" Η ….αφόρητη γοητεία του fast-food " . Ο διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου γράφει!!!

 Η ….αφόρητη γοητεία του fast-food  . Ο διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου γράφει!!!

Το 1970 οι Αμερικάνοι ξόδευαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε fast-food, ενώ σήμερα το ποσό αυτό ξεπερνά τα 110 δισεκατομμυρία δολάρια  το χρόνο. Το 1968 η εταιρεία McDonald λειτουργούσε χίλια περίπου εστιατόρια, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τα τριάντα χιλιάδες και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι δύο χιλιάδες νέα εστιατόρια κάθε χρόνο. Γιατί όμως οι ρυθμοί αύξησης των fast-food είναι τόσο αυξανόμενοι μολονότι παγκοσμίως «βάλλονται» ως  μια ανθυγιεινή καταναλωτική τάση ?

Το μυστικό της επιτυχίας τους, κατά πολλούς ειδικούς του μάρκετινγκ κρύβεται στο μαγικό δίπολο : νόστιμο και φθηνό. Το λίπος και μάλιστα συχνά το κακής ποιότητας λίπος (πολυτηγανισμένες πατάτες, μαγιονέζα, λιπαρές σάλτσες κα), μαζί με το αλάτι, αποτελούν το φθηνό μυστικό της γεύσης. Βέβαια όλο αυτό το προϊόν έχει ντυθεί με ένα προηγμένο επικοινωνιακά μανδύα: Εστιατόρια με ζωηρά χρώματα, έντονη μουσική που σε ωθούν φας πολύ και γρήγορα, έξυπνες προσφορές που σε παρακινούν να φας περισσότερο με λιγότερα χρήματα και φυσικά διαφήμιση που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι εκτός εποχής αν δεν καταναλώνεις σύμφωνα με τη μόδα του γρήγορου φαγητού.  Επίσης, εχει βρεθεί ότι η γρήγορη μουσική και τα έντονα χρώματα των ταχυφαγείων σε ωθούν να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί αποσπάται η προσοχή σου σε άλλα ερεθίσματα τρώγοντας μηχανικά και όχι απολαμβάνοντας το γεύμα σου.

 

Τι πρέπει όμως να γίνει; Να κλείσουν τα fast-food; Να μπει ειδικός φόρος στα λιπαρά φαγητά; Nα απαγορευτεί η διαφήμιση τους; Μάλλον τίποτε από όλα αυτά, γιατί η εμπειρία δείχνει ότι ανάλογα μέτρα, όπου εφαρμόστηκαν, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή δεν φαίνεται να επηρέασαν τους ρυθμούς αύξησης της παχυσαρκίας. Όπως ανέφερε κι ένα γνωστός επιστήμονας σε πρόσφατη ομιλία του «το να βάζεις φόρους σε φαγητά με πολλές θερμίδες ή να τα απαγορεύεις, είναι σαν να σε πονά το δόντι σου και αντί να προσπαθήσεις να το θεραπεύσεις, το βγάζεις». Το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η παιδεία. Χρειάζεται να μάθουμε  για τη σωστή διατροφή, να εκπαιδευτούμε πάνω στις αρχές των υγιειινών επιλογών και να αποκτήσουμε συνειδητοποιημένη διατροφική συμπεριφορά.  Χρειάζεται να επιστρέψουμε στο σπιτικό φαγητό, να επιχειρήσουμε να τρώμε ως οικογένεια και ορισμένες φορές να επισκεπτόμαστε και τα ταχυφαγεία αν μας αρέσει το φαγητό που πουλάνε.

Δυστυχώς η  μεγάλη πλειοψηφία των  σημερινών εφήβων τρώνε σχεδόν μέρα παρά μέρα έξω από το σπίτι. Σουβλάκι, πίτσες, burgers είναι στην κορυφή των διατροφικών τους προτιμήσεων.. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε σήμερα ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας παίρνει επιδημικές διαστάσεις σήμερα και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, που έχουν υιοθετήσει περισσότερο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα αυτόν τον δυτικό τρόπο ζωής

 

 

Διαιτολόγος

www.nutrimed.gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper