4 εκατομμύρια χρονια πριν. Ακολούθησε ο homo erectus (άνρωπος ο όρθιος), ο οποίος αποτελεί την πρόγονη μορφή του σύγχρονου ανθρώπου που εμφανίζεται 400.000 πριν και είναι ο homo neanderdalensis (ανθρωπος του Νεαντερνταλ). Μετά απο 200-250 χιλιάδες χρόνια εμφανίζεται ο homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός) που με τη μορφή  του homo sapiens sapiens αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο είδος ου επικρατεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Που επικρατούσε ορθότερα, καθώς η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως περνάμε σε ένα νέο είδος ανθρώπου τον homo adipatus (ανθρωπος ο λιποσαρκος). Διαπιστώνουμε με άλλα λόγια ότι ενώ στην εξελετική πορεία του ανθρωπινου είδους χρειάστηκαν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια χρόνια για τη μετάβαση από τη μια μορφή ου ανρώπου σε άλλη πιο εξελιγμένη, ο σημερινός homo adipatus δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 μόλις χρόνια.

Τα στοιχεία των επιδημικών διαστάσεων της παχυσαρκίας στις μέρες μας δικαιολογούν αυτούς που πιστεύουν πως ζούμε τη μετάβαση σε ένα νέο εξελικτικό άνθρώπινο είδος. 6 στους 10 συναθρώπους μας έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό (ΒΜΙ>25) ενώ περίπου 1 στους 4 είναι παχύσαρκοι (ΒΜΙ>30). Και πως να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει περισσότερο και κινείται λιγότερο από τους προγόνους τους. Οπως τονίζει και ο καθηγητής Κλινικής Βιοχημίας και Μεταβολισμού Iain Broom από την Αγγλία, ο άνθρωπος σήμερα .για απλές καθημερινές δραστηριότητες ξοδεύει πολύ λιγότερες θερμίδες από ότι παλιότερα  (πίνακας), ενώ παρατηρεί ότι όσο αυξάνεται η διείσυση τω κομπιούτερς στη ζωή μας τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά παχυσαρκίας

Πίνακας. Σύγκριση κατανάλωσης θερμίδων 50 χρόνια πριν vs σήμερα

Θερμίδες / βδομάδα

Ψώνια με τα πόδια /αυτοκίνητο-σουπερμαρκετ

2,400

275

Πλύσιμο ρούχων με τα χέρια / πλυντήριο

1,500

270

Αναζήτηση φωτιάς με ξύλα-πετρέλαιο / αέριο

1300

3

Τα πάντα σήμερα έχουν αυτοματοποιηθεί. Ολα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Ανεβαίνουμε 5 ορόφους πατώντας ένα κουμπί, αλλάζουμε κανάλι πατώντας ένα κουμπί, μιλάμε με τον συνάδερφό μας στο  διπλανό γραφείο πατώντας 2 κουμπιά και στέλνουμε μύνημα στο φίλο μας πατώντας επίσης ένα κουμπί.  Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογάς τα τελευταία 50 χρόνια μας έχει κάνει απίστευτα αδρανείς, βυθισμένους σε μία αναπαυτική πολυθρόνα με πίτσα στο ένα χέρι, μπύρα στο άλλο χαζεύοντας το «βαρύ πυροβολικό» της τεχνολογικής εξέλιξης, την τηλεόραση.

Παράλληλα πως να μην παχαίνουμε καθώς η βιομηχανία τροφίμων έχει βάλε για τα καλά το χεράκι της. Τα νέα είδη τροφίμων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια δεν είχαν δημιουργηθεί τα τελευατία 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Γεύσεις πιο κοντά στο ανθρώπινο γούστο και για κάθε γούστα, τροφές πλούσιες σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη για να είναι νόστιμες, χμηλής θρεπτικής αξίας, ώστε να έχουν μικρό κόστος και να εξασφαλίζουν υψηλό κέρδος, δημιουργήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Ολα αυτά «μαρτυρούν», ο όρος με η δίσημη έννοια του, το μέλλον τους ανθρώπινου είδους.

Απομένει να δούμε αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας ή αν πράγματι βιώνουμε τη νέα εποχή του homo adipatus.

Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD

Διαιτολόγος


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper